1(Thaise) groene chilipeper of rode chilipeperoptioneel
2eetlepelsolijfolieof neutrale olie
een handjeverse (Thaise) basilicum
1Thaislimoenbladoptioneel
zout en pepernaar eigen smaak
Instructions
zalm kruiden
Kruid de zalmfilets aan beide zijden met zout en peper en kruiden naar keuze.
zalm aanbraden
Verhit 1 eetlepel olie in een grote pan op middelhoog vuur. Leg de zalm met de velkant naar boven in de pan en bak ongeveer 1 minuut tot ze licht goudbruin zijn. Haal uit de pan en zet opzij.
saus maken
Voeg in dezelfde pan nog 1 eetlepel olie toe. Fruit de sjalot en gember tot ze gekarameliseerd zijn. Voeg dan de knoflook en kokossuiker toe en bak tot de knoflook licht goudbruin is
kruiden toevoegen
Roer de rode currypasta, chilipasta en chilipepers erdoor en bak 1 minuut mee om de smaken los te maken.
kokosroom erbij
Voeg de kokosroom en vissaus toe. Roer goed door en laat 2–3 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met zout en peper. Voeg het sap van een halve limoen toe en 2–3 limoenschijfjes. Voeg de Thaise basilicumblaadjes en Thais limoenblad toe en roer.
zalm garen
Zet het vuur laag, leg de zalmfilets terug in de pan en laat een 5-6 minuten sudderen tot de zalm mooi gaar is vanbinnen.
rijst opwarmen
Bereid de voorgestoomde basmatirijst volgens de verpakking. Serveer samen met de Thaise zalm kokoscurry.
serveren
Werk af met limoenschijfjes, verse basilicum, chilipeper en eventueel een stuk stokbrood of naanbrood om in de curry te dippen.
Notes
TIPS:
Vervang zalm door tofu voor een vegetarische versie
Voeg groenten toe zoals sugar snaps, paprika of babyspinazie voor extra bite.
Geen kokosroom in huis? Gebruik gewone kokosmelk en laat iets langer inkoken.