Koreaanse yangnyeom kip (Korean fried yangnyeom chicken)

Lekker van bij ons zet onze eigen kippetjes in de kijker en wil ons vooral stimuleren om te kiezen voor lokaal geproduceerd kippenvlees. Kip is en blijft een veelgebruikt en veelzijdig product, maar vaak is er gebrek aan variatie of inspiratie in onze gerechten. Speciaal voor jullie zet ik mijn favoriete kipgerecht in de kijker: Koreaanse yangnyeom kip. Het is een gerecht dat barst van smaak en heerlijk krokant is. Yangnyeom kip is een echte smaakbom: ultrakrokant dankzij het dubbel frituren, sappig en mals vanbinnen en volledig omhuld met een iconische zoet-pikante saus. Het geheim van dit gerecht? Verse Belgische kip van bij de lokale slager! Ik kies voor botloze kippendijen, want dit is het ultieme geheime wapen voor die ultramalse Korean fried chicken. De kip wordt dubbel gefrituurd waardoor het een superkrokant korstje krijgt en het sausje van gochujang, sojasaus, honing en ketchup is gewoon ‘to die for!’. Een bommetje smaak dat je altijd kan inzetten.
Vrijdagavond-snack? Absoluut. Partyfood? 100%. Comfort food na een lange dag? SURE! De saus maakt alles en is gevaarlijk verslavend. Don’t say I didn’t warn you!

WAT IS YANGNYEOM KIP?
In Korea staat dit gerecht bekend als “soonsal yangnyeom chicken”.
- Yangnyeom verwijst naar de saus: een mix van zoet, licht pikant en hartig, gemaakt met o.a. gochujang, knoflook, suiker, ketchup en sojasaus.
- Soonsal betekent letterlijk “krokante kip”.
Samen krijg je dus krokante kip met een zoet-pikante saus.
HET GEHEIM VAN DE ICONISCHE CRUNCH


De kip wordt twee keer gefrituurd.
- De eerste frituurbeurt gaart de kip en maakt de buitenkant licht krokant.
- De tweede, hetere frituurbeurt zorgt voor die extreem knapperige korst waar ‘Korean fried chicken’ zo beroemd voor is.
Na het frituren wordt de hete kip meteen door de warme saus gehaald, zodat elke centimeter perfect bedekt is. Afwerken doe je met sesamzaadjes en lente-uitjes.
KIPPETJES VAN BIJ ONS

Voor dit gerecht gebruik ik botloze kippendijen van bij mijn lokale slager. Belgisch kippenvlees staat bekend om zijn kwaliteit, malsheid en betrouwbare herkomst en dat is precies wat je nodig hebt voor een gerecht waarbij textuur en smaak zo centraal staan.
Je kan kiezen voor de kippendijen met bot (lekker peuzelen!), maar kinderen (en veel volwassenen waaronder ikzelf) zijn vaak fan van de hapklare stukjes dijvlees zonder botjes: boterzacht, sappig en ideaal om perfect krokant te bakken. De sticky saus zorgt ook voor vieze vingers, waardoor je er snel een boeltje van maakt. 😉



OLIE OM TE FRITUREN
Voor het krokantste resultaat kies je een olie die hoge temperaturen aankan:
- Zonnebloemolie – ideaal
- Arachideolie – extra stabiel en geeft een prachtig korstje
- Maïsolie – goed alternatief
- Rijstolie – neutrale smaak, perfect voor frituren
Niet geschikt: olijfolie, boter of margarine.
Frituren in een wok of in een frituurpan?
Beide manieren werken goed, maar de wok is verrassend effectief voor Korean fried chicken.
Wok-frituren
- Minder olie nodig
- Snellere warmtecirculatie
- Stukjes bewegen makkelijker mee, waardoor de coating gelijkmatiger bakt
- Traditionele methode in Korea
Zorg voor een hoge wok met voldoende olie in. Net genoeg om de kip half te bedekken zodat ze mooi kan “drijven”.
Frituurpan
- Superstabiele temperatuur
- Ideaal voor beginners
- Altijd een consistent resultaat
Kies wat voor jou het beste werkt, want beide methoden leveren heerlijk krokante kip op.
DE VERSLAVENDE EN ICONISCHE YANGNYEOMSAUS



De yangnyeomsaus maakt van dit gerecht een Koreaanse topper: een glanzende, sticky mix van zoet, pittig en hartig die meteen herkenbaar is voor elke Koreaanse foodlover. De combinatie van gochujang, knoflook, suiker, ketchup en sojasaus geeft die typische diepe smaak waar iedereen zo verslaafd aan is. Het is precies deze saus die de knapperige kip verandert in een echte K-Food klassieker: kleverig, intens van smaak en simpelweg onweerstaanbaar. Je bent gewaarschuwd!
Ter info: Gochujang is een traditionele Koreaanse gefermenteerde chilipasta. Ze is dieprood van kleur, pittig maar tegelijk licht zoet en hartig. Gochujang wordt vaak gebruikt in de Koreaanse keuken en vormt de basis van bekende gerechten zoals yangnyeom kip, bibimbap, tteokbokki, bibimbap en verschillende marinades en sauzen.

KINDVRIENDELIJKE VERSIE
En ja hoor! Je kunt zeker een kindvriendelijke, mild pikante saus (door gebruik van minder gochujang en meer ketchup en suiker of honing) maken die iedereen graag lust. De saus warm je kort op zodat hij mooi glanst en meng je met de krokante kippenstukje. Zie de tips bij het recept voor een kindvriendelijke versie van de rode saus.
Geen tijd of je wil het gerecht toch eerst eens proeven? In veel supermarkten kan je nu al kiezen voor de kant-en-klare yangnyeom kip van Bibigo. Handig, maar eerlijk: met Belgische kip is het zoveel lekkerder! 😉
YANGNYEOM KIP OVER?
Yangnyeom kip over? Dat zou me verbazen! Maar goed… je kan de restjes de dag nadien verwerken in andere gerechten:
- een snelle lunchsalade
- wraps met groentjes
- een rijstbowl
- gebakken rijst
- of fijngesneden door een noedelgerecht
HET RECEPT
Oké! Ik laat jullie niet langer in spanning! Hieronder volgt het recept voor 2 à 4 personen.
Serveer dit als aperitiefhapje, snack of side dish. Enjoy!

Koreaanse Yangnyeom kip (Korean fried chicken)
Ingrediënten
VOOR EXTRA MALSE KIP
- 500 g kipdijfilet (botloos) bij lokale slager
- 1 eiwit
- 1 theelepel gember
- ½ theelepel baking soda
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel mirin of rijstwijn of 1 koffielepel honing als alternatief)
- 1 theelepel look fijngehakt
- ½ theelepel suiker
- snuf peper
VOOR HET KROKANTE JASJE + FRITUREN
- 175 g aardappelzetmeel
- 62 g bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- snuf peper
VOOR DE YANGNYEOMSAUS
- 4 eetlepels gochujang 3 indien minder pittig
- 4 eetlepels ketchup
- 4 eetlepels honing of bruine suiker
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1 eetlepel knoflook fijngehakt
- 1 eetlepel water
- halve theelepel geraspte gember
- 1 theelepel sesamolie
VOOR DE AFWERKING
- geroosterde sesamzaadjes
- lente-ui in fijne ringen
Bereiding
VOOR DE MALSE KIP
- Snijd de kip in hapklare stukken.

- Meng de kipstukjes met ½ theelepel baking soda en meng het door elkaar. Laat 15 minuten staan.

- Spoel de kip goed af en dep droog met keukenpapier.
- Maak de marinade: doe de sojasaus, mirin, knoflook, suiker, peper, eiwit en gember in een kom en meng goed.
- Voeg toe aan de kip en roer goed. Laat minimum 30 minuten staan.
VOOR HET KROKANTE JASJE + FRITUREN
- Meng de ingrediënten in een kom.
- Doe het mengsel in een schaal of bord.
- Haal elk kipstukje erdoor en zorg dat elk stuk dik en poederig is.

- Laat 5 minuten rusten: de coating wordt steviger.
- Het geheim van de krokante kip = dubbel frituren.
- Doe een ruime hoeveelheid olie in een wokpan of zet je frituur op 175°C.
- Eerste bak: Bak de kip 4 – 6 minuten in de olie tot lichtbruin en goudgaar.

- Haal de kipstukjes eruit en laat even uitlekken en rusten op een rooster of keukenpapier. Laat 5-10 minuten rusten.

- Tweede bak: Bak de kipstukjes een tweede keer op 190°C 1-2 minuten tot ze super krokant en diep goudbruin zijn.
- Laat uitlekken op een rooster.
YANGNYEOMSAUS
- Doe alle ingrediënten in een steelpan en meng goed.
- Breng aan de kook en laat 2-3 minuten zachtjes pruttelen tot het glanst en licht indikt.

AFWERKING
- Doe de kipstukjes in een grote kom.

- Giet de warme saus erover en meng tot elk stuk mooi glanst en bedekt is met saus.
- Serveer in een mooi bord of schaal.

- Bestrooi met sesamzaad en lente-ui.

Tips
Yangnyeom kip is zo’n gerecht dat je meteen meeneemt naar Zuid-Korea zonder dat je de keuken moet verlaten. Met Belgische kip als basis, een krokant jasje en die iconische Koreaanse saus erbij, krijg je een bord vol plezier, pure comfortfood en verrassende smaken. Het is het soort gerecht dat iedereen aan tafel stil krijgt… behalve om te vragen wanneer je het nóg eens maakt. 😉
Enjoy!

Heb je dit recept gemaakt?
Laat me weten wat je ervan vindt!
Schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op Instagram en Facebook
Tag @foodbysin en gebruik #foodbysin

MEER INFO?
www.lekkervanbijons.be
Volg Lekker van bij ons via Instagram en Facebook
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Lekker van bij ons.–