rauwe broccolisalade à la Sin

rauwe broccolisalade à la Sin

Deze broccolisalade is mijn nieuwste zomercreatie! Een eigen creatie dat is ontstaan dankzij de hittegolf, de steeds duurder wordende boodschappen (koken met restjes dus!) en uiteraard omdat ik graag iets eet dat voedzaam en gezond is. Tegen al mijn verwachtingen in is deze salade ook erg geliefd door mr. husbie, waardoor deze salade tijdens de zomer wekelijks (meermaals) op tafel stond. Ideaal om restjes groenten in te verwerken, maar vooral omdat het simpel, lekker en snel klaar te maken is. Een aanradertje!

Lust jij rauwe broccoli?

Deze salade is geïnspireerd op mijn schoonmama van Amerika. Een paar jaar geleden gingen we eens op bezoek bij meme (de grootmoeder van mijn man) en daar had mijn Amerikaanse schoonmama gekookt met onder andere een rauwe broccolisalade. Say whut?! “Rauwe broccoli? Niet gekookt of geroosterd ofwa?” Wij hadden nog nooit rauwe broccoli gegeten en het klonk zo droog, taai en onsmakelijk om te zitten knabbelen op een rauw broccoliroosje, maar langs de andere kant eten we wel graag rauwe bloemkoolroosjes als aperitiefhapje? Dus dit was zeker het proberen waard! 1 hap en mijn man en ik keken elkaar in de ogen en zeiden: “Oh my God! This is delicious! Wow!”
De samenstelling van de salade, de hemelse dressing, maar vooral de crunchy fijne broccoliroosjes maken het geheel af. Ik heb nooit haar recept gezien, maar deze zomer dacht ik plots terug aan haar salade en begon ik ermee te experimenteren. Thanks for the inspiration, Jeanne!
Ik gaf er mijn eigen twist aan, want ik voegde er véél meer groentensoorten aan toe, fruit, andere noten, ik liet de parmezaan snippers weg en ontwikkelde mijn eigen dressing (geen ready-made zakje ranch dip van USA) 😉

Ik heb deze salade al zo vaak klaargemaakt en toch is hij telkens ietsiepietsie anders. Je kan er eindeloos mee variëren bijvoorbeeld met andere fruitsoorten (druiven, granaatappel, mango,…), andere groenten (komkommer, wortel, tomaat, radijsjes,…), andere noten (pecannoten, walnoten, amandelen,…), rozijnen in plaats van veenbessen (mijn man HAAT rozijnen, dus vandaar de gedroogde veenbesjes) 😉 en uiteraard kan je ook naar hartenlust verse kruiden toevoegen zoals peterselie, munt, basilicum, bieslook,… De afwerking bepaal je helemaal zelf, maar voor deze salade is het toch belangrijk om twee dingen zeker te behouden: de RAUWE broccoli en de DRESSING.
Lust je geen rauwe broccoli? Dan kan je de roosjes ook besprenkelen met wat olijfolie en een kwartiertje roosteren in een voorverwarmde oven van 180°C. Maar ik raad je toch aan om de salade eerst eens te proeven met de rauwe broccoliroosjes, want die zorgen net voor het karakter van de salade en zorgen voor extra crunch! Give it a try, please?

DRESSING

Naast de rauwe broccoliroosjes bepaalt de dressing mee het karakter van de salade. Je kan en mag zoveel variëren met ingrediënten als je wil, maar de rauwe broccoliroosjes en de dressing behoud je beter voor de lekkere smaak. De dressing was even zoeken en experimenteren, maar ik heb uiteindelijk een superlekkere mix ontwikkelt. Uiteraard kan je deze wat aanpassen naar je eigen smaak. bv. meer honing als je van een zoetere dressing houdt, meer mosterd voor een pittige dressing of meer mayonaise, enz…
Mijn dressing bestaat uit een mengsel van olijfolie (extra vierge), mayonaise, appelazijn, Dijon mosterd (scherpe mosterd), honing (of agavesiroop, maple syrup,..), geplette look, citroensap en uiteraard het magische duo peper & zout.

CHEESE IS ALWAYS A GOOD IDEA!

And last but not least! Optioneel en dus totaal niet verplicht, maar wel lekker en net dat tikkeltje extra… nl. KAAS! In heel wat slaatjes vind je kaas om de salade net dat beetje extra smaak te geven en je slaatje naar een hoger niveau te tillen. Denk maar aan mozzarella, parmezaan, kaasblokjes, burrata, feta, …
Ook deze salade is lekker met belegen kaasblokjes bij. Het hoeft niet, maar als je zo’n grote cheeselover bent zoals mijn man, dan kan kaas deze salade nóg lekkerder maken. Ik maakte deze zomer de salade zonder, maar onlangs kreeg ik de Brugge salade strips om te proeven. Deze belegen strips zijn speciaal ontworpen om je salade mee te dresseren en net dat tikkeltje extra smaak te geven. Try it!
Sindsdien wil mijn man WEL elke keer kaas in deze broccolisalade, maar hij vindt het ook lekker zonder, hoor! You do you!

Meer info over deze Brugge kaasstrips belegen? www.bruggekaas.be/onze-kazen/brugge-salade-strips-belegen

Afdrukken

Broccolisalade à la Sin

Een rauwe broccoli met appel, komkommer, veenbessen, noten en een heerlijke dressing!
Gang Main Course, Salad, Side Dish
Keyword appel, broccoli, dressing, fruit, groenten, noten, rauwkost, salade, veenbessen, vinaigrette
Porties 4 personen
Author By Sin

Ingrediënten

BROCCOLISALADE

 • 1 broccoli* fijne roosjes
 • 1 appel bv. jonagold, Granny smith,…
 • 400 g spekjes gerookt of gezouten
 • halve komkommer in halve schijfjes of blokjes
 • kleine tomaatjes optioneel
 • 1 rode ui fijne halve ringen
 • 2 handjes gedroogde veenbessen of rozijnen
 • 2 handjes walnoten grof gehakt
 • sap van 1 citroen
 • 1 wortel geraspt
 • 1 handje verse kruiden bv. peterselie, bieslook, basilicum, munt,…
 • pijnboompitten optioneel
 • avocado optioneel

DRESSING

 • 6 el olijfolie extra vierge
 • 6 el mayonaise
 • 3 el appelazijn
 • 2 el Dijon mosterd
 • 2 el honing of agave of andere zoetstof
 • 2 teentjes look geplet of geraspt
 • een halve citroen sap
 • peper en zeezout

Bereiding

BROCCOLISALADE

 • Snijd de broccoli in fijne roosjes (dat eet iets aangenamer dan een groot rauw broccoliroosje). Spoel de roosjes onder de kraan.
 • Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in kleine blokjes.
 • Verwijder de rokken van de rode ui en halveer de ui. Snijd in fijne halve ringen.
 • Schil de komkommer (optioneel) en halveer in de lengte. Snijd in halve maantjes.
 • Spoel de kerstomaatjes en halveer.
 • Schil en rasp de wortel fijn.
 • Bak de spekjes gaar, giet ze af en leg ze op een vel keukenpapier. Dep met een ander vel keukenpapier het meeste vet van de spekjes.
 • Was en snipper de verse kruiden naar keuze.
 • Hak de walnoten grof.
 • Doe alle ingrediënten in 1 grote slakom.

DRESSING

 • Neem een kom en meng daarin alle ingrediënten voor de dressing.
 • Hak, plet of verpulver de knoflook en voeg toe aan de kom.
 • Roer alles goed om met een lepel tot je een mooie, gladde dressing hebt.
 • Voeg de dressing toe aan de salade en meng goed zodat de dressing zich goed verdeeld over de volledige salade.
 • Breng op smaak met peper en zeezout.

AFWERKING

 • Voeg de verse kruiden naar keuze toe.
 • Je kan andere ingrediënten weglaten of toevoegen zoals ander fruit, andere groente, andere noten, andere kruiden,…
 • Optioneel: Versier en werk af met eetbare bloempjes
 • Optioneel: Voeg kaasblokjes toe voor een tikkeltje extra smaak! bv. de Brugge salade strips (belegen) zijn speciaal ontworpen om aan je salade toe te voegen.

Tips

*  Niet alleen de roosjes, ook de stammen van de roosjes kan je in fijne stukjes snijden en toevoegen aan de salade.
*  Hou je niet van rauwe broccoli? Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg ze op bakpapier en besprenkel met een klein beetje olijfolie en zet 15  minuten in de voorverwarmde oven. Maar… ik raad het je toch aan om de salade EERST eens te proeven met rauwe broccoli. Het is ZOOOO lekker én crunchy! 😉

GIVEAWAY BRUGGE KAAS GOODIEBOX

Wil je deze broccolisalade graag maken en ben je een grote kaasliefhebber die zoiezo kaas toevoegt aan zijn slaatjes. Neem dan zeker eens een kijkje op mijn Facebook en Instagram. Ik geef een Oud Brugge kaas goodiebox weg! Wat zit er in de goodiebox?

 • assortiment met verschillende Brugge kazen
 • kaasplankje
 • kaasvorkje
 • kaasmes
 • receptenkaartjes

Zeker de moeite waard om een kansje te wagen, niet? De wedstrijd loopt tot en met 5 september 2022. Veel succes!

Heb je dit recept gemaakt?
Laat me weten wat je ervan vindt!
Schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op Instagram en Facebook
Tag @foodbysin en gebruik #foodbysin

Meer info over Brugge kaas? Ga naar www.bruggekaas.be
Klik hier voor meer info over de Brugge kaasstrip belegen: www.bruggekaas.be/onze-kazen/brugge-salade-strips-belegen

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Brugge kaas.Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating