1eetlepelgember-knoflookpastaof 1 koffielepel van elk, vers en geraspt
¼ theelepelkurkuma
1theelepelchilipoederof paprikapoeder voor een mildere smaak
1theelepelgaram masala
½theelepelzout
Korma pasta (saus)
1.5eetlepelolie
¼ theelepelkardemom
150ggele ui (1 grote ui)in dunne ringen
5cashewnotengeweekt
5amandelnotengeweekt
60gvolle yoghurt
overige ingrediënten
2eetlepelsolie
1laurierblad
3kruidnagels
½theelepelkaneel
¼ theelepelkardemomof 1 kardemompeul
1groene chilipeperoptioneel
120mlheet water
¼theelepelzout
½theelepelgaram masala
1koffielepelkoriander
versekoriander
Instructions
kip korma marinade
Gebruik je een hele kip? Snijd de kip dan in stukken. Kies bij voorkeur voor kip met bot, want dat geeft extra veel smaak tijdens het koken.
Meng in een grote kom alle ingrediënten voor de marinade tot een glad mengsel. Voeg de kip toe en zorg dat elk stuk volledig bedekt is met de marinade.
Dek de kom af en laat de kip minstens 30 minuten of een nacht in de koelkast marineren.
korma pasta (saus)
Verhit een eetlepel olie in een ruime pan op middelhoog vuur. Voeg de kardemom toe en bak kort mee om de smaken vrij te laten komen.
Voeg de fijngesneden uien toe en bak ze ongeveer 10 minuten. Roer regelmatig tot ze goudbruin en gekarameliseerd zijn. Let op dat de uien niet aanbranden. Zet het vuur uit en laat even afkoelen.
Heb je geen krachtige blender? Laat de noten een halfuur weken in 120 ml warm water om ze gemakkelijker te kunnen blenden.
Doe de gekarameliseerde uien, noten en yoghurt in een blender. Mix tot een egale, gladde puree . Voeg indien nodig 120 ml water toe voor een zachtere textuur, vooral als je blender wat minder krachtig is.
bereiding kip
Verhit een beetje olie in een diepe pan en voeg de specerijen toe, zoals kardemom, kruidnagel of kaneel. Laat deze kort roosteren om hun geuren vrij te geven.
Doe de gemarineerde kip samen met een groene chilipeper in de pan. Bak 5 tot 7 minuten op middelhoog vuur, tot de geur van rauwe knoflook verdwenen is en de kip licht begint te kleuren.
Voeg vervolgens de zelfgemaakte korma pasta toe aan de kip. Roer goed door. Indien nodig, voeg een beetje heet water toe om het geheel mooi te laten mengen.
Breng op smaak met zout, garam masala, korianderpoeder, en eventueel wat extra chili- of paprikapoeder voor kleur en pit.
Breng het geheel aan de kook, dek de pan af en laat 30 tot 60 minuten zachtjes sudderen op laag vuur tot de kip heerlijk mals is.
De korma saus is klaar wanneer de olie bovenop komt drijven.. Proef en breng indien nodig verder op smaak. Voeg eventueel wat extra heet water toe als de saus te dik is.
serveertips
Werk af met een snufje nootmuskaat, verse fijngehakte koriander.
Serveer met naanbrood en de tilda Pilau gestoomde basmatirijst.