Go Back
Print

Crostini met aardbei, ricotta en balsamicocrème

Gang Appetizer, Side Dish, Snack
Keuken Belgian
Servings 15 porties
Author By Sin

Ingredients

Bruschetta:

  • 250 g aardbeien ongeveer 12-15 stuks
  • 200 g ricotta
  • 1 stokbrood
  • 1-2 el balsamico kwalitatieve balsamico bv. Ponti
  • Verse basilicum of munt
  • olijfolie
  • peper en zout

Balsamicocrème:

  • 100 ml balsamico kwalitatieve balsamico bv. Ponti
  • 25-50 g suiker afhankelijk hoe zoet je het wil

Instructions

Voor de balsamicosiroop:

  • Doe de balsamicoazijn en de gewenste hoeveelheid suiker (afhankelijk van hoe zoet je het wil) in een pannetje en breng langzaam aan de kook tot de suiker is gesmolten. Proef na enkele minuten of de smaak zoet of zuur genoeg is en voeg eventueel nog wat suiker of azijn toe.
  • Als het mengsel kookt zet je het vuur zachter en laat je de azijn inkoken tot het de gewenste dikte heeft. Roer af en toe met een spatel tot de siroop de gewenste dikte heeft.
    Laat de siroop niet teveel indikken, want de siroop is vloeibaarder warm dan wanneer hij afgekoeld is (de crema wordt dikker bij het afkoelen), dus hij mag in het pannetje best nog een beetje vloeibaar zijn. (zoals limonade siroop)
  • Giet de balsamico di crema in een glazen bokaal in de koelkast. laten afkoelen en klaar!

Voor de bruschetta:

  • Verwarm de oven en zet op de grillfunctie.
  • Was de aardbeien en verwijder het kroontje. Snij de aardbeien in partjes.
  • Doe de aardbeien in een kom. Voeg 1 à 2 eetlepels balsamico toe en meng goed. Zet even opzij.
  • Was de basilicumblaadjes of munt en hak fijn.
  • Doe een scheutje olijfolie, peper, zout, gehakte basilicum of munt in een kom en meng goed.
  • Snijd het stokbrood in plakjes en bestrijk aan beide kanten met de olijfolie.
    Leg de crostini's op een rooster en zet een 10-tal minuutjes onder de grill (of leg ze op de barbecue) zodat ze lekker krokant worden. Laat even afkoelen.
  • Bestrijk de crostini met een laagje ricotta, voeg enkele gemarineerde aardbeien toe en werk af met gehakte munt of basilicum.
  • Ga met een lepel balsamicocrème over de crostini's of werk af met een beetje honing voor een zoete toets.

Notes

De balsamicocrème kan je ongeveer 2 weken bewaren in een afgesloten bokaal in de koelkast. 
Een druppeltje balsamicocrème smaakt heerlijk bij salades, vlees (paté), kaasplankje, tomaten en zelfs bij een bolletje vanilleijs. Door de dikke stroperige structuur is deze crème ideaal om gerechtjes mee te decoreren.
Heb je geen zin om balsamicocrème zelf te maken?
Je kan deze ook kant-en-klaar kopen in de supermarkt of je werkt af met een beetje honing voor de zoete toets.