Koreaanse bulgogi op authentieke wijze

Koreaanse bulgogi op authentieke wijze

We kennen allemaal de Chinese, Japanse, Thaise en Vietnamese keuken, maar de Koreaanse keuken blijft onbekend.
Onterecht als je het mij vraagt! Het is time to shine voor de Koreaanse keuken, want onbekend maakt onbemind. We beginnen met één van de meest gekende (niet pikante) gerechten, nl. BULGOGI en betekent letterlijk vertaald ‘vuurvlees’.
Bulgogi is gegrild gemarineerd rundsvlees en wordt gegeten met rijst of op authentieke wijze met een slablad uit de hand. Heerlijk! Dit gerecht is ideaal voor een eerste kennismaking met de Koreaanse keuken.

“De Koreaanse keuken smaakt pikant, anders dan wat je gewoon bent, maar verslavend lekker!”

Een traditionele maaltijd bij mijn familie in Zuid-Korea

Een typisch Koreaanse maaltijd bestaat uit een hoofdschotel met daarrond allerlei verschillende kleine bijgerechten, waaronder heel veel gestoomde en gefermenteerde groenten. Koreanen fermenteren veel oa. radijzen, komkommers, maar het allerbekendste bijgerecht is het nationale gerecht KIMCHI. Dat is gefermenteerde, pikante Chinese kool waar je even moet aan wennen qua smaak, want je kan het met niets vergelijken. Ofwel lust je het, ofwel lust je het niet. Maar je kan het maar beter lusten, want het wordt doorheen de dag bij elke maaltijd geserveerd. 😉
Als West-Vlaming heeft het toch een tijdje geduurd vooraleer ik het lustte, maar nu kan ik geen enkel Koreaans gerecht eten zonder deze nationale winnaar. I loooove it!

Meer weten over de Koreaanse keuken? Lees mijn blogpost HIER.

Afdrukken

Koreaanse bulgogi op authentieke wijze

Gang Main Course
Keuken Asian
Keyword biefstukreepjes, bulgogi, koreaans, rijst, rundsvlees, sla
Author By Sin

Ingrediënten

Voor de bulgogi marinade

  • 500 g tenderloin (filet)
  • 1/2 nashipeer (Aziatische peer) Of bosc peer
  • 1/2 ui
  • 4 teentjes look
  • 1 cm gember
  • 3 lente-uitjes
  • 3 el sojasaus
  • 1 el rijstazijn
  • 1 el mirin (rijstwijn)
  • 2 el lichtbruine suiker
  • 1 el sesamolie
  • 1 kleine wortel
  • zwarte peper
  • zout

Voor de Ssamjang dip

  • 2 el doenjang (Koreaanse sojabonenpasta)
  • 1 el gochujang (Koreaanse chilipasta)
  • 1 lente-ui
  • 1 teentje look
  • 2 el honing
  • 1 el sesamolie
  • 1 el sesamzaadjes

Serveertips

  • rijst
  • kleine slablaadjes
  • kimchi

Bereiding

BULGOGI MARINADE

  • Snijd het vlees in zeer fijne plakken en daarna in reepjes. Hoe dunner, hoe beter. Verwijder indien nodig het vet. (TIP: Vries het vlees eventjes in om fijne plakjes te kunnen snijden of vraag de slager om fijne plakjes met de machine te snijden.)
  • Doe de peer, ui, look en gember in de foodprocessor en maal fijn tot een puree.
  • Doe de runderreepjes in een kom en voeg de puree toe.
  • Snijd 2 lente-uien in ringen en voeg toe.
  • Schil de wortel en snijd in fijne, langwerpige plakken. Doe ze bij de rest in de kom.
  • Voeg de sojasaus, bruine suiker, sesamolie, rijstazijn, mirin, peper en zout toe en meng goed. Zet even in de koelkast om te marineren. (Minimum 30 minuten, bij voorkeur enkele uren)
  • Doe een beetje olie in een bakpan en bak of grill de bulgogi kort gaar. Let op! Bak de bulgogi niet te lang anders worden ze te taai. De reepjes moeten mals en sappig smaken.
  • Snijd 1 lente-ui in ringen en voeg toe aan de bulgogi om te serveren.
  • Werk af met lente-ui en sesamzaadjes

SSAMJANG DIP

  • Doe de sojabonenpasta, chilipasta, ui, lente-ui, look, honing, sesamolie en sesamzaadjes in een kom en meng goed.
  • Schep het mengsel in een schaaltje en zet op tafel.

Serveertips

  • Was de slablaadjes en dep ze droog. Leg ze op een groot bord of een schaal.
  • Kook de rijst volgens de verpakking. (Bij voorkeur sushirijst of kleverige rijst)
  • Serveer de ssamjang dip in een schaaltje.
  • Serveer met kimchi (het nationale gerecht van Korea).
  • Zet nog enkele toppings op tafel zoals sesamzaadjes, lente-ui ringen, gekleurde pepers, etc.

Tips

Eet de bulgogi op authentieke wijze.
  1. Neem een slablad in je hand
  2. Leg er een beetje rijst, bulgogi, kimchi,… op
  3. Doe er wat ssamjangdip over
  4. Rol op (indien grote slabladeren) of eet het slablad uit de hand. 맛있게 드십시오! Eet smakelijk!

Eet de Koreaanse bulgogi heel authentiek uit de hand. Schep wat rijst, vlees, bosui en kimchi in een slablad, rol op en eet uit de hand. Yummy!

Heb je dit recept gemaakt?
Laat me weten wat je ervan vindt!
Schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op Instagram en Facebook met #healthyfoodmakesyoufeelgood.
Ik ben benieuwd! 

Tendens TV (Focus Tv)

Wist je dat ik dit gerecht heb gemaakt voor Tendens Smakelijk?
Klik HIER en bekijk de aflevering ‘Foodiebabbel met Food By Sin‘.

NOTE: Alle beelden komen uit de aflevering ‘Foodiebabbels’ van Tendens Smakelijk.
Beeldmateriaal van Tendens TV



Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating