Go Back
Print

Aardbeienscones (moederdagtip!)

Deze smeuïge aardbeienscones zijn perfect voor ontbijt, brunch of als lekkernij bij de koffie of thee.
Gang Dessert
Keuken Belgian
Keyword aardbei, aardbeien, breakfast, brunch, dessert, gebakken, ontbijt, scones, strawberries, strawberry
Servings 12 aardbeienscones
Author By Sin

Ingredients

Voor de aardbeienscones

  • 250 g patisseriebloem
  • 40 g kristalsuiker
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • ½ theelepel fijn zeezout
  • 115 g ongezouten boter koud en in blokjes)
  • 150 g verse aardbeien in stukjes
  • 1 groot ei
  • 120 ml koude slagroom
  • 1 eetlepel melk om bovenop te bestrijken
  • ½ eetlepel grove suiker om bovenop te strooien

Voor het glazuur

  • 85 g bloemsuiker
  • 2 eetlepels melk

Instructions

het deeg voor de scones

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte).
  • Meng in een grote kom: bloem, suiker, bakpoeder en zout.
  • Voeg de blokjes koude boter toe en snijd deze in de bloem met een deegsnijder of vork tot het mengsel op grove kruimels lijkt. (of keukenrobot)
  • Voeg de stukjes aardbei toe en schep voorzichtig om.
  • Klop het ei los in een apart kommetje en roer er de koude slagroom onder.
  • Giet dit mengsel bij de droge ingrediënten en meng voorzichtig met een lepel tot alles samenkomt. (Let op! Niet overmixen!)
  • Leg het deeg op een met bloem bestoven bakpapier en vorm met de handen een cirkel van ongeveer 2 cm dik.
  • Snijd de cirkel met een scherp mes in 12 gelijke driehoeken (zoals pizzapunten) en schuif ze iets uit elkaar.
  • Bestrijk de bovenkant van de scones met melk en bestrooi met grove suiker.
  • Bak 15-16 minuten in de oven tot ze goudbruin en gerezen zijn.

Glazuur maken voor de scones

  • Meng de bloemsuiker met de melk tot een glad glazuur.
  • Wil je het glazuur dikker? Voeg extra poedersuiker toe.
    Liever dunner? Voeg een beetje melk toe.
  • Sprenkel het glazuur over de afgekoelde scones.
  • Serveer op een mooie plank of bord en leg er nog wat aardbeien bij.
  • Werk af met een toefje slagroom of clotted cream en aardbeienconfituur. (optioneel)

Notes

Bewaar de scones in een luchtdicht doosje in de koelkast en warm ze heel even op in de microgolf (15 seconden) voor een verse smaak.
Gebruik koude boter en meng het deeg zo weinig mogelijk, zodat de scones een luchtige structuur hebben.