Kip korma met Tilda Pilau Basmati rijst

Ik heb fantastisch nieuws: dit jaar mag ik in samenwerking met Tilda aan de slag met hun heerlijke rijstproducten! En geloof me: wie rijst zegt, zegt Tilda.
Tilda is geen gewone rijst – het is een verhaal. Hun iconische Pure Basmati komt rechtstreeks uit de heuvels van de Himalaya, waar meer dan 10.000 onafhankelijke boeren zorgen voor die unieke, aromatische en delicate korrels.

En weet je wat het leukste is? Ik mag dit jaar zes recepten ontwikkelen met hun veelzijdige assortiment.
Van gestoomde Coconut, Chilli & Lemongrass tot droge Fragrant Jasmine – voor elke keuken en elk gerecht is er een perfecte match.
HET ASSORTIMENT VAN TILDA


- Pilau Basmatirijst
- Basmatirijst met limoen & koriander
- Kokos, chili en citroengras Basmatirijst
- Tomaat & basilicum Basmatirijst
- Pure Basmatirijst
- Jasmijnrijst (droge rijst)
- Pure Basmatirijst (droge rijst)
- Brown Basmatirijst (droge rijst)
PILAU BASMATIRIJST

Kennen jullie de gestoomde rijstzakjes van Tilda al? Ze zijn écht een gamechanger voor drukke dagen, of als je nét dat beetje extra smaak zoekt zonder gedoe. Ik heb deze stoomzakjes standaard in mijn kast and I loooove it! In slechts 2 minuten klaar in de microgolf. Dit is dé shortcut voor iedereen die houdt van snel én lekker.
” De Pilau Basmati is zó smaakvol dankzij de geurige garam masala en verwarmende komijnzaadjes.”

Mijn eerste gerecht is geïnspireerd op de rijke smaken van India, namelijk KIP KORMA met TILDA PILAU BASMATI RIJST. De Pilau Basmati is zó smaakvol dankzij de geurige garam masala en verwarmende komijnzaadjes. Deze past perfect bij Indiase gerechten met zijn mooie gele kleur en lekkere geur.
KIP KORMA
Bij pilau denk ik meteen aan een curry… en hoewel tikka masala heerlijk blijft, koos ik voor een iets minder gekend Indiaas gerecht, nl. kip korma met een twist.
De kip wordt eerst gemarineerd in yoghurt, gember, look en specerijen. Daarna laat ik alles pruttelen in een saus van cashew, amandel, kardemom en ui – zacht, rijk en vol smaak.
En ja hoor, ik maakte er ook nog homemade naan bij om te dippen. Maar je kan deze uiteraard ook kant-en-klaar kopen in de supermarkt.
Op het einde voegen we de gestoomde Pilau Basmatirijst aan toe. Deze rijst heeft een prachtige gele kleur, heerlijke geur en past mooi bij Indiase gerechten.

Hieronder vind je het volledige recept om zelf aan de slag te gaan.
Laat me zeker weten wat je ervan vindt. Wat is jouw ultieme Indiase comfort food trouwens?
Ik sta al te popelen om mijn volgend gerechtje met jullie te delen. 🙂
HET RECEPT

Kip Korma met Tilda Pilau Basmatirijst
Ingrediënten
- 1 zakje Tilda Pilau basmati rijst gestoomde rijst
Kip korma marinade
- 500 g kip bij voorkeur met bot voor meer smaak
- 70 g volle yoghurt
- 1 eetlepel gember-knoflookpasta of 1 koffielepel van elk, vers en geraspt
- ¼ theelepel kurkuma
- 1 theelepel chilipoeder of paprikapoeder voor een mildere smaak
- 1 theelepel garam masala
- ½ theelepel zout
Korma pasta (saus)
- 1.5 eetlepel olie
- ¼ theelepel kardemom
- 150 g gele ui (1 grote ui) in dunne ringen
- 5 cashewnoten geweekt
- 5 amandelnoten geweekt
- 60 g volle yoghurt
overige ingrediënten
- 2 eetlepels olie
- 1 laurierblad
- 3 kruidnagels
- ½ theelepel kaneel
- ¼ theelepel kardemom of 1 kardemompeul
- 1 groene chilipeper optioneel
- 120 ml heet water
- ¼ theelepel zout
- ½ theelepel garam masala
- 1 koffielepel koriander
- verse koriander
Bereiding
kip korma marinade
- Gebruik je een hele kip? Snijd de kip dan in stukken. Kies bij voorkeur voor kip met bot, want dat geeft extra veel smaak tijdens het koken.
- Meng in een grote kom alle ingrediënten voor de marinade tot een glad mengsel. Voeg de kip toe en zorg dat elk stuk volledig bedekt is met de marinade.
- Dek de kom af en laat de kip minstens 30 minuten of een nacht in de koelkast marineren.
korma pasta (saus)
- Verhit een eetlepel olie in een ruime pan op middelhoog vuur. Voeg de kardemom toe en bak kort mee om de smaken vrij te laten komen.
- Voeg de fijngesneden uien toe en bak ze ongeveer 10 minuten. Roer regelmatig tot ze goudbruin en gekarameliseerd zijn. Let op dat de uien niet aanbranden. Zet het vuur uit en laat even afkoelen.
- Heb je geen krachtige blender? Laat de noten een halfuur weken in 120 ml warm water om ze gemakkelijker te kunnen blenden.
- Doe de gekarameliseerde uien, noten en yoghurt in een blender. Mix tot een egale, gladde puree . Voeg indien nodig 120 ml water toe voor een zachtere textuur, vooral als je blender wat minder krachtig is.
bereiding kip
- Verhit een beetje olie in een diepe pan en voeg de specerijen toe, zoals kardemom, kruidnagel of kaneel. Laat deze kort roosteren om hun geuren vrij te geven.
- Doe de gemarineerde kip samen met een groene chilipeper in de pan. Bak 5 tot 7 minuten op middelhoog vuur, tot de geur van rauwe knoflook verdwenen is en de kip licht begint te kleuren.
- Voeg vervolgens de zelfgemaakte korma pasta toe aan de kip. Roer goed door. Indien nodig, voeg een beetje heet water toe om het geheel mooi te laten mengen.
- Breng op smaak met zout, garam masala, korianderpoeder, en eventueel wat extra chili- of paprikapoeder voor kleur en pit.
- Breng het geheel aan de kook, dek de pan af en laat 30 tot 60 minuten zachtjes sudderen op laag vuur tot de kip heerlijk mals is.
- De korma saus is klaar wanneer de olie bovenop komt drijven.. Proef en breng indien nodig verder op smaak. Voeg eventueel wat extra heet water toe als de saus te dik is.
serveertips
- Werk af met een snufje nootmuskaat, verse fijngehakte koriander.
- Serveer met naanbrood en de tilda Pilau gestoomde basmatirijst.
HEB JE DIT RECEPT GEMAAKT?

Heb jij dit gerecht gemaakt? Laat zeker weten wat je ervan vond – of schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op Instagram en Facebook
Tag @foodbysin en gebruik #foodbysin
Meer info?
www.tilda.com
Volg Tilda via Instagram en Facebook
#tildarijst #wereldvolsmaak

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Tilda. –