Libanese mujadara met komkommeryoghurtsaus en Tilda basmatirijst

Libanese mujadara met komkommeryoghurtsaus en Tilda basmatirijst

Na een culinaire reis door de Indiase en Thaise keuken, was het voor mijn derde receptcreatie met Tilda tijd voor een nieuw avontuur: dit keer koos ik voor de Midden-Oosterse smaken! En waar kan je beter starten dan bij een echte klassieker? Een Libanese mujadara met linzen, gekarameliseerde uien, frisse komkommeryoghurtsaus en de gestoomde pure basmatirijst van Tilda.

TILDA PURE BASMATI

Aromatische Pure Basmati rijst met lange, slanke korrels
Perfect als smaakvolle basis voor al je favoriete gerechten.
– Tilda –

Ik gebruik opnieuw de gestoomde rijstzakjes van Tilda. Dit keer de blauwe pure basmati. De Tilda’s gestoomde basmatirijst is opnieuw mijn geheime wapen, want in slechts 2 minuten warm in de microgolf en klaar voor gebruik. Geen gedoe, geen stress, gewoon pure kwaliteit en gemak! Love it! 🙂

Wat is Libanese mujadara?

Mujadara is een traditioneel gerecht uit het Midden-Oosten. Een simpel gerecht, maar rijk aan smaak door:

  • Smeuïge linzen
  • luchtige basmatirijst
  • krokante gekarameliseerde uien
  • zijdezachte komkommeryoghurtsaus
  • frisse afwerking met granaatappelpitjes, limoensap, verse kruiden zoals munt en peterselie

Mujadara wordt soms gezien als “armeluiseten“, maar geloof mij: deze smaakbom verdient z’n plaats op elke tafel. De warme komijn tilt de linzen en rijst naar een hoger niveau, terwijl de frisse saus alles mooi in balans brengt. Het gerecht is plantaardig en perfect als hoofd- of bijgerecht.

Dus … ben je fan van de Libanese keuken? I’ve got you covered!
Laat de Thaise en Indiase smaken even achterwege, en laat je verleiden door dit vegetarische Midden-Oosterse pareltje.
Scroll snel verder voor het volledige recept en proef zelf waarom je deze Libanese mujadara met Tilda basmatirijst wil maken. 🙂

HET RECEPT

Afdrukken

Libanese mujadara met basmatirijst

Gang Main Course
Keyword granaatappel, libanees, linzen, mujadara, rijst, vegetarisch, veggie, yoghurt
Bereiding 45 minutes
Porties 4 personen
Author By Sin

Ingrediënten

voor de mujadara

  • 1 zakje gestoomde Basmatirijst (pure basmati) (Tilda rice)
  • 120 ml olijfolie extra vierge
  • 2 grote uien in dunne ringen
  • 400 g bruine of groene linzen gespoeld en uitgelekt
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels komijn
  • verse munt
  • verse peterselie
  • peper en zout naar eigen smaak
  • 1 limoen sap van een halve limoen + limoenschijfjes
  • granaatappelpitjes optioneel

voor de komkommeryoghurtsaus

  • 240 ml volle yoghurt
  • 120 g komkommer in fijne blokjes
  • 1 teentje knoflook fijn geraspt
  • 1 theelepel gedroogde munt of 1 handje verse munt versnipperd
  • peper naar eigen smaak
  • zout naar eigen smaak

Bereiding

voor de mujadara

  • Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Verhit de olijfolie in een grote pan op hoog vuur. Bak de uien al roerend tot ze goudbruin en krokant zijn aan de randen.
  • Haal met een schuimspaan uit de pan en leg op een bord met keukenpapier. De uien worden nog krokanter tijdens het afkoelen. Bewaar de olie en zet opzij.
  • Doe de linzen in een kookpot, voeg een snuf zout en ruim water toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en kook met deksel gaar volgens de instructies op de verpakking.
  • Verwarm de gestoomde Tilda Basmatirijst 2 minuten in de magnetron. Voeg de rijst bij de linzen met een snuf zout. Roer alles los met een vork, dek af en laat 5 minuten rusten.
  • Voeg de komijn toe samen met het limoensap, peper en eventueel extra zout. Roer goed door. Giet de bewaarde olie erover en meng opnieuw.

voor de komkommeryoghurtsaus

  • Meng in een klein kommetje de yoghurt met fijne blokjes komkommer, geraspte knoflook, fijngesneden munt en snuf zout.
  • Proef en breng op smaak met extra peper, zout of extra munt naar wens.
  • Voor een dunnere saus voeg je wat extra water toe (ongeveer 60ml).
  • Laat de saus minimum 30 minuten rusten in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken.
  • Werk af met verse munt en een scheut olijfolie vlak vóór het serveren.

voor het serveren

  • Schep de mujadara op een groot bord of schaal. Leg de krokant gebakken uien er bovenop en voeg enkele lepels komkommeryoghurtsaus toe.
  • Garneer met granaatappelpitjes, verse peterselie, munt en een schijfje limoen.
  • TIP: Besprenkel met limoensap en schep door alle lagen heen voor de perfecte hap: zachte linzen, losse rijst, krokante uitjes, frisse saus en aromatische kruiden.
    Enjoy!

Tips

Let op dat de uien tijdens het bakken niet verbranden. Het gaat plots snel.
Voor mujadara gebruik je het best bruine of groene linzen omdat ze stevig blijven na het koken en hun structuur behouden, waardoor de korrels van linzen en rijst duidelijk te onderscheiden zijn. Dit zorgt voor de juiste textuur en bite in het gerecht. 
(rode linzen koken sneller en vallen uit elkaar, waardoor ze papperig worden)

HEB JE DIT RECEPT GEMAAKT?

Heb jij dit gerecht gemaakt? Laat zeker weten wat je ervan vond of schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op Instagram en Facebook
Tag @foodbysin en gebruik #foodbysin

Meer info?

www.tilda.com
Volg Tilda via Instagram en Facebook 
#tildarijst #wereldvolsmaak

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Tilda.



Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating