Go Back
Print

Rauwe broccolisalade à la Belge

Gang Salad
Keuken Belgian
Keyword broccoli, cheese, salade
Servings 4 personen
Author By Sin

Ingredients

BROCCOLISALADE

  • 1 broccoli in fijne roosjes
  • 1 groene appel
  • 400 g spekjes
  • halve komkommer in halve maantjes, schijfjes of blokjes
  • 1 wortel geraspt
  • handje kleine tomaatjes
  • 1 rode ui in fijne ringen
  • belegen kaas naar keuze bv. belgen Flandrienkaas
  • 2 handjes gedroogde veenbessen
  • 2 handjes walnoten grof gehakt
  • 1 citroen geperst
  • 1 handje verse kruiden naar keuze bv. peterselie, bieslook, munt,...

DRESSING

  • 6 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 6 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels appelazijn
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 eetlepels honing
  • 2 teentjes look geperst
  • halve citroen sap
  • peper
  • zout

Instructions

BROCCOLISALADE

  • Snijd de broccoli in fijne roosjes (dat eet iets aangenamer dan een groot rauw broccoliroosje). Spoel de roosjes onder de kraan.
  • Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in kleine blokjes. Besprenkel met wat citroensap.
  • Verwijder de rokken van de rode ui en halveer de ui. Snijd in fijne halve ringen.
  • Schil de komkommer (optioneel) en halveer in de lengte. Snijd in halve maantjes.
  • Spoel de kerstomaatjes en halveer.
  • Schil en rasp de wortel fijn.
  • Bak de spekjes gaar, giet ze af en leg ze op een vel keukenpapier. Dep met een ander vel keukenpapier het meeste vet van de spekjes.
  • Was en snipper de verse kruiden naar keuze.
  • Hak de walnoten grof.
  • Doe alle ingrediënten in 1 grote slakom.

DRESSING

  • Neem een kom en meng daarin alle ingrediënten voor de dressing.
  • Hak, plet of verpulver de knoflook en voeg toe aan de kom.
  • Roer alles goed om met een lepel tot je een mooie, gladde dressing hebt.
  • Voeg de dressing toe aan de salade en meng goed zodat de dressing zich goed verdeeld over de volledige salade.
  • Breng op smaak met peper en zeezout.

AFWERKING

  • Voeg de verse kruiden naar keuze toe. bv. peterselie, bieslook,...
  • Je kan andere ingrediënten weglaten of toevoegen zoals ander fruit, andere groente, andere noten, andere kruiden,…
  • Voeg kaasblokjes toe voor een tikkeltje extra smaak! bv. belegen Flandrienkaas

Notes

TIP: Niet alleen de roosjes, ook de stammen van de roosjes kan je in fijne stukjes snijden en toevoegen aan de salade.  Hou je niet van rauwe broccoli? Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg ze op bakpapier en besprenkel met een klein beetje olijfolie en zet 15  minuten in de voorverwarmde oven. Maar… ik raad het je toch aan om de salade EERST eens te proeven met rauwe broccoli. Het is ZOOOO lekker én crunchy! 😉