Afrikaanse vis met saffraanrijst en een groentensalade (MAILLE)

Afrikaanse vis met saffraanrijst en een groentensalade (MAILLE)

De feestdagen, de gezelligste periode van het jaar. Een periode dat bestaat uit veel en lekker eten. Gezellig tafelen doen we tijdens deze periode vaak met fondue, gourmet, teppanyaki, gevulde kalkoen, rosbief, heerlijke koude schotels, enz. Elke familie heeft zijn eigen tradities met vaste klassiekers die elk jaar terug op tafel worden getoverd en heel wat herinneringen met zich meebrengen. Maar durf jij dit jaar eens af te wijken van jouw tradities? Durf jij jouw gasten eens iets totaal anders voor te schotelen? Wat denk je van deze Afrikaanse vis met saffraanrijst en een heerlijke groentensalade? Dit gerechtje is geïnspireerd op mijn favoriete visgerecht uit Senegal en Ivoorkust. Mmmm… Zo lekker!

Afrikaanse vis met saffraanrijst en groentensalade

Afrikaanse vis met saffraanrijst en groentensalade met als geheim ingrediënt MOSTERD!

Dit gerechtje is geen authentiek Afrikaans recept, maar wel geïnspireerd op de Senegalese Yassa Poulet en de Ivoriaanse Poisson Braisé, mijn twee favoriete gerechten uit Senegal en Ivoorkust. Looove it!
Mijn versie bestaat uit een flinke portie saffraanrijst (saffraan en kurkuma zorgen voor de gele kleur en maken het gerecht net een tikkeltje feestelijker), daarop de heerlijke met Maille mosterd gemarineerde uiensaus, een laagje gestoofde paprika’s en een heerlijk gebakken stukje visfilet. Versieren doe je met zwarte olijfjes, verse kruiden en een schijfje citroen. Dit ziet er best feestelijk uit, toch? En voor wie niet wil afwijken van zijn vaste traditionele gerechten, kan deze Afrikaanse topper tussen Kerst en Nieuwjaar op tafel toveren voor het hele gezin. So.. Who’s in? 🙂

De groentensalade bestaat uit rode ui, tomaat en komkommer in een heerlijke vinaigrette van mosterd, mayonaise en Afrikaanse bouillon. Op deze salade ben ik verliefd geworden tijdens mijn bezoekjes aan medefoodie Dominique Desloovere in Ivoorkust. Door haar heb ik mijn favoriete Ivoriaanse gerecht ‘Poisson Braisé leren kennen en dat werd telkens geserveerd met attieké (couscous van cassave) en deze heerlijke groentensalade. Mmmm… I wanna go back!

In België heb ik heel wat Senegalese vrienden waar ik regelmatig mee afspreek om Afrikaanse muziek te maken en een dansje te placeren. Zalig! Zo’n muzikale dag wordt ALTIJD afgesloten met een heerlijke Senegalese maaltijd nl. Yassa au Poulet, met veel liefde bereid door mijn lieve vriendin Liesbet. Zij leerde mij kennismaken met de Senegalese keuken en ik ben sindsdien verliefd geworden op alle Senegalese gerechten.
TIP: Traditioneel wordt dit gerecht geserveerd in een grote schaal en eten we met z’n allen uit dezelfde schaal. Super gezellig! Door de huidige coronamaatregelen is het voorlopig aangeraden om deze maaltijd per portie te serveren.

Afdrukken

Afrikaanse vis met saffraanrijst

Gang Main Course
Porties 4 personen
Author By Sin

Ingrediënten

 • 3 kleuren paprika (in kwartjes snijden en daarna in fijne reepjes)
 • 1 handje zwarte olijven (ontpit & in dunne ringen)

VIS MARINADE

 • 600 g witte vis (bv. pangasius) (1 visfilet per persoon)
 • 2 el Dijon mosterd
 • 4 uien (in halve maantjes)
 • 4 teentjes look
 • 2 el olijfolie
 • 2 cm gember (geraspt)
 • 1 citroen
 • 1 laurierblad
 • 2 tl gerookte paprikapoeder
 • 2 blokjes kippenbouillon
 • 1 blokje groentenbouillon
 • verse tijm
 • 1 tl citroen tijm
 • zwarte peper en zout
 • 1 chilipeper (optioneel)

SAFFRAANRIJST

 • 250 g basmati rijst
 • 400 ml groentenbouillon
 • 2 teentjes look
 • 1 cm gember (geraspt)
 • snuf kurkuma
 • 30 g boter
 • 3 saffraandraadjes (of 1 theelepel of 1 capsule saffraan)

AFRIKAANSE SALADE

 • 4 tomaten
 • 1 komkommer
 • 1 rode ui
 • verse peterselie
 • 1 kl Dijon mosterd
 • 0,5 tot 1 el maggi bouillonpoeder (bij voorkeur Afrikaanse bouillon)
 • plantaardige olie
 • 2 el mayonaise
 • scheutje azijn
 • citroensap (halve citroen)

Bereiding

 • Was en snijd de paprika in vier delen, daarna in fijne reepjes. Stoom de paprikareepjes vijf minuten en bak ze daarna in een beetje olie.
 • Snijd de olijven in fijne ringen en zet opzij.

VOOR DE AFRIKAANSE VIS

 • Was en snijd de uien in halve maantjes. Doe een scheut olie in een pan en bak de uien samen met een snuf zout tien minuten op middelmatig vuur tot de uien zacht en glazig zijn. Voeg de look, geraspte gember en gerookte paprikapoeder toe. Roerbak twee minuten.
 • Voeg twee lepels mosterd, de verkruimelde kippenbouillonblokjes, het laurierblad en de cayennepeper toe en meng goed. Voeg ev. de fijngehakte chilipeper toe. (optioneel)
 • Voeg het sap van een halve citroen toe en bak zonder deksel op laag vuur tot de uien en de saus zijn ingedikt. Voeg af en toe een scheutje water toe indien nodig. Hoe langer het opstaat, hoe beter de smaak. Minstens een halfuur zodat de uien zacht zijn.
 • Proef van de uiensaus en breng op smaak met peper, zout en eventueel nog wat citroensap of groentenbouillonpoeder.

VIS BAKKEN

 • Dep de vis droog en kruid met peper, zout en eventueel kruidenzout of viskruiden.
 • Wentel de visfilets in een beetje bloem en bak beide kanten in een scheutje olie.
 • Haal de visfilets voorzichtig uit de pan en leg op een velletje keukenpapier.

AFRIKAANSE SALADE

 • Was en snijd alle groenten in stukjes naar keuze (plakjes, schijfjes, reepjes, partjes,…).
  Ontvel de tomaten en verwijder de zaadlijsten. Verwijder het vruchtvlees van de komkommer.
  Doe alle groenten samen in een kom.
 • Voeg een scheutje slaolie, azijn, peper en zout toe.
 • Los 1 eetlepel Afrikaanse bouillonpoeder op in 25 cl warm water en voeg toe aan de salade.
 • Voeg de mayonaise en Dijon mosterd toe en meng goed en laat eventjes marineren in de koelkast.
 • Optioneel: Voeg eventueel avocado toe.
 • Proef en breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel nog wat mayonaise, mosterd of bouillonpoeder toe. Optioneel: werk af met verse peterselie.

AAN TAFEL!

 • Schep de saffraanrijst in een schaal of bord. Doe daarop de uiensaus en de paprikareepjes. Leg de visfilet erbovenop. Werk af met peper, zout, citroentijm en een kneepje citroen. Versier met een schijfje citroen en enkele zwarte olijvenringen.
 • Serveer met een lekkere groentensalade of een stukje brood.

Tips

Traditioneel wordt dit gerecht geserveerd in één grote schaal met daarop een grote portie rijst, groentjes, uiensaus (yassa) en enkele visfilets. Men eet met z’n allen uit dezelfde schaal. Super gezellig! Maar als je dit gerecht coronaproof wil houden, kun je dit ook in aparte porties (per bord) serveren.
Fijne feestdagen!

Fijne feestdagen!

Dit gerechtje kwam tot stand in samenwerking met Maille.
De voorbije jaren ontwikkelde ik enkele feestelijke gerechten met Maille mosterd.
Benieuwd? Bekijk onderstaande gerechten. (Klik op het gerecht om rechtstreeks naar het recept te gaan)

Afrikaanse vis met saffraanrijst en een groentensalade


Heb je dit recept gemaakt?

Laat me weten wat je ervan vindt!
Schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op Instagram en Facebook
Tag @foodbysin en gebruik #foodbysinEen reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating