Go Back
Print

Soutzoukakia - Griekse keftedes (gehaktballetjes)

Greek meatballs
Gang Appetizer, Main Course
Keuken Mediterranean
Keyword fried rice, greek food, keftedes, meatballs, mediterran, soutzoukakia, tzatziki
Prep Time 20 minutes
Cook Time 45 minutes
Servings 4 personen
Author By Sin

Ingredients

voor de gehaktballetjes (keftedes)

  • 500 g rundergehakt
  • 200 g varkensgehakt
  • 1 ui
  • 2 teentjes look fijngehakt
  • 100 g paneermeel (of oud brood geweekt en uitgeknepen)
  • 1 ei
  • 2 eetlepels verse peterselie fijngehakt
  • 1 eetlepel munt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel oregano gedroogd
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel peper
  • bloem om te bestuiven voor het bakken

voor de tomatensaus

  • 800 g tomatenpassata
  • 1 ui fijngehakt
  • 240 ml rode wijn
  • 2 teentjes look fijngehakt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 theelepels komijn
  • 1 laurierblad
  • snuf kaneel
  • 1 theelepel suiker
  • olijfolie
  • zout
  • peper

voor het serveren

  • 2 zakjes Tilda Tomato & Basil gestoomde rijst
  • verse groene kruiden naar keuze peterselie, dille of basilicum)
  • tzatzikisaus optioneel
  • Griekse salade met sla, komkommer, tomaat, feta en olijven (Choriatiki) optioneel

Instructions

de gehaktballetjes (keftedes)

  • Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes in een grote kom en kneed stevig (5-10 minuten) zodat de smaken goed mengen. Laat 1 uur rusten in de koelkast.
  • Vorm langwerpige of ronde gehaktballetjes (ongeveer 70 g per stuk) of naar gewenste grootte.
  • Bestuif de balletjes licht met bloem.
  • Bak de balletjes in olie rondom bruin of voor een lichtere versie kan je ze 20 minuten in de oven bakken op 200°C.

de tomatensaus

  • Fruit de ui en knoflook in olijfolie tot ze glazig zijn. Voeg de tomatenpuree en komijn toe en bak kort mee.
  • Blus met de rode wijn en laat even inkoken.
  • Voeg passata, suiker, laurierblad, kaneel, zout en peper toe. Laat sudderen tot de saus indikt.
  • Leg de gebakken gehaktballetjes in de saus en laat 30 minuten zachtjes pruttelen zodat de smaken goed intrekken.

serveren

  • Verwarm de Tilda Tomato & Basil voorgestoomde rijst 2 minuten in de microgolf.
    Doe de rijst op een grote schaal.
  • Leg de balletjes ernaast en serveer de soutzoukakia rijkelijk overgoten met de tomatensaus, naast de rijst.
  • Werk af met verse groene kruiden naar keuze en lepel er tzatziki over.
  • Serveel eventueel met een frisse Griekse salade of een stukje brood.

Notes

Je kan de balletjes ook perfect serveren als smakelijk hapje op een mezzeplank.