HOW TO RACLETTE @ home

HOW TO RACLETTE @ home

It’s that time of the year again! De gezelligste periode van het jaar, nl. de feestdagen. Het is vroeg donker, maar binnenshuis maken we het gezellig met kerstlichtjes, sfeerlampjes, kaarsjes en theelichtjes en verzamelen we samen rond de kachel of open haard met het geluid van het knetterende vuur en het brandende hout op de achtergrond. HEERLIJK! Wat doe je zoal binnen als er buiten niet veel te beleven valt? JUIST! Eten, drinken, praten, lachen, nog wat drinken, nog een beetje eten, enz. Het noemt voor iets “de feestkilo’s”, he? 😉

Raclette, een “cheesy” start van de winter.

Met mijn familie vier ik van kinds af aan Kerst en Nieuwjaar (in mijn ogen) SUPER traditioneel. Lees: rosbief met kroketjes en erwtjes tijdens Kerstmis zoals mijn oma dat altijd maakte en fondue, gourmet of teppanyaki op oudejaarsavond. Bij mijn man zijn de feesttradities ietsje anders. Eigenlijk zijn de familiefeesten met mijn schoonfamilie erg voorspelbaar. Als we samenkomen zijn het broodjes, pizza’s of (bijna altijd) kaasplank en tijdens de feestdagen: raclette of kaasfondue. (Valt het op dat mijn schoonfamilie ‘into cheese’ is?) 😉 Maar één ding is zeker: gezellig samen aan tafel zitten staat centraal! Niemand hoeft lang in de keuken te staan. In dit blogartikel leer ik jou hoe je de PERFECTE raclette-avond bij jouw thuis organiseert. Ready, set, go!

RACLETTE-AVOND @ home

We hebben een jaarlijkse traditie binnen mijn schoonfamilie. Elk jaar verzamelen we in de skipiste voor een gezellige raclette-avond in Zwitserse sferen. MAAR…de voorbije 3 jaren hebben we deze (schoon)familietraditie jammergenoeg niet meer kunnen doen wegens de komst van baby nr.1, covid & lockdown,… En ook dit jaar staan mr. husbie en ik nog niet te springen om met een peuter en baby nr. 2 in de drukte van een skipiste raclette te gaan eten. Gelukkig worden we tegenwoordig overstelpt met raclettetoestellen in de winkel om zelf een raclette-avondje te organiseren bij je thuis. IDEAAL! We hadden dit nog nooit eerder gedaan en het was al veel te lang geleden, dus besloten mijn man en ik om zelf een raclette-avond te organiseren bij ons thuis voor de schoonfamilie. Familietradities moeten we in ere houden, he! Ik moest heel even googlen wat je precies nodig hebt voor een gezellige raclette-avond en wat er precies allemaal op tafel wordt gezet. In deze blogpost zet ik speciaal voor jullie alle must-do’s en must-haves op een rijtje! You’re welcome!

WAT IS RACLETTE?

Weet je niet wat raclette is? Don’t worry! Eens je een raclette-avondje hebt meegemaakt, wordt het een jaarlijkse winterse traditie! Ik heb jullie gewaarschuwd! Want er is niets leukers dan gezellig tafelen met familie of vrienden zonder veel voorbereiding of werk in de keuken. Iedereen maakt zijn eigen raclettebordje, want het is de bedoeling dat je sneetjes raclettekaas in een pannetje laat smelten en de gesmolten raclette over andere ingrediënten giet als smaakmaker of topping. bv. stokbrood, krieltjes,..

ZWITSERSE OORSPRONG

Wist je dat raclette oorspronkelijk is ontstaan door herders die tijdens de zomer in de Zwitserse Alpen bleven overnachten samen met hun koeien? Ze hadden niet veel bij van eten, maar wel kaas, aardappelen, brood en soms wat gedroogd of gerookt vlees. Wanneer de avond viel maakten ze een kampvuur om de kaas te smelten. Ze schraapten de gesmolten buitenkant van de kaas over een stukje brood of aardappel. Vandaar het klassieke Zwitserse “kaas schrapen”-beeld: Een halve kaas dat vastgeklemd wordt onder een verwarmingselement en waarbij men de gesmolten kaas ervan af schraapt. Vandaar de naam raclette: racler wat ‘schrapen’ betekent.
Maar gelukkig hoeven we de dag van vandaag geen kampvuur meer te maken als we iets willen grillen of smelten. Wij kunnen profiteren van de moderne technologie nl. een raclettetoestel met handige pannetjes om de sneetjes kaas in te smelten. Maar wat hebben we nog allemaal nodig?

1. RACLETTE KAAS

Wil je all-the-way gaan? Kies dan voor de iets duurdere raclettekaas van een kaasspeciaalzaak. Maar tegenwoordig vind je in elke supermarkt allerlei raclettekaaspakketjes met verschillende soorten en smaken raclettekaas: klassiek, gerookt, witte wijn, peper, ui/look, kruiden,… Alle kaas kan je in principe gebruiken. Er geldt maar 1 regel: Zorg dat de kaas gemakkelijk smelt zodat het makkelijk uit je pannetje glijdt. Ook geitenkaas, roquefort en mozzarella passen heel goed bij raclettekaas.

Reken ongeveer 200 g raclettekaas per persoon.

2. CHARCUTERIE

Charcuterieplank

Traditioneel wordt er zoute charcuterie geserveerd bij raclette. bv. Prosciutto, parmaham, salami, spekjes, coppa,…
Naast deze fijne charcuterie kan je ook kiezen voor andere vleeswaren zoals worstjes, vleesspiesjes, maar ook gerookte zalm, visbrochette, zeevruchten en schaaldieren passen goed bij raclette. Ideaal om het extra feestelijk te maken!
FYI: Ikzelf ben geen fan van bloedworst maar velen vinden gesmolten kaas en bloedworst a match made in heaven.

3. AARDAPPELEN

Wat mag er niet ontbreken tijdens de feestdagen? Patatjes! Maakt niet uit in welke vorm: kroketjes, frietjes, gepofte aardappel, aardappelsalade,… Maar voor een raclette-avondje zijn voorgekookte krieltjes, gepofte aardappel en zoete aardappel ideaal! Zeker met een beetje lookboter en daarna de gesmolten kaas erover… Mmmm… To die for!

4. GROENTJES

Groenten mogen uiteraard niet ontbreken! Zelf ben ik dol op gegrilde groenten en als je vegetariërs of vegans als tafelgasten hebt, dan zullen ze erg dankbaar zijn als je naast charcuterie, vis en vlees, ook enkele plantaardige opties hebt. Er zijn geen regels voor groenten. Alles kan en alles mag! Mijn favorietjes zijn:

 • kerstomaatjes
 • courgette
 • champignons
 • maïskolven (insmeren met een beetje lookboter! Mmm..)
 • rode ui
 • puntpaprika in verschillende kleuren (het oog wil nu eenmaal ook wat!)
 • rauwkost (sla, geraspte wortelen, kool,…)

Een groene salade smaakt altijd! Het is licht, fris en past bij alles! Serveer de salade met een lekkere vinaigrette of beleg je stokbrood met een beetje rauwkost en gesmolten kaas. Zo heb je extra groentjes binnen. It’s all about balance! Ying Yang! 😉

5. FRUIT

Kaas en fruit = topcombo! Denk maar aan een kaasplank! De zoete smaak van fruit (of het zure van bv. bessen) blendt heerlijk met de zoute smaak van de kaas. Verspreid het fruit over de verschillende planken bv. druiven en besjes op de kaasplank, passievrucht, kiwi tussen de groenten, meloen bij de charcuterie,… Inspiratie nodig?

 • druiven
 • meloen
 • kiwi
 • passievrucht
 • bessen

Ook confituur, confijt of compote is lekker als topping op gesmolten kaas.

6. ZUURTJES

Traditioneel wordt raclette gegeten met zoetzure augurkjes en zelf vind ik zo’n zure toets ook erg aangenaam bij mijn gesmolten kaas en zoute charcuterie. Naast augurkjes zijn zilveruitjes en gepekelde groenten ook een prima keuze!

7. BROOD

Wat mag nooit ontbreken aan de feesttafel? Brood! Je kan kiezen voor verschillende broodsoorten, maar een populaire keuze is stokbrood. Niets lekkerder dan gesmolten kaas op een stukje baguette. Maar ook verschillende soorten brood, crackers (al dan niet zelfgemaakt) en toastjes zijn een leuke variatie of alternatief.

8. EXTRA

Extra knabbeltjes maken de feesttafel extra fancy! Denk maar aan notenmengeling met rozijnen, dadels, vijgen, verse kruiden zoals basilicum, tijm, peper, gedroogde kruiden, kwarteleitjes,…
Kleed je tafel mooi aan en haal je leukste glazen, schaaltjes, servies en plankjes naar boven. De tafeldecoratie maakt jouw raclette-avondje extra feestelijk en de kaarsjes op tafel zorgen voor extra sfeer. 10/10 voor sfeer en gezelligheid!

9. RACLETTE DESSERT

Doe eens zot en beleg je sneetje raclettekaas met gehakte noten of enkele stukjes peer met een vleugje honing! Ook lekker met banaan, vijgen,… Be creative!

10. DRANK

De meest gedronken drank tijdens een raclette-avond is wijn, bij voorkeur een frisse & fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, Chardonnay of Riesling. Maar rode wijn kan zeker ook! Neem bij voorkeur een lichte wijn zoals Pinot Noir, Brouilly of Gamay. Maar kies vooral iets wat jij en jouw gasten lekker vinden. Wat denk je van een Zwitserse wijn om in het thema te blijven? But you do you! 🙂

And last but not least… HET RACLETTETOESTEL!

Overal waar je kijkt zie je raclettetoestellen van allerlei prijsklasses (Van €49 tot €160). Mijn belangrijkste tip: Kies een goed toestel ergens tussenin. Wees niet te gierig en investeer in een goed toestel dat enkele keren meegaat en goed verwarmt. Want niets erger dan een toestel dat niet gelijkmatig warmt of raclettekaas dat niet snel smelt. Het toestel kan de feestvreugde maken of kraken! Just saying! 😉

FRITEL PR 3195 Pizza Raclette & Grill

Ik mocht de nieuwste Pizza Raclette & Grill van FRITEL reviewen. Het is een pizza & raclette grill in 1 met daarbovenop een aluminium grill voor het vlees en de groenten. Wil je liever vis- en schaaldieren? Draai de bakplaat om en gebruik de teppanyakiplaat. Zo handig!
En om het avondje extra creatief en veelzijdig te maken kan iedereen zijn eigen mini-pizza bakken op de pizzaplaathouder. How cool is that! Een grote hit bij mijn schoonfamilie aka pizzalovers!
(FYI: Kostprijs van deze pizza Raclette & Grill is €99.95)

Meer info over dit toestel vind je hier: PR 3195 Pizza Raclette & Grill (fritel.com)

INHOUD (geschikt voor 8 personen)

 • 2 pizzahouders
 • 1 pizzavorm
 • 8 houten spatels
 • 8 raclettepannetjes
 • omkeerbare aluminium grill/teppanyakiplaat
 • 2 verwarmingniveaus: 1 voor de grill- en teppanyakiplaat en 1 voor de raclette- en pizzapannetjes)

PIZZA GRILL

We worden overstelpt met raclettetoestellen, maar eerlijk is eerlijk! Extra punten voor FRITEL om een raclettetoestel op de markt te brengen waar je raclette én mini pizza’s mee kan verwarmen. Dit maakt het tafelen extra gezellig en vooral FUN! Een leuke afwisseling naast de andere ingrediënten en zeer kidsproof!

Maak het jezelf niet te moeilijk! Neem kant-en-klaar pizzadeeg en gebruik de pizzavorm om het perfecte ronde formaat mee uit te steken. Bestrijk met een beetje pizzasaus (ik gebruik de kant-en-klare pizzasaus van ELVEA) en beleg met je favoriete toppings (bv. hamblokjes, tomaatjes, paprika, champignons,…). Werk af met geraspte kaas, mozzarella OF beleg je pizza met raclettekaas.

HEY! IT’S RACLETTE TIME!

Ziezo! Dit waren al mijn tips voor de perfecte raclette-avond (in mijn ogen!). Feel free to follow, maar doe vooral je eigen ding, geniet en EET SMAKELIJK!

We sluiten in schoonheid af met deze liefdevolle spreuk!

“Si tu étais une patate, je serais ton fromage à raclette pour que tu n’aies jamais froid.”

#TeamRaclette

FIJNE FEESTEN!

Liefs,
Sin

Heb je een raclette-avond georganiseerd bij jouw thuis?
Let me know! Laat gerust weten wat je ervan vond.
Schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op Instagram en Facebook
Tag @foodbysin en gebruik #foodbysinEen reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *