Go Back
Print

Koreaanse bibimbap

Gang Main Course
Keuken Asian
Keyword bibimbap, fried rice, gochujang, kimchi, korean food, omurice, vegetables
Servings 3 porties
Author By Sin

Ingredients

  • 400 g Tilda jasmijnrijst droog gewogen
  • 250 g rundsvlees (bv. ossenhaas) ideaal om korte en heet te bakken of te grillen
  • 350 g sojascheuten
  • 450 g spinazie 1 grote zak
  • 150 g shiitakes
  • 1 grote wortel
  • 1 courgette
  • 300 g komkommer
  • 3-4 stengels lente-ui
  • 1 ei per persoon
  • plantaardige olie
  • geroosterde sesamolie
  • geroosterde sesamzaadjes
  • 1 bol knoflook of 1 bokaal gehakte knoflook
  • sojasaus
  • honing of suiker
  • kimchi optioneel
  • zeewiersnippers optioneel

BIBIMBAPSAUS

  • 3-4 eetlepels gochujang afhankelijk van hoe pittig je het wil
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 30 g (riet)suiker
  • 20-30 ml water afhankelijk hoe lopend je de saus wil. De saus mag stevig zijn (niet te lopend).
  • 2 eetlepels sesamzaadjes
  • 2 theelepels appelazijn
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt

MARINADE RUNDSVLEES

  • 1 eetlepel knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel honing of suiker
  • 2 theelepels sesamolie
  • 1 theelepel sesamzaadjes

Instructions

RUNDSVLEES MARINEREN

  • Snijd het vlees in zeer fijne reepjes.
  • Doe alle ingrediënten voor de marinade in een kom en meng goed.
  • Dek af met folie en laat minstens 30 minuten (of een nachtje) marineren in de koelkast.

SOJASCHEUTEN

  • Spoel de sojascheuten en breng een kookpot met 1 liter water +3 theelepels zout aan de kook. Kook 20 minuten met deksel op de kookpot voor de geur.
  • Haal de sojascheuten uit met een schuimspaan en laat even uitlekken.
  • OPTIONEEL: Doe eventueel 120 ml kookvocht + 50 g sojascheuten in een kom voor soep als traditioneel bijgerecht. Kruid naar smaak.
  • Meng de sojascheuten met ½ theelepel zout, 1 theelepel knoflook en 2 theelepels sesamolie. Zet opzij.

SPINAZIE

  • Was de spinazie grondig in koud water.
  • Blancheer de spinazie 30 seconden in kokend water met 5g zout.
  • Giet af en spoel de spinazie 1-2 minuten onder koud water. Knijp voorzichtig het water uit en snijd in 2-3 stukken.
  • Doe de spinazie in een kom en meng met 1 theelepel knoflook, 1 theelepel sesamolie, ½ theelepel zout en 1 theelepel sesamzaad.

WORTEL

  • Schil de wortel en snijd in zeer fijne julienne.
  • Bestrooi met een snuf zout en laat 5-10 minuten staan.

COURGETTE

  • Snijd de uiteinden van de courgette en spoel onder de kraan.
  • Snijd de courgette eerst in fijne schijfjes, daarna in fijne julienne.
    Meng met ½ theelepel zout.

KOMKOMMER

  • Was en halveer de komkommer en snijd in dunne plakjes. (halve maantjes)
    Meng met ½ theelepel zout.

SHIITAKES EN LENTE-UI

  • Maak de shiitakes schoon en snijd in plakjes.
  • Snijd de uiteinden van de lente-ui en snijd in fijne ringen.

BIBIMBAPSAUS

  • Meng alle ingrediënten voor de bibimbapsaus in een kom en roer goed.
  • Let op! De gochujang is de grote smaakmaker dat zorgt voor de typische bibimbapsmaak, maar deze kan pittig zijn. Naar eigen smaak toevoegen.

GROENTEN EN VLEES BAKKEN

  • Neem een groot bord en leg de spinazie en sojascheuten naast elkaar.
  • Bak de andere groenten afzonderlijk op middelhoog vuur in een beetje olie.
    Leg de groenten naast elkaar op een groot bord en dek af zodat de groenten warm blijven. Voeg telkens opnieuw een beetje olie toe en veeg de pan schoon met een beetje keukenpapier.
  • Wortel: water uitknijpen met de hand, 1 minuut roerbakken. Leg naast de andere groenten op het bord.
  • Komkommer: water uitknijpen met de hand, 1 minuut bakken met ½ theelepel knoflook en een scheutje sesamolie. Meng goed.
  • Courgette: water uitknijpen, 1 minuut bakken met 1 theelepel knoflook, 15 g lente-ui en een scheutje sesamolie. Meng goed.
  • Shiitakes 2 à 3 minuten bakken met een snuf zout.
  • De rundsvleesreepjes 2 à 3 minuten kort bakken of grillen.

RIJST EN EIEREN

  • Kook 400 g Tilda jasmijnrijst volgens de instructies op de verpakking. Roer los met een lepel en laat afgedekt staan.
  • Bak 1 spiegelei per persoon.

SERVEREN

  • Verdeel de rijst over diepe borden.
  • Schik de groenten en het vlees naast elkaar op de rijst.
  • Leg een spiegelei bovenop.
  • Lepel een beetje bibimbapsaus erbij, de rest apart serveren.
  • Bestrooi met sesamzaadjes, lente-ui en eventueel zeewiersnippers.
  • Serveer met het taugésoepje en kimchi.

Notes

  • Vóór het eten alles altijd eerst mengen met een lepel! 
    bibim = gemengd, bap = rijst --> gemengde rijst
    Eet bibimbap met een lepel.
  • Varieer met andere groenten, vlees, smaakmakers: bv. paprika, kimchi, gehakt, tofu,...
  • Liever veggie? Laat het vlees weg of gebruik een plantaardige vleesvervanger.