Foodies in de ajuinenstad (food tour Aalst)

Foodies in de ajuinenstad (food tour Aalst)

“Dat het anders is in Aalst, dat wist je misschien al. Maar wist je ook dat Aalst serieus kan smaken? Zin in haute cuisine of eerder in the mood voor hippe streetfood? Kom de originele culinaire troeven van Aalst ontdekken.”

– Visit Aalst

Zo luidde het begin van de uitnodiging voor een leuke Food Tour in “Oilsjt“.
Mijn eerste reactie was: “In Aalst begot?!”. Ik heb al heel wat mooie plekjes in de wereld gezien, maar ik moet met schaamrode kaken toegeven dat ik bitter weinig ken van ons eigen Belgenlandje. Aalst is zo’n plek dat ik ken van op de E40 en waar voor mij de miserie (lees: ochtendspits) begint. Verder denk ik bij Aalst spontaan aan ajuinen, Oilsjt carnaval en Aalsterse vlaaien. Maar verder dan deze drie woorden reikt mijn kennis over Aalst niet. Hoog tijd om deze stad wat beter te leren kennen en samen met enkele andere foodies de culinaire troeven van deze mooie stad te ontdekken. Voor de allereerste keer in Aalst! How exciting!

Deze food tour werd georganiseerd door de immers sympathieke Laurien van Visit Aalst en de meest gastvrije ‘Kom binnen en zet u’ gastvrouw van het land Anniek van Tafelklap. We verzamelden met z’n allen aan de toeristische dienst op de Hopmarkt. De carnavalspoppen en het 360 graden panoramafilmpje brachten ons meteen in de sfeer en we begonnen onze food tour tussen de kraampjes van de zaterdagse markt. Wat een heerlijke start!

Philimonius

Samen met 14 andere collega foodbloggers liet ik mij van begin tot einde verrassen en culinair verwennen door wat stad Aalst ons te bieden had. Kijken jullie mee?

PHILIMONIUS

Coffee, what else?!
Het was een zonnige, maar koude zaterdagmorgen, dus we startten onze tour met een bezoekje aan de enige echte specialty coffee bar & concept store PHILIMONIUS

Barista Jo De Bruyne ontving ons met open armen en vertelde gepassioneerd over zijn liefde voor koffie en het ontstaan van de koffieshop in combinatie met de winkel en dat terwijl hij vlot de een na andere specialty coffee met mooie latte art op tafel toverde. Bij Philimonius kan je terecht voor koffie in alle maten en smaken, want je kan er kiezen tussen 25 à 30 specialty coffees, gemaakt door een echte barista en met grotendeels biologische producten.

De koffie ging gepaard met een lekker huisgemaakt taartje of brownie. Ik proefde de brownie en die smaakte heerlijk! Benieuwd naar de Philimonius brownies? Je kan deze makkelijk bestellen en per post laten bezorgen. So knock yourself out!
Wie mij een beetje kent weet dat ik dol ben op koffiebars, maar absoluut geen koffiedrinker ben. I love the smell, but I hate the taste of it. Gelukkig kan barista Jo ook de non-koffiedrinkers verwennen met een prachtige pink latte op basis van rode biet. Helemaal verliefd op dat prachtige roze kleurtje!

Als kers op de taart mochten we proeven van de ‘Philimonius chai’, een unieke blend van zwarte thee, gember, kaneel, kardemom en veel andere specerijen. Ik leerde ‘masala chai‘ kennen tijdens mijn reis in India en ik proef als geen ander het verschil tussen een echte chai en commerciële chaipoeders. De Philimonius chai bevat échte theeblaadjes, échte specerijen en is ook vrij van kunstmatige aroma’s, bewaar- en verdikkingsmiddelen, geur- en kleurstoffen én last but not least… vegan-friendly!
Benieuwd naar deze chai? Klik HIER voor de bereidingswijze.
Kortom, voor een grote theeliefhebber als ik scoort deze koffiebar heel veel punten, want meestal heeft een specialty coffee bar een uitgebreide koffiekaart, maar heel weinig opties voor non-koffiedrinkers en theeliefhebbers. Dus hier kom ik zeker nog terug!

Handmodel: Innersparkle

Terwijl je geniet van een lekker kopje koffie of thee kan je rondsnuisteren in de winkel op zoek naar leuke hebbedingetjes of originele cadeautjes. Duurzaam en lokaal vat het aanbod het beste samen. Jo kiest vooral voor Belgische merken zoals parfums van Miglot, tassen van La Femme Garniture, alcoholvrije Gimber, sjaals van Talking Walls, Helen B, reisgidsen van Luster, handgemaakte juwelen van Mariska van Lissum en nog veel meer! Onder het motto ‘Koop lokaal(st)’ kan je hier naar hartelust shoppen.

“Philimonius, een unieke koffiebar én cadeaushop met duurzame papierwaren, boeken met een hoekje af en leuke hebbedingen!”

– Philimonius –

We kregen ook nog een goedgevulde Philimonius goodiebag mee met onder andere de allerlekkerste brownie, de chai kruidenmix en een handgemaakt juweeltje van Mariska van Lissum.

MORE INFO: www.philimonius.be
Adres: Louis D’haeseleerstraat 8

Philimonius goodiebag

TIP: Als je in Philimonius bent, vraag dan zeker eens naar de betekenis van de naam. Er volgt een leuke anekdote. Meer verklap ik niet! 🙂

CIRK TATTOO (Mariska Van Lissum)

Met ons handgemaakte juweeltje van Mariska van Lissum in de hand zetten we onze tour verder. Even later kwamen we aan bij CIRKTATTOO en dat was tot onze grote verbazing de winkel van deze tattoo-artieste en juwelenontwerpster.

“Tough but Tender”
– CIRKTATTOO-

Mariska van Lissum is de ontwerpster van de juwelen INKFRIENDS. Als tattoo-artieste gaf ze tijdens de lockdown haar passie voor juwelen maken een nieuw elan. Haar inspiratie haalt ze uit haar kindertijd waar ze als klein meisje opgroeide in het circus van haar grootmoeder. Haar stijl is dan ook een beetje rebels en ‘bohemian chic’.

Een handgemaakt cadeautje van Mariska van Lissum

MEER INFO: www.cirktattooinkfriends.com
Adres: Pontstraat 19

INGANG LEVIONOIS

Tijdens onze wandeling kwamen we af en toe non-food gerelateerde, maar fotogenieke plekjes tegen zoals deze ingang Levionois. Een unieke en historische straat, pal in het stadscentrum, tussen de Louis D’Haeseleer- en de Korte Zoutstraat. Het straatje heeft een geschiedenis die teruggaat tot in de jaren 1800. Dit prachtige pittoresk straatje staat trouwens geklasseerd als onroerend erfgoed! Very instaproof, toch?

HUIS DE VOS – MARIJKE DE VOS

De prijs van meest charmante winkeltje gaat ongetwijfeld naar het oudste kruidenierswinkeltje Huis De Vos van Marijke De Vos. Een familieonderneming dat bestaat sinds 1875 en nog steeds gerund wordt door drie generaties samen, waaronder Marijke. Het is een groot- en kleinhandel van allerlei voedingswaren waar je alles kan vinden zoals vroeger. Van wasproducten tot streekproducten, huishoudmateriaal, verse koffiekoeken, eieren, enz. Alles staat door en naast elkaar, maar dat zorgt net voor charme.

Marijke liet ons vol trots proeven van twee streekproducten namelijk haar Aalsterse vlaai, of op z’n Aalsters ‘Oilsjterse vloïn(volgens haar recept, want het recept dat je online vindt bevat volgens haar teveel suiker) gemaakt van mastellen en de huisgemaakte speculoos waarvoor men met Sinterklaas aanschuift tot buiten. Ik had nog nooit eerder gehoord van mastellen. Dat is een soort sandwich met kaneel. Zowel de vlaai als speculoos smaakten SU-PER lekker! De Aalsterse vlaai is trouwens erkend als streekproduct. Een echte aanrader dus!

“Echte Aalsterse mastellen, huisgemaakte vlaaien en artisanale bodding. En vooral: bekend bij de Sint, de Kerstman en de Paasklokken.”

Huis De Vos
Stefaan De Winter (Blogvivant)
Foto van Liesbeth Buyse (Lizzylizzblog)

Bij Huis De Vos vind je onder andere ook een beetje Aalsterse levenswijsheid zoals deze GEWELDIGE spreuk op het lijf geschreven van collega foodblogger Stefaan De Winter.

MEER INFO: www.huisdevos.be
Adres: Pontstraat 73

Cimorné

Onze volgende stop is Cimorné, een ontmoetingsplaats in het hartje van Aalst. Het was ooit een oude glasslijperij en wordt nu gebruikt als ontmoetingsplaats voor creatieve zielen en ondernemers.
Je kan er genieten van een lekkere maaltijd bij micro zuurdesembakkerij Gist, originele creaties bewonderen van Drift en Kloon Graphics, een taartje of gebakje bij patisseriebar Lotje Bakt, enz. Centraal bevindt zich De Fietserij waar hergebruik, sociaal engagement en professionalisme hand in hand gaan.

“Cimorné, een uitzonderlijke ontmoetingsplek in het hart van Aalst.”

Cimorné

Cimorné:

Begijnhofkerk

MEER INFO: www.cimorne.be
Adres: Alfred Nichelsstraat 14

LILLY’S ESCARGOTS

Next stop: Lilly’s Escargots (Scherregossekot)
Een authentiek eetkraampje “oever ‘t woater” aan de Sint-Annabrug dat al sinds 1936 een vaste waarde is in Aalst. Hier kan je dagelijks proeven van ‘karakollen’ oftewel ‘scherregossen’ (Aalsters dialect voor wulken, zeeslakken) in een zelfgetrokken bouillon volgens een geheim recept met onder andere verse krab. Hier mochten we proeven van deze Aalsterse lekkernij gepaard met een glas witte wijn.

Door de zwangerschap heb ik met veel spijt in het hart vriendelijk bedankt voor beiden, maar ik kom zeker terug om deze specialiteit te proeven. Ik zag alleen maar blije gezichten en hoorde vreugdekreetjes alom, dus ik ben er zeker van dat iedereen in de zevende hemel was na het proeven van Lilly’s Escargots. 😉 Wat wil je nog meer? Street food, een glaasje witte wijn en het zonnetje op ons bolletje onder een straalblauwe hemel. Genieten met grote G!

MEER INFO: Facebookpagina Lilly’s Escargots
Adres: Molendries 5

KLEURRIJKE HUISJES IN DE PEPERSTRAAT

Toen ik deze kleurrijke huisjes zag, verscheen er meteen een glimlach op mijn gezicht. Hoe leuk is dit? Hier word je toch instant happy van? Deze kleurrijke huisjes doen mij trouwens een beetje denken aan de Deense kleurrijke huizenrij in het wereldberoemde Nyhavn in Kopenhagen waar ik soms met het werk verbleef. Het roept prachtige herinneringen op. De huisjes hebben opvallende kleuren nl. blauw, geel, rood, zandkleur en olijfkleur. Je kan deze huisjes bezichtigen in de Peperstraat naast de nieuwe bib en muziekacademie Utopia.

Utopia – Bibliotheek Aalst

ZUIVELHOEVE KEYMEULEN

Bijna lunchtijd! We springen even binnen bij Zuivelhoeve Keymeulen, een melkveebedrijf in Hofstade met een pop-up in het centrum van Aalst. Op deze manier willen ze een stukje van hun boerderij naar de stad brengen. Al generaties lang maken ze verse, ambachtelijke hoeveproducten zoals artisanale kaas en zuivelproducten, maar ook verschillende desserts en vers hoeveijs met een hart voor mens, dier en natuur. Zo vertelden ze over de diervriendelijke omstandigheden van hun koeien, waarbij ze bewust kiezen voor een kleiner aantal koeien om hen zo meer levenskwaliteit te bezorgen.

Tijdens het luisteren begon mijn maag serieus te knorren en dwaalden mijn ogen regelmatig af naar de toog vol huisgemaakte lekkernijen zoals cheesecake, ijsjes,… Gelukkig gingen we niet met lege handen naar buiten, maar mochten we een fantastische kaasplank meenemen naar onze volgende stop, nl. onze lunchplek. Hongerrrrr!

MEER INFO: www.kaasboerderij.be
Adres: Kattestraat 55A

TOWERHOTEL AALST

Met de rijkgevulde kaasplank gaan we richting onze lunchplek dat gelegen is in een smal straatje vlakbij het centrum van Aalst. Het Tower Hotel beschikt over een rooftop met een prachtig panorama over Aalst. De ideale lunchplek als je het mij vraagt!

LUNCH WITH A VIEW

Onze lunch bestond uit een charcuterieschotel van Slagerij De Jaeger en een kaasplank van Zuivelhoeve Keymeulen.

COCKNEY’S GIN

Bij ons lekker charcuterie- en kaasbordje konden we genieten van een pittige, maar verfrissende Aalsterse gin, nl. Cockney’s Gin. De naam Cockney verwijst naar de bijnaam van de Londense werkmensen. Het is een gin met ziel en geschiedenis, gemaakt door ambachtslieden en gestookt door stokerij Van der Schueren uit Aalst.

De originele gin had maar drie kruiden: jeneverbes, koriander en gentiaan, maar in het nieuwe recept zijn er 15 extra kruiden aan toegevoegd, dus 18 kruiden in totaal, waaronder yuzu, angelicawortel, komijn, paradijszaad, zoethout, pompelmoes en bittere sinaas. Een kruidige maar frisse gin dat goed tot zijn recht komt met een garnituur van jeneverbesjes en zeste van sinaasappel.

Jammergenoeg kon ik door de zwangerschap niet proeven van een verfrissende G&T, maar ook de non-alcoholische mocktail op basis van komkommer smaakte lekker en verfrissend. Een aperitiefje met zicht op Aalst. Life is great!

MEER INFO: www.towerhotelaalst.com
Adres: Vrijheidstraat 62

MURPHY’S

Next stop: Murphy’s LA inspired smashed burgers.
Als dit geen streetfood is, dan weet ik het ook niet meer. Murphy’s serveert burgers dat bestaat uit biologisch Black Angus vlees dat op een plancha van 250 graden platgedrukt (smashed) wordt met een soort spatel zodat de dunne burger in zijn eigen vet karamelliseert en krokant wordt. Wie is al aan het watertanden? Wacht.. er komt nog meer! De ‘smashed burger’ stopt men tussen een zacht briochebroodje en wordt afgewerkt met cheddarkaas, huisgemaakte sauzen zoals ketchup van gefermenteerde tomaten, zoete mosterd en een fantastische relish van augurkjes (fijngehakte en ingelegde augurkjes).

Buiten in het zonnetje genieten we van onze L.A. smashed cheese burger. Even waan ik mij in Amerika… Oh, wat mis ik USA! Amerikaanser dan dit zal het niet worden! Dankjewel, Murphy’s!

MEER INFO: Facebook en Instagram
Adres: Molenstraat 12

DEN BIEKORF

FINAL STOP: Den biekorf Aalst oftewel ‘den biekerf Oilsjt’.
Last but not least! De perfecte afsluiter van deze culinaire wandeling, namelijk een lokaal biertje proeven in een Aalsterse, sfeervolle, authentieke, bruine kroeg. Het oudste cafeetje van Aalst waar zelfs de menukaart in het Aalsters is en waar ze je met veel plezier onderdompelen in de carnavalsfeer door middel van luide, opzwepende carnavalmuziek en enkele Aalstenaren die uit volle borst meezingen en zorgen voor een goeie portie ambiance! Ik kom zoiezo nog eens terug voor carnaval op z’n ‘Oilsjt’. Ik denk dat dit op iedereen zijn bucketlist moet, dus Aalst… I’ll be back!

PESTKOP BIER

De naam ‘Pestkop’ verwijst naar het Rubensschilderij, dat de lange naam ‘De Heilige Rochus door Christus aangesteld tot patroon van de pestlijders’ draagt. Het is een blond bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 6.4%, op ambachtelijke wijze gebrouwen door brouwerij Danny uit Oordegem. Door de tweede gisting in de fles wordt het bier op natuurlijke wijze gerijpt, waardoor je een fris en evenwichtig biertje hebt met een uitstekend boeket, een zachte smaak van mout en een gehopte afdronk. Je kan dit Pestkopbiertje proeven in meer dan 30 Aalsterse horecazaken.

“Santé men Bieke!”

MEER INFO: Instagram
Adres: Kerkstraat 26

De Grote Markt van Aalst
(Het schepenhuis, het belfort en het Gebiedshuisje)

DANKJEWEL Laurien & Anniek!

Dankjewel Laurien Van Melckebeke van Visit Aalst en Anniek Chiau van Tafelklap voor de uitnodiging, de fantastische organisatie, de gezellige groep en uiteraard jullie enthousiasme en het geweldige initiatief! Ik voel me vereerd dat ik deel mocht uitmaken van zo’n fantastische tour en het “smaakt” zeker naar meer! Heb je’m? 😉

Goodiebag ‘Visit Aalst’

DANKJEWEL AALST EN TOT ZIENS!

Dankjewel lieve collega foodbloggers!

Foto van Liesbeth Buyse (Lizzylizzblog)

Lees ook het verslag van de 14 andere foodies!
Bread baker Glen, Blogvivant, Stijns Kitchen, Roeckiesworld, Kris Kookt, Pinches of happiness, Share My Food, Tafelklap, Avocado van de duivel, Lizzylizzblog, Minister van eten, Hap & Tap, Innersparkle, Deugenieten.

Op zoek naar meer info en leuke adresjes? Ga zeker eens langs bij de toeristische dienst op de Hopmarkt.

www.visit-aalst.be

Infokantoor Toerisme Stad Aalst
Hopmarkt 51
9300 Aalst
053 72 38 80
[email protected]

Ik maakte een leuke reel met enkele hoogtepunten van onze Food Tour. Neem zeker eens een kijkje op mijn Instagram. 🙂5 thoughts on “Foodies in de ajuinenstad (food tour Aalst)”

  • Dag deugenieten Ricky & Yves,

   Dankjewel voor jullie lieve reactie! Ik vond het superfijn om jullie te leren kennen. Hopelijk zien we elkaar snel weer op een ander leuk foodevenementje. Ik kijk er alvast naar uit!

   Liefs,
   Sin

 • Wat een leuk én lekker anders verslag van onze tour. Heel persoonlijk en bijzonder informatief. Van de eerste tot de laatste letter genoten. Geweldige foto’s ook. Maar bovenal fin om je eindelijk eens te ontmoeten. Graag tot een volgende gelegenheid.

  • Dankjewel voor deze superlieve reactie vol mooie woorden, Anniek! Ik begin ervan te blozen. 😊 Jij nog eens heel erg bedankt voor de fantastische dag met als toppunt om mevrouw Tafelklap EINDELIJK eens in real life te ontmoeten! Graag tot een volgende smakelijke ontmoeting. Liefs, Sin

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *