Go Back
Print

Mosselhapje met tartaarsaus en verse kruiden

Gang Appetizer
Keyword appetizer, feestmenu, hapjes, kruiden, mosselen, tartaar, tartaarsaus
Servings 8 personen
Author By Sin

Ingredients

  • 1 kg mosselen (bij voorkeur grote mosselen)
  • 6 el tartaarsaus (Pauwels sauzen)
  • 200 ml witte wijn
  • 1 stengel groene selder
  • 1 wortel
  • 100 g bloem
  • 8 el plantaardige olie
  • 1 laurierblad
  • zwarte peper & zout
  • 2 el zilveruitjes
  • 2 el verse dille
  • 2 el verse peterselie
  • 1 el dragon
  • citroen
  • snufje cayennepeper (optioneel)

Instructions

  • Schil de wortel en spoel de selder. Snijd in stukken en doe ze samen met de witte wijn en het laurierblad in een kookpan.
  • Spoel de mosselen in koud water met een beetje zout en herhaal dit tot het water helder blijft. Verwijder eventuele baarden met een mesje. Voeg de mosselen toe aan de kookpan en kruid met peper en zout. (Let op! Mosselen die na een tik wijd open blijven staan, veel zwaarder zijn dan de rest of beschadigd zijn, gooi je beter weg).
  • Kook de mosselen vijf minuten met deksel op hoog vuur en schud regelmatig op.
  • Laat de mosselen afkoelen en haal ze één voor één uit de schelp. Bewaar de mosselschelpen. Zeef het kookvocht en zet opzij.
  • Laat de zilveruitjes uitlekken, snijd ze in fijne blokjes en zet opzij.
  • Was de verse kruiden en zet opzij.
  • Doe zes eetlepels tartaarsaus (Pauwels sauzen) in een kom en meng drie eetlepels kookvocht van de mosselen door de tartaarsaus. Roer goed tot het geheel een beetje gladder wordt (minder vast). Wil je een dunnere saus, voeg dan meer kookvocht toe. Indien je een vastere saus wil, voeg dan wat extra tartaarsaus toe. Let op dat het niet te lopend wordt, want deze saus vormt de basis in de mosselschelp.
  • Voeg de zilveruitjes en gehakte kruiden toe. Werk af met peper en zout (ev. snufje cayennepeper) en een kneepje citroen. Meng goed.
  • Schik enkele mosselschelpen in een bord en schep er een lepeltje tartaarsaus in. Zet even in de koelkast.
  • Neem een schaaltje en doe er wat bloem in. Wentel de gare mosselen één voor één door de bloem en bak ze goudbruin in een beetje olie en laat uitlekken op een velletje keukenpapier.
  • Haal de mosselschelpen uit de koelkast en leg in elke schelp een warme mossel op de lichtjes gekoelde tartaarsaus.
  • Werk af met een verse dille voor de feestelijke toets en serveer meteen.

Notes

Fijne feesten!