Griekse soutzoukakia met keftedes (gehaktballetjes) en Tilda Tomato & Basil

Griekse soutzoukakia met keftedes (gehaktballetjes) en Tilda Tomato & Basil

Ben je op zoek naar échte Griekse comfortfood? Dan moet je mijn Griekse soutzoukakia met keftedes (gehaktballetjes) in kruidige tomatensaus absoluut proberen. Ik serveer ze met de Tilda Tomato & Basil voorgestoomde rijst, die dankzij zijn mediterrane smaak van sappige tomaten en basilicum een perfecte match vormt. Om het gerecht helemaal af te maken, voeg ik een lepel romige tzatziki toe en een frisse Griekse salade met sla, komkommer, tomaat, olijven en feta. Zo breng je in een handomdraai de Griekse zon op je bord. Καλή όρεξη (Kali Orexi) oftewel: eet smakelijk! 🙂

BELGISCHE GEHAKTBALLETJES VS. GRIEKSE SOUTZOUKAKIA

Ik hoor jullie al denken… “Balletjes in tomatensaus, da’s toch Vlaamse kost?”
Wel, we kennen allemaal onze klassieke Belgische gehaktballetjes in tomatensaus: zacht, huiselijk en vaak met een lichtzoete tomatensaus. Toch verschillen ze duidelijk van hun Griekse tegenhanger.

  • Belgische gehaktballetjes in tomatensaus
    Mild van smaak, gemaakt van half-om-half gehakt, paneermeel en kruiden zoals nootmuskaat en peterselie. Ze worden geserveerd in een zachte, zoetige tomatensaus.
  • Griekse soutzoukakia (keftedes)
    Langwerpige gehaktballetjes van rund- of lamsgehakt, gekruid met komijn, oregano, kaneel en verse kruiden. Ze worden gestoofd in een kruidige tomatensaus met rode wijn en knoflook. Het resultaat? Een explosie van mediterrane smaken, kruidig, aromatisch en vol karakter.
    Let op: in mijn recept heb ik wel een mix van runder- en varkensgehakt gekozen omdat mijn kindjes dit lekkerder vinden. En ik maakte voor mijn kids ook ronde balletjes i.p.v. langwerpige, but you do you! 😉

Kort samengevat: Belgische balletjes zijn zacht en zoet-hartig, terwijl Griekse soutzoukakia kruidig, intens en mediterrane smaken bevatten.

TILDA TOMATO & BASIL GESTOOMDE RIJST

Ik koos bij dit gerecht voor voor de Tilda Tomato & Basil voorgestoomde rijst. Dat zit in een handig zakje die al voorgekookt is en op smaak is gebracht met sappige tomaten en geurige basilicum. Kant-en-klare mediterrane rijst dat in 2 minuten klaar is om te serveren.
Waarom ik koos voor deze rijst?

  • Mediterrane smaak: de sappige tomaten en geurige basilicum brengen extra karakter aan het gerecht.
  • Gemakkelijk & snel klaar: kant-en-klare rijst en in slechts 2 minuten klaar. Ideaal voor drukke dagen.
  • Vrij van kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen.
  • Geschikt voor vegetariërs en veganisten, en glutenvrij.
  • Evenwichtig in voedingswaarden: lage verzadigde vetten, gematigde calorieën.

Kortom, met de Tilda Tomato & Basil voeg je direct smaak toe aan je gerecht. Je voegt een mediterrane twist toe aan je gerecht zonder extra werk en zonder zelf veel kruiden of extra ingrediënten toe te voegen.

HET RECEPT

Afdrukken

Soutzoukakia – Griekse keftedes (gehaktballetjes)

Greek meatballs
Gang Appetizer, Main Course
Keuken Mediterranean
Keyword fried rice, greek food, keftedes, meatballs, mediterran, soutzoukakia, tzatziki
Voorbereiding 20 minutes
Bereiding 45 minutes
Porties 4 personen
Author By Sin

Ingrediënten

voor de gehaktballetjes (keftedes)

  • 500 g rundergehakt
  • 200 g varkensgehakt
  • 1 ui
  • 2 teentjes look fijngehakt
  • 100 g paneermeel (of oud brood geweekt en uitgeknepen)
  • 1 ei
  • 2 eetlepels verse peterselie fijngehakt
  • 1 eetlepel munt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel oregano gedroogd
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel peper
  • bloem om te bestuiven voor het bakken

voor de tomatensaus

  • 800 g tomatenpassata
  • 1 ui fijngehakt
  • 240 ml rode wijn
  • 2 teentjes look fijngehakt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 theelepels komijn
  • 1 laurierblad
  • snuf kaneel
  • 1 theelepel suiker
  • olijfolie
  • zout
  • peper

voor het serveren

  • 2 zakjes Tilda Tomato & Basil gestoomde rijst
  • verse groene kruiden naar keuze peterselie, dille of basilicum)
  • tzatzikisaus optioneel
  • Griekse salade met sla, komkommer, tomaat, feta en olijven (Choriatiki) optioneel

Bereiding

de gehaktballetjes (keftedes)

  • Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes in een grote kom en kneed stevig (5-10 minuten) zodat de smaken goed mengen. Laat 1 uur rusten in de koelkast.
  • Vorm langwerpige of ronde gehaktballetjes (ongeveer 70 g per stuk) of naar gewenste grootte.
  • Bestuif de balletjes licht met bloem.
  • Bak de balletjes in olie rondom bruin of voor een lichtere versie kan je ze 20 minuten in de oven bakken op 200°C.

de tomatensaus

  • Fruit de ui en knoflook in olijfolie tot ze glazig zijn. Voeg de tomatenpuree en komijn toe en bak kort mee.
  • Blus met de rode wijn en laat even inkoken.
  • Voeg passata, suiker, laurierblad, kaneel, zout en peper toe. Laat sudderen tot de saus indikt.
  • Leg de gebakken gehaktballetjes in de saus en laat 30 minuten zachtjes pruttelen zodat de smaken goed intrekken.

serveren

  • Verwarm de Tilda Tomato & Basil voorgestoomde rijst 2 minuten in de microgolf.
    Doe de rijst op een grote schaal.
  • Leg de balletjes ernaast en serveer de soutzoukakia rijkelijk overgoten met de tomatensaus, naast de rijst.
  • Werk af met verse groene kruiden naar keuze en lepel er tzatziki over.
  • Serveel eventueel met een frisse Griekse salade of een stukje brood.

Tips

Je kan de balletjes ook perfect serveren als smakelijk hapje op een mezzeplank.

HEB JE DIT GERECHT GEMAAKT?

Heb jij dit gerecht gemaakt? Laat zeker weten wat je ervan vond of schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op Instagram en Facebook
Tag @foodbysin en gebruik #foodbysin

MEER INFO?

www.tilda.com
Volg Tilda via Instagram en Facebook 
#tildarijst #wereldvolsmaak

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Tilda.