Asian-style omelet (Zuid-Koreaanse omurice)

Asian-style omelet (Zuid-Koreaanse omurice)

Zuid-Koreaanse omurice! Omu…whut?
Ja, hier ben ik weer met een nieuwe Koreaanse tongtwister. Eigenlijk is dit gerechtje niet zuiver Koreaans, maar oorspronkelijk komt de omurice van Japan. Deze Asian-style omelet heb ik voor het eerst gegeten in mijn geboorteland Zuid-Korea. Zoals jullie weten ben ik opgegroeid met West-Vlaamse boerenkost en was ik niet gewoon om ‘pikant’ (pittig voor de NL’ers) te eten. Tijdens mijn rootsreis in Zuid-Korea op 18-jarige leeftijd was het dan ook een grote uitdaging voor mij om Koreaanse gerechten te vinden dat ik zonder tranen en snotdoeken aan tafel kon eten. 😉 Omurice is dus eigenlijk Japans, maar omdat ik het alleen nog maar in Zuid-Korea heb gegeten en niet weet hoe de Japanse versie smaakt, noem ik het Zuid-Koreaanse omurice.

For your information: De Japanse omurice wordt geserveerd met een demi-glace saus (umami flavor) dat bestaat uit rundsbouillon, bruine suiker of honing, ketchup, sojasaus en tonkatsu saus, maar die versie heb ik nog nooit gegeten. Jammergenoeg! Want het klinkt superlekker! Tonkatsu (Japanse schnitzel) is een ander Westers-geïnspireerd gerechtje en at ik ook heel vaak tijdens mijn eerste bezoek aan Korea. Maar dat is voor een andere keer. De Zuid-Koreaanse omurice wordt heel simpel afgewerkt met enkele strepen ketchup. Easy peasy and kidsproof!

ZUID-KOREAANSE OMURICE

Misschien denk je wel: “Een omelet met rijst en ketchup. Dat klinkt niet erg Aziatisch!”.
Dat klopt! Deze Asian-style omelet is dan ook geïnspireerd op de Westerse keuken. Dit gerecht is vooral erg geliefd bij kinderen. Je kan het in elke refter op school vinden en doordat het niet pikant is (let op! De meeste Koreaanse kinderen kunnen spicy food goed verdragen) en voor de Koreanen een Westers gerechtje lijkt, is dit razend populair bij zowel jong en oud.

Zuid-Koreaanse omurice

WAARUIT BESTAAT OMURICE?

OMURICE betekent omelet (omu) en rijst (rice) en bestaat uit een zoet en hartig rijstmengsel met gehakt en groentjes omhuld door een dunne eierpannenkoek, oftewel omelet. Je kan de omurice in verschillende vormen vinden. Ik at al de langwerpige (de vorm van een Amerikaanse football) en de ronde versie. De omelet mooi over het rijstmengsel draperen is een uitdaging, maar weet dat dit helemaal niet perfect hoeft te zijn. Ik zag trouwens dat sommige restaurants in Korea een vormpje gebruiken om de omelet de juiste vorm te geven. Dus laat je zeker niet beïnvloeden door de mooie foto’s die je online kan vinden. We do it old skool and our omurice is handmade! (letterlijk!)

JUMBO supermarkten daagde mij uit om met de ALP (Altijd Lage Prijzen) een snel, goedkoop en voedzaam gerechtje te ontwikkelen met alleen maar ALP producten. Dat zijn dus producten uit het Altijd Lage Prijzen assortiment. In Zuid-Korea gebruiken ze meestal rundergehakt, maar kalfsgehakt of gemengd gehakt kan ook. Ze voegen ook champignons, courgette, wortelen, ui en lente ui toe.
Een chilipepertje kan ook, maar doordat dit gerecht vaak voor kinderen wordt gemaakt, laat ik de peper er meestal uit. But you do you!

Anyway! Ik kwam thuis met 10 ingrediënten en betaalde aan de kassa 11,96 euro, dat is dus 2,99 euro per persoon. MAAR bijna al mijn ingrediënten kan ik meermaals gebruiken om het gerechtje opnieuw te maken. bv. 1 kg uien, maar ik heb maar 1 ui nodig. 1 zak wortelen (2 kleine wortelen nodig), 1 bakje champignons (slechts 5 stuks nodig), 1 fles ketchup, sojasaus, enz. Kortom, als je bepaalde ingrediënten eenmaal koopt, hoef je ze de volgende keer niet opnieuw te kopen en dan heb je enkel je groenten en gehakt nodig. Dan komt het gerechtje neer om €1,44 per persoon. Dus als ik de grootste ingrediënten in prijs halveer komen we op een totaal van €1,96 per persoon. Niet slecht, he!
En weet dat dit vaak nog minder zal zijn omdat je enkele leftover groenten kan gebruiken. Het perfecte voedzame gerechtje om te eten tijdens het toch wel steeds duurder wordende leven.

– In samenwerking met Jumbo supermarkten –

DE AMERICAN FOOTBALL VORM

Voor de omelet reken ik 2 eieren per persoon. De eerste keer is het een beetje zoeken naar jouw perfecte formaat van omelet en rijst. Als je de footballvorm wil maken, kan je het rijstmengsel in het midden van je omelet plaatsen. Dan vouw je de omelet aan beide kanten een beetje dicht. (Het geeft niet als de onderkant open is, want deze komt op je bord terecht.) Oftewel laat je de omelet omgekeerd van je pan in je bord glijden. Oftwel leg je een bord op je omelet en draai je het bord en de pan in 1 keer om. Let op dat je je niet verbrandt aan de olie.

HET SCHATTIGE RIJSTBOLLETJE

Ik verkies het schattige bolletje. Je vult een klein kommetje met het rijstmengsel en drukt het goed aan met de achterkant van een lepel. Leg een bord op je kommetje en draai in 1 keer om. Tadaaaa! Een mooi bolletje rijst. Het is ook een beetje gepruts om de juiste formaat van kommetje en pan te vinden, maar eenmaal je deze hebt gevonden is het piece of cake! Neem dus geen te grote kom (zoals een soepkom), maar liever een kleiner kommetje zodat je omelet groot genoeg is om erover te draperen.

HET RECEPT

Genoeg gebabbeld! Time for action! Zijn jullie klaar voor dit lekkere Asian-style & Western-inspired gerechtje? Here it comes!

Afdrukken

Asian-style omelet (Zuid-Koreaanse omurice)

Gang Main Course
Keuken Asian
Keyword asian food, ketchup, koreaans, korean, omelet, omurice, sojasaus, vegetables
Porties 4 personen
Author by Sin
Cost 1,96 euro per persoon

Materiaal

 • 1 wokpan groentjes, rijst, gehakt
 • 1 kommetje eieren kloppen en om de rijst vorm te geven
 • 1 pan omelet bakken

Ingrediënten

 • 300 g gehakt bv. rundergehakt, kalfsgehakt, gemengd,…
 • 250 g rijst droog afgewogen
 • 8 eieren 2 eieren per persoon omelet
 • 100 g champignons in fijne blokjes
 • 2 kleine wortelen geschild en in fijne blokjes
 • 3 stengels bosui of lente ui in fijne ringen
 • 1 kleine courgette in fijne blokjes
 • 6 el sojasaus
 • 6 el ketchup
 • peper en zout naar eigen smaak
 • peterselie vers optioneel

Bereiding

 • Weeg de rijst droog af en kook volgens de verpakking en zet opzij.
 • Was alle groenten en schil de wortel. Snijd de ui, wortel, champignons en courgette in fijne kleine blokjes. Snijd de lente ui in fijne ringen.
 • Stoof de ui en bak het gehakt rul in een beetje olie. Voeg de andere groenten toe en breng op smaak met peper en zout.
 • Voeg de gekookte rijst, 6 eetlepels sojasaus, 6 eetlepels ketchup toe en roer goed. Proef en voeg meer sojasaus (zouter) of meer ketchup (zoeter) toe naar eigen smaak. Bak even op medium vuur.
 • Breek 2 eieren in een kom samen met een snuf zout. Klop los met een vork.
 • Doe een beetje olie in een pan en voeg het eiermengsel toe. Bak als een pannenkoek.
 • Wanneer de bodem gaar is en de bovenkant nog een klein beetje lopen, draai je de omelet om. Als de omelet een mooi goudgelig kleurtje heeft, zet je het vuur af. Dit is een omelet voor 1 persoon. Herhaal voor een tweede portie.
 • Neem een klein kommetje en doe het rijstmengsel erin. Druk de rijst goed aan in de kom met de achterkant van een lepel. Leg een bord op de kom en draai om zodat je een mooi bolletje rijst hebt in je serveerbord.
 • Leg de omelet over de bol rijst en vorm nog wat extra met behulp van je handen en een velletje keukenpapier. Plooi de randjes een beetje onder het rijstmengsel.
  TIP: Een klein kommetje is beter dan bv. een grote soepkom.
 • Versier royaal met strepen ketchup (spuitbus los uit de pols) en laat je innerlijke Picasso maar even los. De ketchup zorgt voor extra smaak! Werk af met een beetje verse peterselie.
 • Serveer eventueel met een salade.

Tips

TIP: Gebruik liever een kleiner kommetje dan en grote soepkom. Want je moet de omelet over het bolletje rijst kunnen plooien. 
Gebruik een middelgrote pan voor de omelet. Het is de eerste keer een beetje zoeken naar het juiste formaat van kommetje en pan voor de omelet. 
Het is niet de bedoeling dat je de omelet volledig rondom kan plooien. Het mag een beetje slordig zijn. 😉 In Korea gebruiken ze daar een vorm voor. 
Als je niet van ketchup houdt, kan je de afwerking doen met sriracha.
Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?
Laat me weten wat jij of jouw kids ervan vinden!
Schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op Instagram en Facebook
Tag @foodbysin en gebruik #foodbysin2 thoughts on “Asian-style omelet (Zuid-Koreaanse omurice)”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating