Go Back
Print

Afrikaanse vis met saffraanrijst

Gang Main Course
Servings 4 personen
Author By Sin

Ingredients

  • 3 kleuren paprika (in kwartjes snijden en daarna in fijne reepjes)
  • 1 handje zwarte olijven (ontpit & in dunne ringen)

VIS MARINADE

  • 600 g witte vis (bv. pangasius) (1 visfilet per persoon)
  • 2 el Dijon mosterd
  • 4 uien (in halve maantjes)
  • 4 teentjes look
  • 2 el olijfolie
  • 2 cm gember (geraspt)
  • 1 citroen
  • 1 laurierblad
  • 2 tl gerookte paprikapoeder
  • 2 blokjes kippenbouillon
  • 1 blokje groentenbouillon
  • verse tijm
  • 1 tl citroen tijm
  • zwarte peper en zout
  • 1 chilipeper (optioneel)

SAFFRAANRIJST

  • 250 g basmati rijst
  • 400 ml groentenbouillon
  • 2 teentjes look
  • 1 cm gember (geraspt)
  • snuf kurkuma
  • 30 g boter
  • 3 saffraandraadjes (of 1 theelepel of 1 capsule saffraan)

AFRIKAANSE SALADE

  • 4 tomaten
  • 1 komkommer
  • 1 rode ui
  • verse peterselie
  • 1 kl Dijon mosterd
  • 0,5 tot 1 el maggi bouillonpoeder (bij voorkeur Afrikaanse bouillon)
  • plantaardige olie
  • 2 el mayonaise
  • scheutje azijn
  • citroensap (halve citroen)

Instructions

  • Was en snijd de paprika in vier delen, daarna in fijne reepjes. Stoom de paprikareepjes vijf minuten en bak ze daarna in een beetje olie.
  • Snijd de olijven in fijne ringen en zet opzij.

VOOR DE AFRIKAANSE VIS

  • Was en snijd de uien in halve maantjes. Doe een scheut olie in een pan en bak de uien samen met een snuf zout tien minuten op middelmatig vuur tot de uien zacht en glazig zijn. Voeg de look, geraspte gember en gerookte paprikapoeder toe. Roerbak twee minuten.
  • Voeg twee lepels mosterd, de verkruimelde kippenbouillonblokjes, het laurierblad en de cayennepeper toe en meng goed. Voeg ev. de fijngehakte chilipeper toe. (optioneel)
  • Voeg het sap van een halve citroen toe en bak zonder deksel op laag vuur tot de uien en de saus zijn ingedikt. Voeg af en toe een scheutje water toe indien nodig. Hoe langer het opstaat, hoe beter de smaak. Minstens een halfuur zodat de uien zacht zijn.
  • Proef van de uiensaus en breng op smaak met peper, zout en eventueel nog wat citroensap of groentenbouillonpoeder.

VIS BAKKEN

  • Dep de vis droog en kruid met peper, zout en eventueel kruidenzout of viskruiden.
  • Wentel de visfilets in een beetje bloem en bak beide kanten in een scheutje olie.
  • Haal de visfilets voorzichtig uit de pan en leg op een velletje keukenpapier.

AFRIKAANSE SALADE

  • Was en snijd alle groenten in stukjes naar keuze (plakjes, schijfjes, reepjes, partjes,...).
    Ontvel de tomaten en verwijder de zaadlijsten. Verwijder het vruchtvlees van de komkommer.
    Doe alle groenten samen in een kom.
  • Voeg een scheutje slaolie, azijn, peper en zout toe.
  • Los 1 eetlepel Afrikaanse bouillonpoeder op in 25 cl warm water en voeg toe aan de salade.
  • Voeg de mayonaise en Dijon mosterd toe en meng goed en laat eventjes marineren in de koelkast.
  • Optioneel: Voeg eventueel avocado toe.
  • Proef en breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel nog wat mayonaise, mosterd of bouillonpoeder toe. Optioneel: werk af met verse peterselie.

AAN TAFEL!

  • Schep de saffraanrijst in een schaal of bord. Doe daarop de uiensaus en de paprikareepjes. Leg de visfilet erbovenop. Werk af met peper, zout, citroentijm en een kneepje citroen. Versier met een schijfje citroen en enkele zwarte olijvenringen.
  • Serveer met een lekkere groentensalade of een stukje brood.

Notes

Traditioneel wordt dit gerecht geserveerd in één grote schaal met daarop een grote portie rijst, groentjes, uiensaus (yassa) en enkele visfilets. Men eet met z'n allen uit dezelfde schaal. Super gezellig! Maar als je dit gerecht coronaproof wil houden, kun je dit ook in aparte porties (per bord) serveren.
Fijne feestdagen!