Go Back
Print

Thaise zalm kokoscurry met tilda kokos, Chili & citroengras

Gang Main Course
Keuken Asian
Keyword asian food, curry, fried rice, rijst, salmon, thai, thai food, zalm
Total Time 35 minutes
Servings 2 personen
Author by Sin

Ingredients

  • 1 zakje Tilda kokos, chili & citroengras
  • 2-4 zalmfilets (ongeveer 475 g met vel)
  • 400 ml kokosroom volvet
  • 3 eetlepels Thaise rode currypasta
  • 1 eetlepel chilisaus of chilipasta
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt of geperst
  • 1 sjalot fijngehakt
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 theelepel kokosbloesemsuiker
  • 1 grote limoen 4 dunne schijfjes, de rest uitpersen
  • 1 (Thaise) groene chilipeper of rode chilipeper optioneel
  • 2 eetlepels olijfolie of neutrale olie
  • een handje verse (Thaise) basilicum
  • 1 Thais limoenblad optioneel
  • zout en peper naar eigen smaak

Instructions

zalm kruiden

  • Kruid de zalmfilets aan beide zijden met zout en peper en kruiden naar keuze.

zalm aanbraden

  • Verhit 1 eetlepel olie in een grote pan op middelhoog vuur. Leg de zalm met de velkant naar boven in de pan en bak ongeveer 1 minuut tot ze licht goudbruin zijn. Haal uit de pan en zet opzij.

saus maken

  • Voeg in dezelfde pan nog 1 eetlepel olie toe. Fruit de sjalot en gember tot ze gekarameliseerd zijn. Voeg dan de knoflook en kokossuiker toe en bak tot de knoflook licht goudbruin is

kruiden toevoegen

  • Roer de rode currypasta, chilipasta en chilipepers erdoor en bak 1 minuut mee om de smaken los te maken.

kokosroom erbij

  • Voeg de kokosroom en vissaus toe. Roer goed door en laat 2–3 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met zout en peper. Voeg het sap van een halve limoen toe en 2–3 limoenschijfjes. Voeg de Thaise basilicumblaadjes en Thais limoenblad toe en roer.

zalm garen

  • Zet het vuur laag, leg de zalmfilets terug in de pan en laat een 5-6 minuten sudderen tot de zalm mooi gaar is vanbinnen.

rijst opwarmen

  • Bereid de voorgestoomde basmatirijst volgens de verpakking. Serveer samen met de Thaise zalm kokoscurry.

serveren

  • Werk af met limoenschijfjes, verse basilicum, chilipeper en eventueel een stuk stokbrood of naanbrood om in de curry te dippen.

Notes

TIPS:
  • Vervang zalm door tofu voor een vegetarische versie
  • Voeg groenten toe zoals sugar snaps, paprika of babyspinazie voor extra bite.
  • Geen kokosroom in huis? Gebruik gewone kokosmelk en laat iets langer inkoken.