Aziatisch zijdezacht gestoomd ei

Aziatisch zijdezacht gestoomd ei

Op 10 oktober vieren we Wereldeidag! Hét moment om stil te staan bij het veelzijdigste ingrediënt in onze keuken: het ei. In opdracht van Lekker van bij ons deel ik dit uniek recept voor Aziatisch zijdezacht gestoomd ei, geïnspireerd op de ‘steamed egg’ die ik leerde kennen in Zuid-Korea. Iets wat bij mij wekelijks op tafel staat. Het is zo simpel en snel te bereiden: ei en bouillon samenvoegen, eventjes in de stomer zetten en je hebt een perfect fluweelzacht gestoomd ei op tafel: gezond en met heel veel (umami)smaak. Een verrassend licht en gezond gerecht die je thuis eenvoudig kan maken en helemaal kidsproof!

FLUWEELZACHT EI

Het Aziatisch zijdezacht gestoomd ei (ook wel bekend als Chawanmushi in Japan of Zheng Dan in China) is een gerecht dat volledig draait om subtiliteit. Daar bedoel ik mee dat het gestoomde ei geen sterke of overweldigende smaken bevat, maar vooral zachtheid, eenvoud en een verfijnde structuur. Waar we bij ons vaak gewend zijn aan een spiegelei, omelet of een hardgekookt ei, speelt dit recept met textuur en verfijning. Door de eieren te mengen met bouillon en ze zachtjes te stomen, krijg je een fluweelzachte puddingachtige structuur die bijna wegsmelt op de tong. Vergelijk het een beetje met flanpudding of zijden tofu. Het resultaat is niet zwaar of vettig, maar juist heel licht, zacht en vol umami. ZO lekker!

  • De bouillon voegt diepte toe en kan je aanpassen naar wens (kip, groente of een klassieke Japanse dashi).
  • De sojasaus dringt door in de inkepingen en geeft een hartige umami-boost.
  • De toppings zoals lente-ui, sesamzaad of een vleugje chiliolie zorgen voor kleur, frisheid en extra smaak

Dit gerecht is ideaal als:

  • bijgerecht bij een Aziatisch diner.
  • lichte lunch die voedzaam en gezond is.
  • comfortfood op koude dagen, omdat de zachte textuur en hartige bouillon een warme, huiselijke sfeer oproepen.

En? Heb ik jullie al een beetje nieuwsgierig gemaakt? 🙂
Ik laat jullie niet langer in spanning: scroll snel verder voor het recept! Ik ben zelf ontzettend trots op dit gerecht. Het is zo eenvoudig én uniek dat het verrassend genoeg bij ons nog amper bekend is. Op mijn socials ben ik het nog nooit tegengekomen, maar ik ontdekte dit gerecht toen ik een tijdje in Zuid-Korea woonde. Sindsdien heb ik een snelle, toegankelijke manier gevonden om het thuis klaar te maken en geloof me, het staat hier wekelijks op tafel, want het is zoooo snel klaar. Mijn kinderen zijn er dol op en noemen het “eipudding” vanwege de luchtige, fluweelzachte textuur. Het smelt letterlijk op je tong! Ik kan alleen maar zeggen: MAKE IT! TRY IT! Probeer het zelf en laat me weten wat je ervan vindt.

1 OF 2 DELEN BOUILLON TOEVOEGEN?

In mijn recept zal je zien staan: Voeg 1 of 2 delen water of bouillon toe.
Maak je dit gerecht voor de eerste keer? Start dan met 1 deel bouillon (ideaal voor kinderen).
Wil je de authentieke smaak ervaren en een extreem fluweelzachte resultaat? Ga dan voor 2 delen bouillon. Een verrassend simpel, maar overheerlijk gerecht dat je écht moet proberen!

ZO HERKEN JE VLAAMSE EITJES

Nog heel even terug naar Wereldeidag…. Met de slogan “Laat je verleiden” inspireert Lekker van bij ons om te kiezen voor lokaal geproduceerde eitjes. Tijd dus om deze klassieker uit Azië te ontdekken, maar dan met eitjes ‘van bij ons’. 😉 Het is dus meer dan tijd om deze klassieker uit Azië te ontdekken, maar dan met onze eigen eitjes. Hoe je dat zeker weet? Heel eenvoudig: kijk naar de code op het eitje.

  • Begincijfer = houderijsysteem: 0 = BIO, 1 = vrije uitloop, 2 = scharrel, 3 = groepshuisvesting
  • Daarna volgt de landcode. Zie je “BE” staan? Dan heb je een Belgisch ei te pakken.
  • Tot slot staat er een registratienummer van de producent, toegekend door het FAVV.

HET RECEPT

Afdrukken

Aziatisch zijdezacht gestoomd ei

steamed silken egg
Gang Appetizer, Main Course, Side Dish
Keuken Asian
Keyword asian food, eggs, steamed egg
Voorbereiding 5 minutes
Bereiding 20 minutes
Porties 2
Author by Sin

Ingrediënten

  • 5 eieren
  • 1-2 delen water of bouillon gebruik bouillon voor extra smaak
  • peper
  • zout
  • 1 lente-ui in fijne ringen
  • sojasaus naar eigen smaak
  • sesamzaadjes optioneel

Bereiding

  • Breek de eieren in een maatbeker en klop los met een vork.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Lees de hoeveelheid af op de maatbeker.
  • Voeg 1 deel bouillon toe (of 2 delen voor een extra zachte, authentieke versie).
  • Roer goed met een klopper en zeef het mengsel in een diepe kom.
  • Dek af met doorzichtige folie en stoom 15–20 minuten.
  • Controleer: het ei moet egaal gestold zijn, zonder natte plekken.
  • Haal voorzichtig uit de stomer, snijd een raster met een mes en giet er royaal sojasaus over. Beweeg de kom zodat de saus in de inkepingen trekt.
  • Garneer met lente-ui, sesamzaadjes of chili-olie.

Tips

  • Gebruik kippenbouillon voor een rijke smaak of dashi voor een Japanse twist.
  • Serveer warm als hartig voorgerecht of koud als lichte snack.

Heb je dit recept gemaakt?
Laat me weten wat je ervan vindt!
Schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op Instagram en Facebook
Tag @foodbysin en gebruik #foodbysin

MEER INFO?


www.lekkervanbijons.be
Volg Lekker van bij ons via Instagram en Facebook 

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Lekker van bij ons.