Shakshuka

Shakshuka

Shakshuka is een gerecht uit het Midden-Oosten dat bestaat uit een pittige tomatensaus, verse kruiden en gepocheerde eieren.
Ik heb deze topper al vaker zien voorbij komen, maar zelf nog nooit klaargemaakt.
Dit gerecht wordt meestal gegeten als ontbijt, maar je kan het ook als lunch of avondmaal eten.

Shakshuka bevat groenten, kruidige smaken en genoeg eiwitten om je dag goed te starten.
Dit éénpansgerecht is op verschillende manieren te bereiden, dus laat je creativiteit de vrije loop! 😉
Inspiratie nodig? Voeg dan wat feta of kikkererwten toe en serveer met een stukje brood of naan. Yum!

INGREDIËNTEN (voor 2 personen)
  • 1 rode ui
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 3 tomaten
  • 400 g tomatenblokjes uit blik
  • extra vierge olijfolie
  • 1 tl komijn
  • 2 teentjes look
  • 1 el tomatenpuree
  • peper en zout
  • snuifje kurkuma
  • verse peterselie of koriander
  • verse tijm
  • 1 laurierblad
  • cayennepeper
  • 4 eieren
  • optioneel: 1 rode chilipeper
  • optioneel: zoetstof naar keuze (honing, ruwe rietsuiker, agave, etc.)
  • optioneel: feta, kikkererwten, andere groenten naar keuze, …
  • brood of naan
BEREIDING
  1. Snijd de ui in halve ringen en de paprika in fijne repen.
  2. Was de verse kruiden en hak fijn.
  3. Snijd de tomaten in blokjes.
  4. Doe het komijnzaad in een pan en rooster ongeveer 2 minuten op een hoog vuur. Voeg daarna een scheutje olie en de ui erbij en stoof tot de ui een glazige kleur krijgt.
  5. Voeg de paprikareepjes, de verse kruiden en de knoflook toe en bak enkele minuten op een hoog vuur.
  6. Doe de tomaten, de tomatenblokjes uit blik, laurierblad en tomatenpuree erbij en laat 5 minuten pruttelen op laag vuur.
  7. Breng op smaak met cayennepeper, kurkuma, peper en zout.
  8. Laat de groenten nog een kwartiertje verder pruttelen op laag vuur.
  9. Wil je het pikanter? Voeg een rood pepertje toe.
  10. Wil je het zoeter? Voeg wat zoetstof toe.
  11. Haal het laurierblad uit de pan en maak vier kuiltjes in de saus en breek de eieren erin. Bestrooi met peper en zout.
  12. Leg een deksel op de pan en laat de eieren stollen op een laag vuur.
  13. Werk af met verse peterselie of koriander.
  14. Serveer met een stukje brood of naan.

Eet smakelijk!

Shakshuka

Heb je dit gerecht gemaakt?
Laat me weten wat je ervan vindt!
Schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op Instagram en Facebook met #healthyfoodmakesyoufeelgood.
Ik ben benieuwd! 🙂



Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *