100gpaneermeel(of oud brood geweekt en uitgeknepen)
1ei
2eetlepelsverse peterseliefijngehakt
1eetlepelmunt
2eetlepelsolijfolie
1theelepeloreganogedroogd
½ theelepelpaprikapoeder
1theelepelzout
1theelepelpeper
bloem om te bestuivenvoor het bakken
voor de tomatensaus
800gtomatenpassata
1uifijngehakt
240mlrode wijn
2teentjeslookfijngehakt
1eetlepeltomatenpuree
2theelepelskomijn
1laurierblad
snuf kaneel
1theelepelsuiker
olijfolie
zout
peper
voor het serveren
2zakjesTilda Tomato & Basil gestoomde rijst
verse groene kruiden naar keuzepeterselie, dille of basilicum)
tzatzikisausoptioneel
Griekse salade met sla, komkommer, tomaat, feta en olijven (Choriatiki)optioneel
Instructions
de gehaktballetjes (keftedes)
Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes in een grote kom en kneed stevig (5-10 minuten) zodat de smaken goed mengen. Laat 1 uur rusten in de koelkast.
Vorm langwerpige of ronde gehaktballetjes (ongeveer 70 g per stuk) of naar gewenste grootte.
Bestuif de balletjes licht met bloem.
Bak de balletjes in olie rondom bruin of voor een lichtere versie kan je ze 20 minuten in de oven bakken op 200°C.
de tomatensaus
Fruit de ui en knoflook in olijfolie tot ze glazig zijn. Voeg de tomatenpuree en komijn toe en bak kort mee.
Blus met de rode wijn en laat even inkoken.
Voeg passata, suiker, laurierblad, kaneel, zout en peper toe. Laat sudderen tot de saus indikt.
Leg de gebakken gehaktballetjes in de saus en laat 30 minuten zachtjes pruttelen zodat de smaken goed intrekken.
serveren
Verwarm de Tilda Tomato & Basil voorgestoomde rijst 2 minuten in de microgolf.Doe de rijst op een grote schaal.
Leg de balletjes ernaast en serveer de soutzoukakia rijkelijk overgoten met de tomatensaus, naast de rijst.
Werk af met verse groene kruiden naar keuze en lepel er tzatziki over.
Serveel eventueel met een frisse Griekse salade of een stukje brood.
Notes
Je kan de balletjes ook perfect serveren als smakelijk hapje op een mezzeplank.