Van 8 tot 14 september vieren we de Week van het Gehakt, een campagne van Lekker van bij ons. Als trotse ‘Lekker van bij ons’ ambassadrice zet ik deze week graag het meest veelzijdige stukje vlees in de kijker. Iedereen denkt meteen aan klassiekers zoals grootmoeders balletjes in tomatensaus of een dampende ovenschotel, maar gehakt kan zoveel méér zijn. Daarom koos ik voor een verrassend en zeer toegankelijk gerechtje met gehakt in de hoofdrol: Turkse pizza’s, geïnspireerd op de Turkse lahmacun. Maar dit zijn kidsproof Turkse Pizza’s met een Belgische twist. 😉
LOKAAL GEHAKT BIJ DE SLAGER
Voor dit recept (en eigenlijk voor al je gerechten) is het belangrijk om te kiezen voor vers en lokaal geproduceerd gehakt. Ik haalde mijn gehakt bij mijn slager Dries, rechtstreeks en vers uit de molen (het beste van het beste). Traditioneel wordt lahmacun gemaakt met lams- of rundsgehakt, maar voor mijn kindjes koos ik voor een zachtere mix van varkens- en rundsgehakt. Zo wordt dit gerechtje net dat tikkeltje toegankelijker en ideaal voor de eerste drukke schoolweken in september (en alle drukke weken daarna!). 😉
Met deze Turkse pizza’s zet je in een handomdraai een feestelijk, kidsproof gerechtje op tafel waar jong en oud van smult.
Wist je dat …? Uit onderzoek blijkt dat gehakt het vaakst ’s avonds op tafel komt en vooral van maandag tot donderdag wordt gegeten. Op vrijdag daarentegen het minst. Deze Turkse pizza’s zijn dus ideaal om na een drukke werkdag op tafel te toveren voor het ganse gezin. 🙂
EEN SNELLE DOORDEWEEKSE TWIST
Oorspronkelijk wordt lahmacun gemaakt met zelfgemaakt deeg wat zonder twijfel 100 x lekkerder smaakt, maar eerlijk is eerlijk: doordeweeks ontbreekt vaak de tijd. Daarom koos ik voor kant-en-klare tortillawraps (medium formaat). Perfect van grootte, makkelijk voor kinderen om vast te houden én snel klaar.
Het principe is simpel:
Mix ui, look en groenten in een blender.
Breng op smaak met tomatenpuree, kruiden en olijfolie.
Zeef het groentenmengsel.
Meng alles met het gehakt en laat even marineren.
Smeer een dun laagje gehaktmengsel op de wraps.
Even de oven in en klaar!
Besprenkel met een partje citroen
optioneel: beleg met groenten naar keuze en eventueel een lekkere frisse yoghurtsaus.
HOE EET JE DEZE TURKSE PIZZA’S?
Traditioneel besprenkel je de warme wrap eerst met wat citroensap, rol je hem op en eet je hem meteen op. Warm zijn ze heerlijk knapperig en crunchy. Laat je ze wat afkoelen, dan worden ze fluffier, makkelijker op te rollen en vind ik persoonlijk de smaak zelfs nóg lekkerder en intenser.
Voor de moeilijke eters serveer ik de Turkse pizza’s gewoon zo, voor mijn man en mezelf met tzatziki en knapperige groentjes zoals sla, komkommer en tomaat. Zo heb je een gerechtje dat iedereen aan tafel kan smaken.
GEHAKT ‘VAN BIJ ONS’
Deze Turkse pizza’s zijn laagdrempelig, lekker én een originele manier om gehakt eens anders klaar te maken. Ze bewijzen dat gehakt niet alleen thuishoort in de klassieke keuken, maar ook perfect kan schitteren in internationale gerechten met een eigen Belgische twist. 😉 En geef toe: wie houdt er nu niet van pizza?
500ggemengd gehakt (varken & rund)traditioneel wordt het enkel met rundsgehakt gemaakt
1pakmedium wrapsgrote wraps kan ook, maar ik vind de medium wraps handiger
1uifijn gesnipperd
3teentjeslookgeperst
1rode paprikain grove stukken
1groene paprikain grove stukken
2eetlepelstomatenpuree
2kleinetomaten (of 1 middelgrote)
1handjeplatte peterselie
1theelepelpaprikapoeder
½theelepelchilivlokken
1theelepelzout
½theelepelzwarte peper
2eetlepelsolijfolie
1citroenin partjes
tzatziki, yoghurtsausoptioneel
groenten naar keuze (komkommer, sla, rode ui,..)optioneel
Bereiding
Verwarm de oven voor op 220°C.
Was de tomaten en paprika’s en snijd in grove stukken. Spoel de peterselie en laat uitlekken op keukenpapier.
Maak ui en knoflook schoon, snijd in grove stukken en maal in de foodprocessor. Zet opzij.
Doe paprika en peterselie in de foodprocessor en mix fijn.
Voeg de tomaten toe en mix door.
Voeg de tomatenpuree toe.
Breng op smaak met peper, zout, paprikapoeder en chilipoeder.
Voeg de olijfolie toe en mix tot een juicy mengsel.
Giet het mengsel door een zeef om overtollig vocht te verwijderen.
Doe het mengsel in een grote kom en voeg de ui, look en het gehakt toe (niet in de foodprocessor, anders wordt het te papperig). Meng goed.
Dek af met folie en laat 1-2 uur marineren in de koelkast. Meng opnieuw door na het marineren.
Leg tortilla’s op een bakplaat met bakpapier. Smeer per tortilla ± 2 eetlepels gehaktmengsel uit in een dunne, egale laag.(met de handen of de bolle kant van een lepel) Laat de randen vrij.
Bak 9-10 minuten tot het gehakt gaar is en de randen knapperig en goudbruin zijn. Let op dat de randen niet verbranden.
Haal de wrap uit de oven en besprenkel met citroen. Rol de wrap op en smullen maar! Je kan de wrap ook opvullen met sla, komkommer, tomaat, rode ui en een frisse yoghurtsaus zoals tzatziki.
Serveer met citroenpartjes en eventueel tzatziki of een andere yoghurtsaus.
Tips
TIPS* Doe een laagje yoghurtsaus of tzatziki over het gehakt. * Vul de wrap met groenten naar keuze. * Traditioneel wordt lahmacun gemaakt met runds- of lamsgehakt * Je kan chilipepers toevoegen, maar ik liet dit eruit voor mijn kinderen.
Heb jij dit gerecht gemaakt? Laat zeker weten wat je ervan vond of schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op InstagramenFacebook Tag @foodbysin en gebruik #foodbysin