Keyword bibimbap, fried rice, gochujang, kimchi, korean food, omurice, vegetables
Servings 3porties
Author By Sin
Ingredients
400gTilda jasmijnrijstdroog gewogen
250grundsvlees (bv. ossenhaas)ideaal om korte en heet te bakken of te grillen
350gsojascheuten
450gspinazie1 grote zak
150gshiitakes
1grotewortel
1courgette
300gkomkommer
3-4stengelslente-ui
1ei per persoon
plantaardige olie
geroosterde sesamolie
geroosterde sesamzaadjes
1 bol knoflook of 1 bokaal gehakte knoflook
sojasaus
honing of suiker
kimchioptioneel
zeewiersnippersoptioneel
BIBIMBAPSAUS
3-4eetlepelsgochujangafhankelijk van hoe pittig je het wil
2eetlepelssesamolie
30g(riet)suiker
20-30mlwaterafhankelijk hoe lopend je de saus wil. De saus mag stevig zijn (niet te lopend).
2eetlepelssesamzaadjes
2theelepelsappelazijn
2teentjesknoflookfijngehakt
MARINADE RUNDSVLEES
1eetlepelknoflookfijngehakt
1eetlepelsojasaus
1eetlepelhoning of suiker
2theelepelssesamolie
1theelepelsesamzaadjes
Instructions
RUNDSVLEES MARINEREN
Snijd het vlees in zeer fijne reepjes.
Doe alle ingrediënten voor de marinade in een kom en meng goed.
Dek af met folie en laat minstens 30 minuten (of een nachtje) marineren in de koelkast.
SOJASCHEUTEN
Spoel de sojascheuten en breng een kookpot met 1 liter water +3 theelepels zout aan de kook. Kook 20 minuten met deksel op de kookpot voor de geur.
Haal de sojascheuten uit met een schuimspaan en laat even uitlekken.
OPTIONEEL: Doe eventueel 120 ml kookvocht + 50 g sojascheuten in een kom voor soep als traditioneel bijgerecht. Kruid naar smaak.
Meng de sojascheuten met ½ theelepel zout, 1 theelepel knoflook en 2 theelepels sesamolie. Zet opzij.
SPINAZIE
Was de spinazie grondig in koud water.
Blancheer de spinazie 30 seconden in kokend water met 5g zout.
Giet af en spoel de spinazie 1-2 minuten onder koud water. Knijp voorzichtig het water uit en snijd in 2-3 stukken.
Doe de spinazie in een kom en meng met 1 theelepel knoflook, 1 theelepel sesamolie, ½ theelepel zout en 1 theelepel sesamzaad.
WORTEL
Schil de wortel en snijd in zeer fijne julienne.
Bestrooi met een snuf zout en laat 5-10 minuten staan.
COURGETTE
Snijd de uiteinden van de courgette en spoel onder de kraan.
Snijd de courgette eerst in fijne schijfjes, daarna in fijne julienne. Meng met ½ theelepel zout.
KOMKOMMER
Was en halveer de komkommer en snijd in dunne plakjes. (halve maantjes)Meng met ½ theelepel zout.
SHIITAKES EN LENTE-UI
Maak de shiitakes schoon en snijd in plakjes.
Snijd de uiteinden van de lente-ui en snijd in fijne ringen.
BIBIMBAPSAUS
Meng alle ingrediënten voor de bibimbapsaus in een kom en roer goed.
Let op! De gochujang is de grote smaakmaker dat zorgt voor de typische bibimbapsmaak, maar deze kan pittig zijn. Naar eigen smaak toevoegen.
GROENTEN EN VLEES BAKKEN
Neem een groot bord en leg de spinazie en sojascheuten naast elkaar.
Bak de andere groenten afzonderlijk op middelhoog vuur in een beetje olie.Leg de groenten naast elkaar op een groot bord en dek af zodat de groenten warm blijven. Voeg telkens opnieuw een beetje olie toe en veeg de pan schoon met een beetje keukenpapier.
Wortel: water uitknijpen met de hand, 1 minuut roerbakken. Leg naast de andere groenten op het bord.
Komkommer: water uitknijpen met de hand, 1 minuut bakken met ½ theelepel knoflook en een scheutje sesamolie. Meng goed.
Courgette: water uitknijpen, 1 minuut bakken met 1 theelepel knoflook, 15 g lente-ui en een scheutje sesamolie. Meng goed.
Shiitakes 2 à 3 minuten bakken met een snuf zout.
De rundsvleesreepjes 2 à 3 minuten kort bakken of grillen.
RIJST EN EIEREN
Kook 400 g Tilda jasmijnrijst volgens de instructies op de verpakking. Roer los met een lepel en laat afgedekt staan.
Bak 1 spiegelei per persoon.
SERVEREN
Verdeel de rijst over diepe borden.
Schik de groenten en het vlees naast elkaar op de rijst.
Leg een spiegelei bovenop.
Lepel een beetje bibimbapsaus erbij, de rest apart serveren.
Bestrooi met sesamzaadjes, lente-ui en eventueel zeewiersnippers.
Serveer met het taugésoepje en kimchi.
Notes
Vóór het eten alles altijd eerst mengen met een lepel! bibim = gemengd, bap = rijst --> gemengde rijst Eet bibimbap met een lepel.
Varieer met andere groenten, vlees, smaakmakers: bv. paprika, kimchi, gehakt, tofu,...
Liever veggie? Laat het vlees weg of gebruik een plantaardige vleesvervanger.