Koreaanse bibimbap met Tilda jasmijnrijst

Het is alweer een tijdje geleden dat er hier nog eens een Koreaans gerecht op de blog verscheen, maar vandaag is het eindelijk weer zover. Op het menu staat een absolute klassieker: bibimbap (비빔밥). Deze Koreaanse topper combineert geurige rijst met een kleurrijke mix van groenten, een pittige bibimbapsaus, sappig rundvlees en als finishing touch een perfect gebakken spiegelei. Eén hap en je bent verkocht! TRY IT! Het is zooo lekker!
WAT IS BIBIMBAP?
Bibimbap betekent letterlijk gemengde rijst (bibim = gemengd, bap = gekookte rijst). En dat doe je vlak voor het eten: je wil meteen met je lepel door de hele kom om alles te mengen. En dat is het geheim van bibimbap. Alle smaken en texturen samenbrengen tot één perfecte harmonie. Het gerecht bestaat uit zachte rijst, knapperige groenten, pittige bibimbapsaus, sappig gemarineerd rundsvlees (liever veggie? Laat dit weg!) en een spiegeleitje on top. Elke hap smaakt nét een beetje anders, maar altijd een smaakexplosie in je mond.

Bibimbap kan je herkennen aan de prachtige kleurrijke presentatie. Alle groenten en toppings worden apart klaargemaakt en mooi naast elkaar op de rijst gelegd. Pas aan tafel meng je alles door elkaar. Het is bijna TE jammer om dit mooie bordje te mengen, maar van zodra je dat doet, weet je waarom dit gerecht wereldwijd zo geliefd is. De saus is een absolute must! Het geeft bibimbap die kenmerkende, pittig-hartige smaak. Zonder saus blijft het gewoon rijst met groenten, maar met de bibimbapsaus proef je een smaakexplosie bij elke hap. En net dat maakt de bibimbap zo speciaal! De bibimbapsaus adds the flavor!
Traditioneel wordt bibimbap vaak met rundvlees gemaakt, maar je kunt eindeloos variëren. Denk aan kip, tofu, gehakt,… Voeg kimchi toe voor extra pit of maak het volledig vegetarisch door het vlees weg te laten.
TILDA JASMIJNRIJST

Voor dit gerecht gebruik ik Tilda Jasmijnrijst. Waarom? Omdat de geurige, licht kleverige structuur van jasmijnrijst perfect werkt als basis voor bibimbap. De korrels zijn stevig genoeg om de groenten, saus en het ei te dragen, maar ook zacht genoeg om een samenhangende bite te geven zodra je alles mengt. Deze kleefrijst is perfect om Oosterse gerechten te maken. Ook koud is de rijst heerlijk om te gebruiken in gebakken rijst bv. kimchi fried rice, omdat de licht kleverige korrels zich afscheiden wanneer ze opnieuw worden verwarmd.
Take your time!
Eerlijk is eerlijk: bibimbap vraagt wel wat tijd in de voorbereiding, omdat elke groente apart wordt gebakken en op smaak gebracht. Zodra alles voorbereid is, gaat het serveren razendsnel en zit je in no time te genieten van een Koreaanse maaltijd die barst van smaak, kleur en textuur.

EEN AANRADER!
Laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst of de voorbereidingstijd. Geef het een kans! Want met bibimbap zet je een gerecht op tafel dat niet alleen heerlijk smaakt, maar er ook spectaculair uitziet. Het vraagt misschien wat meer voorbereiding, maar het resultaat is echt dan de moeite waard. Zoiets heb je nog nooit geproefd!
Dus, zin in een culinaire trip naar Korea vanuit je eigen keuken? Zet de rijst op, snijd die groenten, meng de saus en voor je het weet geniet je van een kom vol comfort en authenticiteit. Even een K-drama opzetten en je waant je onmiddellijk in Koreaanse sferen. 😉
HET RECEPT

Koreaanse bibimbap
Ingrediënten
- 400 g Tilda jasmijnrijst droog gewogen
- 250 g rundsvlees (bv. ossenhaas) ideaal om korte en heet te bakken of te grillen
- 350 g sojascheuten
- 450 g spinazie 1 grote zak
- 150 g shiitakes
- 1 grote wortel
- 1 courgette
- 300 g komkommer
- 3-4 stengels lente-ui
- 1 ei per persoon
- plantaardige olie
- geroosterde sesamolie
- geroosterde sesamzaadjes
- 1 bol knoflook of 1 bokaal gehakte knoflook
- sojasaus
- honing of suiker
- kimchi optioneel
- zeewiersnippers optioneel
BIBIMBAPSAUS
- 3-4 eetlepels gochujang afhankelijk van hoe pittig je het wil
- 2 eetlepels sesamolie
- 30 g (riet)suiker
- 20-30 ml water afhankelijk hoe lopend je de saus wil. De saus mag stevig zijn (niet te lopend).
- 2 eetlepels sesamzaadjes
- 2 theelepels appelazijn
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
MARINADE RUNDSVLEES
- 1 eetlepel knoflook fijngehakt
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel honing of suiker
- 2 theelepels sesamolie
- 1 theelepel sesamzaadjes
Bereiding
RUNDSVLEES MARINEREN
- Snijd het vlees in zeer fijne reepjes.
- Doe alle ingrediënten voor de marinade in een kom en meng goed.
- Dek af met folie en laat minstens 30 minuten (of een nachtje) marineren in de koelkast.
SOJASCHEUTEN
- Spoel de sojascheuten en breng een kookpot met 1 liter water +3 theelepels zout aan de kook. Kook 20 minuten met deksel op de kookpot voor de geur.
- Haal de sojascheuten uit met een schuimspaan en laat even uitlekken.
- OPTIONEEL: Doe eventueel 120 ml kookvocht + 50 g sojascheuten in een kom voor soep als traditioneel bijgerecht. Kruid naar smaak.
- Meng de sojascheuten met ½ theelepel zout, 1 theelepel knoflook en 2 theelepels sesamolie. Zet opzij.
SPINAZIE
- Was de spinazie grondig in koud water.
- Blancheer de spinazie 30 seconden in kokend water met 5g zout.
- Giet af en spoel de spinazie 1-2 minuten onder koud water. Knijp voorzichtig het water uit en snijd in 2-3 stukken.
- Doe de spinazie in een kom en meng met 1 theelepel knoflook, 1 theelepel sesamolie, ½ theelepel zout en 1 theelepel sesamzaad.
WORTEL
- Schil de wortel en snijd in zeer fijne julienne.
- Bestrooi met een snuf zout en laat 5-10 minuten staan.
COURGETTE
- Snijd de uiteinden van de courgette en spoel onder de kraan.
- Snijd de courgette eerst in fijne schijfjes, daarna in fijne julienne. Meng met ½ theelepel zout.
KOMKOMMER
- Was en halveer de komkommer en snijd in dunne plakjes. (halve maantjes)Meng met ½ theelepel zout.
SHIITAKES EN LENTE-UI
- Maak de shiitakes schoon en snijd in plakjes.
- Snijd de uiteinden van de lente-ui en snijd in fijne ringen.
BIBIMBAPSAUS
- Meng alle ingrediënten voor de bibimbapsaus in een kom en roer goed.
- Let op! De gochujang is de grote smaakmaker dat zorgt voor de typische bibimbapsmaak, maar deze kan pittig zijn. Naar eigen smaak toevoegen.
GROENTEN EN VLEES BAKKEN
- Neem een groot bord en leg de spinazie en sojascheuten naast elkaar.
- Bak de andere groenten afzonderlijk op middelhoog vuur in een beetje olie.Leg de groenten naast elkaar op een groot bord en dek af zodat de groenten warm blijven. Voeg telkens opnieuw een beetje olie toe en veeg de pan schoon met een beetje keukenpapier.
- Wortel: water uitknijpen met de hand, 1 minuut roerbakken. Leg naast de andere groenten op het bord.
- Komkommer: water uitknijpen met de hand, 1 minuut bakken met ½ theelepel knoflook en een scheutje sesamolie. Meng goed.
- Courgette: water uitknijpen, 1 minuut bakken met 1 theelepel knoflook, 15 g lente-ui en een scheutje sesamolie. Meng goed.
- Shiitakes 2 à 3 minuten bakken met een snuf zout.
- De rundsvleesreepjes 2 à 3 minuten kort bakken of grillen.
RIJST EN EIEREN
- Kook 400 g Tilda jasmijnrijst volgens de instructies op de verpakking. Roer los met een lepel en laat afgedekt staan.
- Bak 1 spiegelei per persoon.
SERVEREN
- Verdeel de rijst over diepe borden.
- Schik de groenten en het vlees naast elkaar op de rijst.
- Leg een spiegelei bovenop.
- Lepel een beetje bibimbapsaus erbij, de rest apart serveren.
- Bestrooi met sesamzaadjes, lente-ui en eventueel zeewiersnippers.
- Serveer met het taugésoepje en kimchi.
Tips
- Vóór het eten alles altijd eerst mengen met een lepel!
bibim = gemengd, bap = rijst –> gemengde rijst
Eet bibimbap met een lepel. - Varieer met andere groenten, vlees, smaakmakers: bv. paprika, kimchi, gehakt, tofu,…
- Liever veggie? Laat het vlees weg of gebruik een plantaardige vleesvervanger.
HEB JE DIT GERECHT GEMAAKT?

Heb jij dit gerecht gemaakt? Laat zeker weten wat je ervan vond of schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op Instagram en Facebook
Tag @foodbysin en gebruik #foodbysin
Meer info?
www.tilda.com
Volg Tilda via Instagram en Facebook
#tildarijst #wereldvolsmaak

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Tilda. –