Go Back
Print

Koreaanse Yangnyeom kip (Korean fried chicken)

Gang Side Dish, Snack
Keuken Asian
Keyword chicken, fried chicken, kip, koreaans, korean food, yangnyeom
Author By Sin

Ingredients

VOOR EXTRA MALSE KIP

  • 500 g kipdijfilet (botloos) bij lokale slager
  • 1 eiwit
  • 1 theelepel gember
  • ½ theelepel baking soda
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel mirin of rijstwijn of 1 koffielepel honing als alternatief)
  • 1 theelepel look fijngehakt
  • ½ theelepel suiker
  • snuf peper

VOOR HET KROKANTE JASJE + FRITUREN

  • 175 g aardappelzetmeel
  • 62 g bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf peper

VOOR DE YANGNYEOMSAUS

  • 4 eetlepels gochujang 3 indien minder pittig
  • 4 eetlepels ketchup
  • 4 eetlepels honing of bruine suiker
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1 eetlepel knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel water
  • halve theelepel geraspte gember
  • 1 theelepel sesamolie

VOOR DE AFWERKING

  • geroosterde sesamzaadjes
  • lente-ui in fijne ringen

Instructions

VOOR DE MALSE KIP

  • Snijd de kip in hapklare stukken.
  • Meng de kipstukjes met ½ theelepel baking soda en meng het door elkaar.
    Laat 15 minuten staan.
  • Spoel de kip goed af en dep droog met keukenpapier.
  • Maak de marinade: doe de sojasaus, mirin, knoflook, suiker, peper, eiwit en gember in een kom en meng goed.
  • Voeg toe aan de kip en roer goed. Laat minimum 30 minuten staan.

VOOR HET KROKANTE JASJE + FRITUREN

  • Meng de ingrediënten in een kom.
  • Doe het mengsel in een schaal of bord.
  • Haal elk kipstukje erdoor en zorg dat elk stuk dik en poederig is.
  • Laat 5 minuten rusten: de coating wordt steviger.
  • Het geheim van de krokante kip = dubbel frituren.
  • Doe een ruime hoeveelheid olie in een wokpan of zet je frituur op 175°C.
  • Eerste bak: Bak de kip 4 - 6 minuten in de olie tot lichtbruin en goudgaar.
  • Haal de kipstukjes eruit en laat even uitlekken en rusten op een rooster of keukenpapier. Laat 5-10 minuten rusten.
  • Tweede bak: Bak de kipstukjes een tweede keer op 190°C 1-2 minuten tot ze super krokant en diep goudbruin zijn.
  • Laat uitlekken op een rooster.

YANGNYEOMSAUS

  • Doe alle ingrediënten in een steelpan en meng goed.
  • Breng aan de kook en laat 2-3 minuten zachtjes pruttelen tot het glanst en licht indikt.

AFWERKING

  • Doe de kipstukjes in een grote kom.
  • Giet de warme saus erover en meng tot elk stuk mooi glanst en bedekt is met saus.
  • Serveer in een mooi bord of schaal.
  • Bestrooi met sesamzaad en lente-ui.

Notes

* Bak in kleinere porties zodat de olie heet blijft.
* Schud de pan zachtjes zodat de stukjes niet aan elkaar plakken.
* Als de olie te snel afkoelt --> wacht 30 seconden tussen porties.
 
KINDVRIENDELIJKE SAUS
* 4 eetlepels ketchup, 2 eetlepels honing, 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel water, 1 theelepel appelazijn, halve theelepel knoflookpoeder
Alles 1-2 minuten zacht verwarmen tot het glanst, mengen onder de kip en klaar!