Go Back
Print

Broccolisalade à la Sin

Een rauwe broccoli met appel, komkommer, veenbessen, noten en een heerlijke dressing!
Gang Main Course, Salad, Side Dish
Keyword appel, broccoli, dressing, fruit, groenten, noten, rauwkost, salade, veenbessen, vinaigrette
Servings 4 personen
Author By Sin

Ingredients

BROCCOLISALADE

  • 1 broccoli* fijne roosjes
  • 1 appel bv. jonagold, Granny smith,...
  • 400 g spekjes gerookt of gezouten
  • halve komkommer in halve schijfjes of blokjes
  • kleine tomaatjes optioneel
  • 1 rode ui fijne halve ringen
  • 2 handjes gedroogde veenbessen of rozijnen
  • 2 handjes walnoten grof gehakt
  • sap van 1 citroen
  • 1 wortel geraspt
  • 1 handje verse kruiden bv. peterselie, bieslook, basilicum, munt,...
  • pijnboompitten optioneel
  • avocado optioneel

DRESSING

  • 6 el olijfolie extra vierge
  • 6 el mayonaise
  • 3 el appelazijn
  • 2 el Dijon mosterd
  • 2 el honing of agave of andere zoetstof
  • 2 teentjes look geplet of geraspt
  • een halve citroen sap
  • peper en zeezout

Instructions

BROCCOLISALADE

  • Snijd de broccoli in fijne roosjes (dat eet iets aangenamer dan een groot rauw broccoliroosje). Spoel de roosjes onder de kraan.
  • Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in kleine blokjes.
  • Verwijder de rokken van de rode ui en halveer de ui. Snijd in fijne halve ringen.
  • Schil de komkommer (optioneel) en halveer in de lengte. Snijd in halve maantjes.
  • Spoel de kerstomaatjes en halveer.
  • Schil en rasp de wortel fijn.
  • Bak de spekjes gaar, giet ze af en leg ze op een vel keukenpapier. Dep met een ander vel keukenpapier het meeste vet van de spekjes.
  • Was en snipper de verse kruiden naar keuze.
  • Hak de walnoten grof.
  • Doe alle ingrediënten in 1 grote slakom.

DRESSING

  • Neem een kom en meng daarin alle ingrediënten voor de dressing.
  • Hak, plet of verpulver de knoflook en voeg toe aan de kom.
  • Roer alles goed om met een lepel tot je een mooie, gladde dressing hebt.
  • Voeg de dressing toe aan de salade en meng goed zodat de dressing zich goed verdeeld over de volledige salade.
  • Breng op smaak met peper en zeezout.

AFWERKING

  • Voeg de verse kruiden naar keuze toe.
  • Je kan andere ingrediënten weglaten of toevoegen zoals ander fruit, andere groente, andere noten, andere kruiden,...
  • Optioneel: Versier en werk af met eetbare bloempjes
  • Optioneel: Voeg kaasblokjes toe voor een tikkeltje extra smaak! bv. de Brugge salade strips (belegen) zijn speciaal ontworpen om aan je salade toe te voegen.

Notes

*  Niet alleen de roosjes, ook de stammen van de roosjes kan je in fijne stukjes snijden en toevoegen aan de salade.
*  Hou je niet van rauwe broccoli? Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg ze op bakpapier en besprenkel met een klein beetje olijfolie en zet 15  minuten in de voorverwarmde oven. Maar... ik raad het je toch aan om de salade EERST eens te proeven met rauwe broccoli. Het is ZOOOO lekker én crunchy! ;-)