Go Back
Print

Koreaanse gehaktballetjes met rijstnoedels en bimi (GOGI WANJA JORIM)

meatballs, korean, gehaktballetjes, rijstnoedels, bimi, gogi wanja jorim
Gang Appetizer, Main Course, Side Dish
Keuken Asian
Keyword asian food, aziatisch, ballekes, balletjes, bimi, broccolini, gehakt, gehaktballetjes, korean, meatballs, noedels, noodles, rijstnoedels
Servings 4 personen
Author By Sin

Ingredients

Voor de rijstnoedels

  • 250 g rijstnoedels
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 50 ml sojasaus
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 3 eetlepels sesamolie
  • 1 koffielepel look
  • geroosterde sesamzaadjes

Voor de gehaktballetjes

  • 600 g gemengd gehakt varken-rund
  • 4 shiitakes
  • 1 kleine ui
  • 2 lente-uitjes in ringen
  • 1 ei
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 teentjes look
  • 1 cm gember geraspt
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 koffielepel Koreaanse gochujang Koreaanse chilipasta
  • 1 eetlepel vers gemalen peterselie
  • zout & zwarte peper
  • bloem om de balletjes in te wentelen

Voor de jorimjangsaus

  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 6 eetlepels sojasaus
  • 6 eetlepels rijstwijn (mirin)
  • 6 eetlepels water
  • 4 eetlepels honing
  • 4 teentjes look
  • 2 cm gember geraspt
  • 1 koffielepel Koreaanse gochujang Koreaanse chilipasta
  • scheutje rijstazijn
  • pindanoten, lente-ui,... afwerking

Voor de bimi dressing

  • 400 g bimi broccolini, aspergebroccoli,...
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1 eetlepel honing
  • 1 lente-ui in ringen
  • 1 teentje look
  • 1 cm gember geraspt
  • scheutje limoensap
  • geroosterde sesamzaadjes
  • chilipepers in ringen optioneel (als je van pittig houdt)

Instructions

  • Snijd de ui en shiitakes in zeer fijne stukjes. Snijd de lente-uien in de lengte door de helft en daarna in fijne ringen. Klop het eitje los in een kom.
  • Doe alle ingrediënten voor de gehaktballetjes (behalve de bloem) in een kom en meng met je handen. Kneed niet te lang anders kunnen de gehaktballen taai en hard worden.Rol balletjes en wentel ze in de bloem.
  • Doe een beetje olie in een antikleefpan en zet op medium vuur. Bak de gehaktballetjes een 5-tal minuten tot ze een goudbruin korstje hebben. Draai regelmatig om. De balletjes hoeven nog niet gaar te zijn vanbinnen want ze zullen nog even verder bakken in de saus. Haal de balletjes uit de pan en zet opzij.
  • Meng alle ingrediënten voor de saus in een pan en breng aan de kook op medium vuur tot de saus een beetje ingedikt is. (3 à 4 minuten)Voeg de gehaktballetjes toe aan de saus en roer om zodat alle balletjes bedekt zijn met een laagje saus.
  • Bak de balletjes een 5-tal minuten op medium vuur. Doe het deksel op de pan en laat nog 15 minuten op laag vuur verder sudderen. Roer regelmatig om.
  • Breng water en 1 groentenbouillonblokje aan de kook. Kook de rijstnoedels volgens de verpakking. Giet af en meng met 1 koffielepel look, 2 eetlepels sesamolie, 50 ml sojasaus, 1 eetlepel bruine suiker en sesamzaadjes.
  • Spoel de bimi en snijd het onderste deeltje af. Besprenkel met 1 eetlepel sesamolie en laat 8 minuten stomen. Zet het vuur af en laat even rusten met het deksel op de pan.
  • Meng alle ingrediënten voor de bimi dressing.
  • Leg de noedels, balletjes en bimi in een serveerbord. Besprenkel de broccolini met de dressing en serveer de balletjes met een beetje saus. Werk de balletjes af met gehakte pindanoten.
  • Optioneel: Versier het bord met sesamzaadjes, limoenschijfjes, chilipeper en verse peterselie.

Notes

EXTRA SAUS?
De balletjes zijn geglazeerd met een kleverige saus en zijn dus absoluut niet
droog. Maar in onze Belgische keuken vinden we het vaak fijn om wat extra
saus over onze balletjes te gieten. Dus voor de sausliefhebbers heb ik nog
enkele tips om met het restje in de pan een lekker sausje te maken.
1. Voeg een beetje water (200 ml) en een half bouillonblokje toe aan de pan en
schraap alle aangebakken restjes los met een houten lepel.
2. Breng de saus aan de kook tot je de gewenste dikte bekomt. Voeg eventueel
een beetje maïszetmeel toe.
3. Breng op smaak met zwarte peper en zout.
4. Doe de saus door een vergiet zodat je geen brokjes of vleesresten meer hebt
en serveer in een klein schaaltje voor de sausliefhebbers.
Enjoy!