Rauwe broccolisalade à la Belge

Het is “Lekker van bij ons”-week (15 tot 21 september) en tijdens deze week zetten we massaal in op lokale producten. En hoe kan je dat beter doen dan met een bord vol groenten en fruit ‘van bij ons’? Ik koos voor een gerecht dat helemaal past bij de seizoenskalender: broccoli, wortel, tomaat, komkommer en appels. Stuk voor stuk toppers die nu op hun best zijn. Lokaal, seizoensgebonden en verrassend lekker! Wat wil een mens nog meer? 🙂
LEKKER VAN BIJ ONS-WEEK

RAUWE BROCCOLI
Wist je trouwens dat je broccoli ook perfect rauw kan eten? Dankzij deze salade ontdekte ik dat rauwe broccoli heerlijk is! Knapperig, fris en bomvol voedingsstoffen. In combinatie met zoete appel, sappige tomaat en een pittige dressing is dit een echte smaakbom.
AMERIKAANSE BROCCOLISALDE à la Belge

Ik haalde mijn inspiratie uit een Amerikaanse broccolisalade die ik leerde kennen via mijn Amerikaanse schoonmoeder. Jaren geleden liet ze ons voor het eerst haar ‘American broccoli salad’ proeven en die smaakte verbluffend lekker! Eén hap en mijn man en ik keken elkaar in de ogen en zeiden: “Oh my God! This is delicious! Wow!” De samenstelling van de salade, de hemelse dressing, de zoute spekjes en kaas, maar vooral de crunchy fijne broccoliroosjes maken het geheel af. Ik heb nooit haar recept gezien, maar ik vind deze salade zo lekker en begon ermee te experimenteren. Thanks for the inspiration, Jeanne!
Ik gaf er mijn eigen Belgische twist aan, want ik voegde er véél meer groentensoorten aan toe, fruit, andere noten en ontwikkelde mijn eigen dressing met goeie Belgische mayo en mosterd! (geen ready-made zakje ranch van USA). 😉 Ook geen cheddarkaas, maar wel Vlaamse belegen Flandrienkaas dat hier in de stad naast ons gemaakt wordt. Resultaat: een frisse, romige salade met karakter en helemaal “à la belge”.



CHALLENGE: KIES VOOR LOKALE PRODUCTEN
Ik daag jullie uit om deze week extra aandacht te besteden aan lokaal winkelen en bewust te kiezen voor lokaal en seizoensgebonden producten en maak er een lekker gerechtje mee. Yes you can! Stuur mij gerust een fotootje van jullie lekkere gerechtjes. Ik ben zo benieuwd naar jullie creaties! Waarom kiezen voor lokale producten?
- Je steunt Belgische boeren en producenten.
- Je winkelkar wordt gevuld met verse, seizoensgebonden ingrediënten.
- Je proeft écht meer smaak, want verser kan bijna niet.
Dus: vul je winkelkar lekker & lokaal tijdens de “Lekker van bij ons”-week en ontdek hoe makkelijk én lekker het is om Belgisch te koken. Deze broccolisalade bewijst dat je met eenvoudige producten van dichtbij iets verrassend en origineel op tafel zet.

EINDELOOS VARIËREN BUT KEEP THE BROCCOLI & DRESSING
Ik heb deze salade al zo vaak klaargemaakt en toch is hij telkens ietsiepietsie anders. Je kan er eindeloos mee variëren bijvoorbeeld met andere fruitsoorten, andere groenten, andere noten, rozijnen in plaats van veenbessen (mijn man HAAT rozijnen, dus vandaar de gedroogde veenbesjes) en uiteraard kan je ook naar hartenlust verse kruiden toevoegen zoals peterselie, munt, basilicum, bieslook,… De afwerking bepaal je helemaal zelf, maar voor deze salade is het toch belangrijk om twee dingen zeker te behouden: de RAUWE BROCCOLI en de DRESSING.
Lust je geen rauwe broccoli? Dan kan je de roosjes ook besprenkelen met wat olijfolie en een kwartiertje roosteren in een voorverwarmde oven van 180°C. Maar ik raad je toch aan om de salade eerst eens te proeven met de rauwe broccoliroosjes, want die zorgen net voor het karakter van de salade en zorgen voor extra crunch! Give it a try, please?



RECEPT

Rauwe broccolisalade à la Belge
Ingrediënten
BROCCOLISALADE
- 1 broccoli in fijne roosjes
- 1 groene appel
- 400 g spekjes
- halve komkommer in halve maantjes, schijfjes of blokjes
- 1 wortel geraspt
- handje kleine tomaatjes
- 1 rode ui in fijne ringen
- belegen kaas naar keuze bv. belgen Flandrienkaas
- 2 handjes gedroogde veenbessen
- 2 handjes walnoten grof gehakt
- 1 citroen geperst
- 1 handje verse kruiden naar keuze bv. peterselie, bieslook, munt,…
DRESSING
- 6 eetlepels olijfolie extra vierge
- 6 eetlepels mayonaise
- 3 eetlepels appelazijn
- 2 eetlepels mosterd
- 2 eetlepels honing
- 2 teentjes look geperst
- halve citroen sap
- peper
- zout
Bereiding
BROCCOLISALADE
- Snijd de broccoli in fijne roosjes (dat eet iets aangenamer dan een groot rauw broccoliroosje). Spoel de roosjes onder de kraan.
- Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in kleine blokjes. Besprenkel met wat citroensap.
- Verwijder de rokken van de rode ui en halveer de ui. Snijd in fijne halve ringen.
- Schil de komkommer (optioneel) en halveer in de lengte. Snijd in halve maantjes.
- Spoel de kerstomaatjes en halveer.
- Schil en rasp de wortel fijn.
- Bak de spekjes gaar, giet ze af en leg ze op een vel keukenpapier. Dep met een ander vel keukenpapier het meeste vet van de spekjes.
- Was en snipper de verse kruiden naar keuze.
- Hak de walnoten grof.
- Doe alle ingrediënten in 1 grote slakom.
DRESSING
- Neem een kom en meng daarin alle ingrediënten voor de dressing.
- Hak, plet of verpulver de knoflook en voeg toe aan de kom.
- Roer alles goed om met een lepel tot je een mooie, gladde dressing hebt.
- Voeg de dressing toe aan de salade en meng goed zodat de dressing zich goed verdeeld over de volledige salade.
- Breng op smaak met peper en zeezout.
AFWERKING
- Voeg de verse kruiden naar keuze toe. bv. peterselie, bieslook,…
- Je kan andere ingrediënten weglaten of toevoegen zoals ander fruit, andere groente, andere noten, andere kruiden,…
- Voeg kaasblokjes toe voor een tikkeltje extra smaak! bv. belegen Flandrienkaas
Tips

Heb je dit recept gemaakt?
Laat me weten wat je ervan vindt!
Schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op Instagram en Facebook
Tag @foodbysin en gebruik #foodbysin

MEER INFO?<
www.lekkervanbijons.be
Volg Lekker van bij ons via Instagram en Facebook
#lekkervanbijons #vleesvanbijons #onsbestevleesooit
Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Lekker van bij ons.