Koreaanse gehaktballetjes met rijstnoedels en bimi (SOFIE DUMONT & Lekker van bij ons)

Koreaanse gehaktballetjes met rijstnoedels en bimi (SOFIE DUMONT & Lekker van bij ons)

Op woensdag 16 november stond ik samen met 5 andere TOP foodies ballekes te rollen tijdens de #BALLEKESBATTLE van Sofie Dumont. (Somebody pinch me, please!). Klik hier voor een volledig verslagje van deze superleuke dag!
In opdracht van “Lekker van bij ons” mochten we een origineel balleke maken met vers gedraaid gehakt van bij de lokale boer. #gehaktvanbijons dus! 😉

©Bramski

KOREAANSE GOGI WANJA JORIM

Speciaal voor de #ballekesbattle creëerde ik Korean-style gehaktballetjes, maar dan met vers gedraaid Vlaams gehakt van bij de lokale boer. A match made in heaven! The best of both worlds… just like me! 😉
Ik maakte GOGI WANJA JORIM. Euh… gogi wanja watte…? Gogi wanja jorim!
Dat zijn geglazuurde Koreaanse gehaktballetjes in een zoet en hartig sausje (jorimjangsaus). De balletjes bestaan uit gemengd gehakt, ui, lente-ui en een extra groente nl. shiitakes. In Zuid-Korea worden deze balletjes als aperitiefhapje gegeten, maar door er rijstnoedels en bimi aan toe te voegen kan je het serveren als hoofdgerecht.

Foto: ©Bramski Styling: Els Sirejacob

“Geglazuurde Koreaanse gehaktballetjes in een zoet en hartig sausje. (Jorimjangsaus)”

– Sin –

BIMI, BROCCOLINI of ASPERGEBROCCOLI?

Alledrie de benamingen zijn correct, maar ik vind ‘bimi’ het leukst klinken. Ken jij deze speciale groente? Bimi ziet eruit als een soort broccoli met lange, dunne stengels. Het is een kruising van broccoli en een Chinese koolsoort van Japan. De smaak kan je het best vergelijken met een zachte, milde broccolismaak en de zoete tonen van de groene asperge. De gestoomde bimi heeft een knapperige ‘bite’ en past geweldig goed samen met de noedels en de zoete, sappige en smaakvolle gehaktballetjes.
Meer info over deze geweldige groente vind je op www.lekkervanbijons.be/producten/groenten/broccolini

MIJN RECEPT

Benieuwd naar mijn Koreaanse gehaktballetjes? Hieronder vind je het recept. Enjoy!

Afdrukken

Koreaanse gehaktballetjes met rijstnoedels en bimi (GOGI WANJA JORIM)

meatballs, korean, gehaktballetjes, rijstnoedels, bimi, gogi wanja jorim
Gang Appetizer, Main Course, Side Dish
Keuken Asian
Keyword asian food, aziatisch, ballekes, balletjes, bimi, broccolini, gehakt, gehaktballetjes, korean, meatballs, noedels, noodles, rijstnoedels
Porties 4 personen
Author By Sin

Ingrediënten

Voor de rijstnoedels

  • 250 g rijstnoedels
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 50 ml sojasaus
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 3 eetlepels sesamolie
  • 1 koffielepel look
  • geroosterde sesamzaadjes

Voor de gehaktballetjes

  • 600 g gemengd gehakt varken-rund
  • 4 shiitakes
  • 1 kleine ui
  • 2 lente-uitjes in ringen
  • 1 ei
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 teentjes look
  • 1 cm gember geraspt
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 koffielepel Koreaanse gochujang Koreaanse chilipasta
  • 1 eetlepel vers gemalen peterselie
  • zout & zwarte peper
  • bloem om de balletjes in te wentelen

Voor de jorimjangsaus

  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 6 eetlepels sojasaus
  • 6 eetlepels rijstwijn (mirin)
  • 6 eetlepels water
  • 4 eetlepels honing
  • 4 teentjes look
  • 2 cm gember geraspt
  • 1 koffielepel Koreaanse gochujang Koreaanse chilipasta
  • scheutje rijstazijn
  • pindanoten, lente-ui,… afwerking

Voor de bimi dressing

  • 400 g bimi broccolini, aspergebroccoli,…
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1 eetlepel honing
  • 1 lente-ui in ringen
  • 1 teentje look
  • 1 cm gember geraspt
  • scheutje limoensap
  • geroosterde sesamzaadjes
  • chilipepers in ringen optioneel (als je van pittig houdt)

Bereiding

  • Snijd de ui en shiitakes in zeer fijne stukjes. Snijd de lente-uien in de lengte door de helft en daarna in fijne ringen. Klop het eitje los in een kom.
  • Doe alle ingrediënten voor de gehaktballetjes (behalve de bloem) in een kom en meng met je handen. Kneed niet te lang anders kunnen de gehaktballen taai en hard worden.Rol balletjes en wentel ze in de bloem.
  • Doe een beetje olie in een antikleefpan en zet op medium vuur. Bak de gehaktballetjes een 5-tal minuten tot ze een goudbruin korstje hebben. Draai regelmatig om. De balletjes hoeven nog niet gaar te zijn vanbinnen want ze zullen nog even verder bakken in de saus. Haal de balletjes uit de pan en zet opzij.
  • Meng alle ingrediënten voor de saus in een pan en breng aan de kook op medium vuur tot de saus een beetje ingedikt is. (3 à 4 minuten)Voeg de gehaktballetjes toe aan de saus en roer om zodat alle balletjes bedekt zijn met een laagje saus.
  • Bak de balletjes een 5-tal minuten op medium vuur. Doe het deksel op de pan en laat nog 15 minuten op laag vuur verder sudderen. Roer regelmatig om.
  • Breng water en 1 groentenbouillonblokje aan de kook. Kook de rijstnoedels volgens de verpakking. Giet af en meng met 1 koffielepel look, 2 eetlepels sesamolie, 50 ml sojasaus, 1 eetlepel bruine suiker en sesamzaadjes.
  • Spoel de bimi en snijd het onderste deeltje af. Besprenkel met 1 eetlepel sesamolie en laat 8 minuten stomen. Zet het vuur af en laat even rusten met het deksel op de pan.
  • Meng alle ingrediënten voor de bimi dressing.
  • Leg de noedels, balletjes en bimi in een serveerbord. Besprenkel de broccolini met de dressing en serveer de balletjes met een beetje saus. Werk de balletjes af met gehakte pindanoten.
  • Optioneel: Versier het bord met sesamzaadjes, limoenschijfjes, chilipeper en verse peterselie.

Tips

EXTRA SAUS?
De balletjes zijn geglazeerd met een kleverige saus en zijn dus absoluut niet
droog. Maar in onze Belgische keuken vinden we het vaak fijn om wat extra
saus over onze balletjes te gieten. Dus voor de sausliefhebbers heb ik nog
enkele tips om met het restje in de pan een lekker sausje te maken.
1. Voeg een beetje water (200 ml) en een half bouillonblokje toe aan de pan en
schraap alle aangebakken restjes los met een houten lepel.
2. Breng de saus aan de kook tot je de gewenste dikte bekomt. Voeg eventueel
een beetje maïszetmeel toe.
3. Breng op smaak met zwarte peper en zout.
4. Doe de saus door een vergiet zodat je geen brokjes of vleesresten meer hebt
en serveer in een klein schaaltje voor de sausliefhebbers.
Enjoy!

Alle foto’s werden gestyled en gefotografeerd door het fantastische duo ©Bramski & Els Sirejacob.
Het was een eer om mijn gerecht door hen te laten stylen en shooten. Heel leuk om zo’n professioneel duo aan het werk te zien.

©Bramski

Heb je mijn Koreaanse ballekes gemaakt?
Laat me weten wat je ervan vindt!
Schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op Instagram en Facebook
Tag @foodbysin en gebruik #foodbysin

“In Zuid-Korea worden deze balletjes als aperitiefhapje gegeten, maar door er rijstnoedels en bimi aan toe te voegen kan je het serveren als hoofdgerecht. De gestoomde bimi heeft een knapperige ‘bite’ en past geweldig goed met de noedels en de zoete, sappige en smaakvolle gehaktballetjes. Enjoy!”

– Sin – (uit het receptenboekje van Sofie Dumont)

DOWNLOAD HET GRATIS BALLEKES RECEPTENBOEKJE

“We all need more ballekes in our life!” zou Sofie zeggen.
Laat die ballekes maar rollen! Balletjes zijn super veelzijdig en lekker goedkoop, dus laat je inspireren en maak één van onze creatieve ballekes gerechten uit het GRATIS Ballekes recepten e-book van Sofie Dumont.

Onze ballekes tijdens de #BALLEKESBATTLE
Styling: Els Sirejacob ©Bramski

Download hier het gratis BALLEKES receptenboekje van Sofie Dumont: Het Ballekes Battle Receptenboekje – Sofie Dumont

Foto van Sofie Dumont ©Bramski

Lees hier het volledige verslag en geniet van enkele actiefoto’s van de #BALLEKESBATTLE van Sofie Dumont & Lekker van bij ons.

#BALLEKESBATTLE
#lekkervanbijons
#vleesvanbijons
#ballekesvanbijons
#sofiedumont
#sofiedumontchef

www.lekkervanbijons.be
Volg Lekker van bij ons via Instagram & Facebook
www.sofiedumont.be
Volg Sofie Dumont Chef via Instagram & Facebook

In samenwerking met Sofie Dumont & Lekker van bij ons (VLAM)



Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating