Koreaanse bulgogi met rijst, kimchi en de pittige ssamjangdip

Koreaanse bulgogi met rijst, kimchi en de pittige ssamjangdip

Als ik terugdenk aan mijn allereerste kennismaking met de Koreaanse keuken dan denk ik meteen aan bulgogi. Ik was een 18-jarig meisje, grootgebracht met Vlaamse boerenkost en ik had nog nooit iets pikants gegeten. Ik ging toen voor de eerste keer op rootsreis naar mijn geboorteland. Bulgogi was toen mijn redding: rijst, veel VLEES, lekker zoet en niet pittig. Een gerecht dat sindsdien een speciaal plekje heeft in mijn hart. 🙂

Authentieke Zuid-Koreaanse bulgogi betekent letterlijk “vuurvlees” en dat bestaat uit mals biefstuk dat ultradun gesneden is en gemarineerd wordt in een zoete, hartige saus van sojasaus, sesamolie, knoflook, suiker, gember en Aziatische peer voor extra malsheid. Daarna kort gegrild of gebakken op hoog vuur tot het perfect sappig en licht gekarameliseerd is. Traditioneel wordt bulgogi geserveerd met rijst, pittige ssamjang en kimchi. Je doet alles samen in een knapperig slablaadje voor de ultieme authentieke Koreaanse ervaring.
Zoooo lekker!

TILDA PURE BASMATI

Bij zo’n smaakbom hoort natuurlijk de juiste rijst. Als je niet meteen beschikt over Koreaanse rijst en een rijstkoker zoals mij, dan kan je kiezen voor Tilda Pure Basmati. De geurige, lange korrels blijven mooi los en nemen de marinade van de bulgogi goed op. De rijst brengt een goede balans tussen de zoete, hartige en pittige smaken. Kook de rijst volgens de verpakking, laat even rusten en serveer warm bij de bulgogi. De geur alleen al doet je watertanden! Mmm…

DE MAGISCHE COMBO SSAMJANGDIP EN KIMCHI

Traditioneel wordt bulgogi geserveerd met rijst, pittige ssamjang en kimchi.
Geen bulgogi zonder ssamjang! Deze Koreaanse dipsaus maakt het gerecht en brengt alle smaken bij elkaar. De saus is een mix van doenjang (sojabonenpasta), gochujang (chiliepasta), honing, sesamolie, lente-ui en knoflook. Pittig, hartig en een beetje zoet.

En dan mijn trots: homemade kimchi! Pittig, gefermenteerd en vol umami. De frisse zuren van de kimchi brengt elk gerecht uit de Koreaanse keuken heerlijk in balans.

HOE EET JE BULGOGI OP DE AUTHENTIEKE MANIER?

Eet de Koreaanse bulgogi heel authentiek uit de hand. Schep wat rijst, vlees, bosui en kimchi in een slablad, rol op en eet uit de hand.

In Korea draait alles om beleving. Bulgogi eet je niet gewoon met mes en vork, maar met je handen én met slablaadjes.

  • neem een slablad in je hand
  • schep er wat rijst, bulgogi en een beetje kimchi op
  • voeg een toefje ssamjangdip toe
  • rol het slablad op of vouw het dicht.
  • En dan smullen maar!

Dus rol, hap en geniet van een echte Koreaanse smaakexplosie! Zoet, zout, pittig en fris tegelijk. Elke hap zit vol contrasten, texturen en aroma’s. De perfecte balans tussen zoet, zout en umami. Koreaanse comfortfood op z’n best!

WAAROM MOET IK DIT PROBEREN?

Dit gerecht is niet alleen superlekker, maar ook een leuke, interactieve manier van eten. Iedereen stelt zijn eigen hapjes samen aan tafel: een beetje rijst, wat vlees, een lepeltje saus, oprollen en in je mond proberen te proppen zoals de Koreanen dit doen. Dat maakt het net extra gezellig. Dus of je nu fan bent van Aziatische gerechten, graag nieuwe smaken ontdekt of gewoon eens iets anders wil proberen: bulgogi met rijst, ssamjangdip en homemade kimchi is een absolute must. Hier volgt het recept!

HET RECEPT

Afdrukken

Koreaanse bulgogi

Koreaanse bulgogi met rijst, kimchi en ssamjangdip
Gang Main Course
Keuken Asian
Keyword bulgogi, kimchi, koreaans, korean, ssamjang
Voorbereiding 25 minutes
Bereiding 20 minutes
30 minuten (liefst enkele uren) laten marineren 30 minutes
Totale Tijd 45 minutes
Porties 4 personen
Author By Sin

Ingrediënten

bulgogimarinade

  • 500 g rundsfilet mals biefstuk
  • ½ nashipeer of boscpeer
  • ½ ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 cm gember
  • 3 lente-uitjes
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1 eetlepel mirin (rijstwijn)
  • 2 eetlepels lichtbruine suiker
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 wortel
  • peper en zout

ssamjangdipsaus

  • 2 eetlepels doenjang Koreaanse sojabonenpasta
  • 1 eetlepel gochujang koreaanse chilipasta
  • 1 lente-ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel sesamzaadjes

serveertips

  • 400 g Tilda pure Basmatirijst
  • kimchi
  • slablaadjes
  • sesamzaadjes

Bereiding

voor de bulgogimarinade

  • Snijd het vlees in dunne plakjes en daarna in fijne reepjes. (TIP: laat het biefstuk in carpaccio snijden door de slager. Vraag voor het malste biefstuk)
  • Pureer de peer, ui, knoflook en gember tot een gladde pasta in de foodprocessor.
  • Doe de runderreepjes in een kom en voeg de puree toe.
  • Snijd 2 lente-uien in ringen en voeg toe.
  • Schil de wortel en snijd in fijne, langwerpige plakken. Doe ze bij de rest in de kom.
  • Voeg de sojasaus, bruine suiker, sesamolie, rijstazijn, mirin, peper en zout toe en meng goed. Zet even in de koelkast om te marineren. (min. 30 minuten, bij voorkeur enkele uren)
  • Doe een beetje olie in een bakpan en bak of grill de bulgogi kort gaar. Let op! Bak de bulgogi niet te lang anders wordt het te taai en te droog. De reepjes moeten mals en sappig smaken.
  • Werk af met lente-ui en sesamzaadjes

voor de ssamjangdip

  • Meng de doenjang, gochujang, lente-ui, knoflook, honing, sesamolie en sesamzaadjes in een kom.
  • Schep de dipsaus in een schaaltje, strooi er wat sesamzaadjes over en zet op tafel.

serveren

  • Kook de Tilda pure basmatirijst volgens de verpakking. Deze rijst neemt de bulgogisaus perfect op.
  • Schep de rijst op een mooie schaal en verdeel er de bulgogi over.
  • Werk af met sesamzaadjes en lente-ui.
  • Schik de slablaadjes op een aparte schaal en serveer met kimchi en de pittige ssamjangdip als sidedishes.

voor de authentieke Koreaanse ervaring

  • Neem een slablad in je hand.
  • Voeg een beetje rijst, bulgogi en kimchi toe en een toefje ssamjang.
  • Rol het slablad op (indien grote bladeren) of eet het uit de hand en proef een ware Koreaanse smaakexplosie vol zoete, pittige en umami tonen.

맛있게 드십시오! (Eet smakelijk!) 🇰🇷

Heb je dit recept gemaakt?
Laat me weten wat je ervan vindt!
Schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op Instagram en Facebook
Tag @foodbysin en gebruik #foodbysin

MEER INFO?

www.tilda.com
Volg Tilda via Instagram en Facebook 
#tildarijst #wereldvolsmaak

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Tilda.