“Dat het anders is in Aalst, dat wist je misschien al. Maar wist je ook dat Aalst serieus kan smaken? Zin in haute cuisine of eerder in the mood voor hippe streetfood? Kom de originele culinaire troeven van Aalst ontdekken.” – Visit Aalst – Zo …
De feestdagen, de gezelligste periode van het jaar. Een periode dat bestaat uit veel en lekker eten. Gezellig tafelen doen we tijdens deze periode vaak met fondue, gourmet, teppanyaki, gevulde kalkoen, rosbief, heerlijke koude schotels, enz. Elke familie heeft zijn eigen tradities met vaste klassiekers …
HO HO HO! It’s almost Christmas! Ben jij klaar voor de feestdagen? Of mis jij een beetje Christmas feeling? Vier jij dit jaar uitgebreid met familie in beperkte kring of blijf jij nog even op een veilige afstand in je vertrouwde coronabubbel? Of je het nu alleen, met z’n tweetjes, thuis met het gezin of met de hele familie viert… één ding is zeker! Bij de feestdagen hoort een lekker hapje, een glaasje bubbels en een feestelijke maaltijd. Toch? Alleen heb ik (net zoals veel mama’s) weinig tijd om in de keuken te staan. De afkoelingsweek is voor veel ouders begonnen en dat wil zeggen dat we minder tijd hebben om voorbereidingen te treffen of om lang in de keuken te staan. Niets vervelender dan aan je kookfornuis te staan met een hangerige peuter rond je been dat schreeuwt om aandacht. Dit jaar kies ik dus voor enkele eenvoudige hapjes, zoals dit mosselhapje met een lekkere kant-en-klare tartaarsaus van PAUWELS SAUZEN.
OVER PAUWELS SAUZEN
In samenwerking met PAUWELS SAUZEN ontving ik een lekker pakketje met daarin hun negen unieke kant-en-klare sauzen. Al 112 jaar lang maken ze de beste sauzen om op je broodje te smeren tijdens de lunch, om een lekkere salade mee af te werken of als dip voor bij de apero of voor bij een lekker frietje met stoofvlees. Want een goeie saus, dat smaakt altijd en overal!
PAUWELS SAUZEN vroeg mij om een feestelijk hapje te creëren met één van hun lekkere sauzen. Ik koos voor de tartaarsaus en voegde er zelf nog wat verse kruiden aan toe samen met een kneepje citroen. Met deze lekkere basis vullen we een mosselschelpje met daarop een gebakken mosseltje en nog wat verse dille voor een feestelijke toets. Benieuwd hoe je dit eenvoudige hapje maakt? Bekijk dan zeker ook eens mijn reel op Instagram.
Schil de wortel en spoel de selder. Snijd in stukken en doe ze samen met de witte wijn en het laurierblad in een kookpan.
Spoel de mosselen in koud water met een beetje zout en herhaal dit tot het water helder blijft. Verwijder eventuele baarden met een mesje. Voeg de mosselen toe aan de kookpan en kruid met peper en zout. (Let op! Mosselen die na een tik wijd open blijven staan, veel zwaarder zijn dan de rest of beschadigd zijn, gooi je beter weg).
Kook de mosselen vijf minuten met deksel op hoog vuur en schud regelmatig op.
Laat de mosselen afkoelen en haal ze één voor één uit de schelp. Bewaar de mosselschelpen. Zeef het kookvocht en zet opzij.
Laat de zilveruitjes uitlekken, snijd ze in fijne blokjes en zet opzij.
Was de verse kruiden en zet opzij.
Doe zes eetlepels tartaarsaus (Pauwels sauzen) in een kom en meng drie eetlepels kookvocht van de mosselen door de tartaarsaus. Roer goed tot het geheel een beetje gladder wordt (minder vast). Wil je een dunnere saus, voeg dan meer kookvocht toe. Indien je een vastere saus wil, voeg dan wat extra tartaarsaus toe. Let op dat het niet te lopend wordt, want deze saus vormt de basis in de mosselschelp.
Voeg de zilveruitjes en gehakte kruiden toe. Werk af met peper en zout (ev. snufje cayennepeper) en een kneepje citroen. Meng goed.
Schik enkele mosselschelpen in een bord en schep er een lepeltje tartaarsaus in. Zet even in de koelkast.
Neem een schaaltje en doe er wat bloem in. Wentel de gare mosselen één voor één door de bloem en bak ze goudbruin in een beetje olie en laat uitlekken op een velletje keukenpapier.
Haal de mosselschelpen uit de koelkast en leg in elke schelp een warme mossel op de lichtjes gekoelde tartaarsaus.
Werk af met een verse dille voor de feestelijke toets en serveer meteen.
Tips
Fijne feesten!
Ik wens jullie alvast een prettige Kerst en een sprankelend 2022!
Heb je dit recept gemaakt? Laat me weten wat je ervan vindt! Schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op InstagramenFacebook Tag @foodbysin en gebruik #foodbysin
We kennen allemaal de Chinese, Japanse, Thaise en Vietnamese keuken, maar de Koreaanse keuken blijft onbekend.Onterecht als je het mij vraagt! Het is time to shine voor de Koreaanse keuken, want onbekend maakt onbemind. We beginnen met één van de meest gekende (niet pikante) gerechten, …
Vandaag mocht ik iets superleuks doen! Tendens TV (Focus TV) kwam langs voor een leuke foodiebabbel en ondertussen maakte ik een Koreaans gerechtje klaar. De aflevering wordt een heel weekend lang uitgezonden en zal te zien zijn op Focus TV en in de rubriek Tendens …
Mijn lieve vriendin Annelies die je misschien kent van de foodblog ‘Een lepeltje lekkers’ vroeg mij om een woordje neer te pennen voor de rubriek ‘De feesttradities van…’ op haar blog. Ik moest eventje nadenken, maar al vlug kwam ik tot de conclusie dat ik wel degelijk feesttradities heb. Alleen wijken mijn tradities ietsiepietsie af van de traditionele tradities die wij gewoon zijn.
Lees alles over feesten in New York, de Afrikaanse kerstman, Koreaans nieuwjaar en nog veel meer op de blog van een lepeltje lekkers.
“Vandaag deel ik graag de tradities van Sin. Deze vrolijke foodie reist de wereld rond als stewardess. Haar zoontje Maurits vergast haar bij terugkomst op zijn schattigste glimlach, die ook mijn hart al meermaals deed smelten :). Sin heeft Koreaanse roots, en dat zie je regelmatig in de recepten die ze deelt op haar Instagram-account. Haar multiculturele achtergrond en levenswijze maakten mij extra benieuwd naar hoe zij de feestdagen doorbrengt.” – Annelies-
Lieve Annelies, Dankjewel dat ik deel mocht uitmaken van jouw leuke rubriekje. Het is een eer om tussen alle andere foodies te mogen staan. Ik wens jou en je gezin alvast fijne feestdagen toe!
DE FEESTTRADITIES VAN …
Neem zeker eens een kijkje naar de feesttradities van de andere foodies!
“Annelies van ‘Een lepeltje lekkers’ staat voor comfort food in een eigentijds jasje. Elegant, smaakvol en nét dat tikkeltje anders.”
www.eenlepeltjelekkers.be
Annelies van ‘Een lepeltje lekkers’
Kennen jullie Annelies vanEen lepeltje lekkers? Annelies is één van de liefste foodbloggers die ik ken. Een echte foodie in hart en nieren en daarnaast is ze ook een fiere Gentenaar, echtgenote en mama van twee mooie dochters. Je kent haar ongetwijfeld van haar kleurrijke foodfoto’s, smaakvolle gerechten en gedurfde recepten die je onder andere ook in de Foodies magazine kan bewonderen.
Annelies is een creatieve, perfectionistische, vrolijke en enthousiaste foodie. Ze tovert echte pareltjes op tafel en dat kunnen dagdagelijkse gerechten, maar ook vernieuwende gerechten, want Annelies houdt van experimenteren in de keuken. Ze durft wel eens buiten de lijntjes te kleuren (nieuwe producten, nieuwe kookmethoden,..) en wil ons vooral inspireren met lekkere gerechten die snel op tafel staan, zonder in te boeten aan smaak. Want voor haar is samen tafelen met het hele gezin het hoogtepunt van de dag.
Wist je dat je aardbeien en balsamico perfect kunt combineren?I know! Het klinkt misschien raar, maar wacht tot je dit golden duo proeft! A match made in heaven! Yum!Denk maar aan aardbeien met balsamico en een bolletje vanille. Een echte klassieker!Ik maakte een crostini met …
Time for some goodness!Opgelet! Dit gerechtje is niet voor gevoelige kijkers met grote honger.Dit is namelijk zoooo lekker en ongetwijfeld één van de lekkerste ontdekkingen tijdens mijn corona quarantaine. Wat een smaakbom! Homemade naanbrood met gebakken peer, zachte brie, verse tijm, crunchy walnoten en héél …
Wanneer Delhaize vraagt of je hun nieuwe 100% plantaardige spreads wil testen, dan zeggen we JAAAAA! Maar dat er dan een grote box met een volledige plantaardige lunch voor mijn deur staan? Wauw! ALLES op deze foto zat in de box. Super handig, want ik probeer elke week toch enkele plantaardige maaltijden in te plannen. Ook ideaal voor zwangere vrouwen die snakken naar prepare of andere lekkere spreads. 😉
MIJN PLANTAARDIGE LUNCH:
CHICKY CURRY met eikenbladsla, komkommmer, gegrilde pijnboompitten en bieslook
TONINO met zongedroogde tomaatjes, zwarte olijven, rode ui en rucola
PREPARE DU CHEF met gefrituurde uitjes, schijfjes augurk, ketchup en mosterd.
Plantaardige spreads van Délio
Alle spreads getest & goedgekeurd door zowel mezelf als (meat-loving) hubby! 😉 Welke cracker of spread wil jij proeven? Deze nieuweDélio salades zijn 100% plantaardig en enkel verkrijgbaar bij Delhaize. Dankjewel Delhaize en We Love Pure voor deze lekkere evenwichtige lunch en voor de inspiratie!
Ik ga dan verder genieten van mijn lunch, he! Bon appétit!
Heb je deze plantaardige spreads geproefd? Laat me weten wat je ervan vindt! Schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op InstagramenFacebook Tag @foodbysin en gebruik #foodbysin
Yippie! Vandaag zitten we al in de helft van Tournée Minerale.Houden jullie het nog vol of zijn jullie die mierzoete mocktails al beu gedronken? Goed nieuws! Want ik heb een nieuwe lekkere alcoholvrij aperitiefje ontdekt. De Bel’Uva Humulus Aperitif non-alcoholic red. BEL’UVA HUMULUS NON-ALCOHOLIC RED …
Goodmorning! Are you ready to (c)rumble?Ik start mijn dag met een warme crumble uit de oven en veeeeel kaneel! I loooove sin-a-mon! (Heb je ‘m?) 😉Niets zaligers om deze koude morgen te beginnen met een warme schotel recht uit de oven en een heerlijk kopje …
In dit geval het onafscheidelijke duo gerookte zalm & roomkaas. Op een bagel, boterham, toast, in een aperoglaasje of opgerold in een wrap, het maakt niet uit, want met deze 2 toppers samen scoor je ALTIJD! Zeker bij mij, want voor deze combo mag je me ALTIJD wakker maken.
Daarom mag dit gouden duo hier op oudejaarsavond niet ontbreken. Het is hetzelfde principe als de zalmrolletjes in een wrap, maar dan ietsje anders gepresenteerd voor de feestelijke toets.
De populaire zalmwraprolletjes, maar dan ietsje anders gepresenteerd voor een feestelijke toets.
Gebruik je favoriete roomkaas (Philadelphia, Boursin, Heks ’n Kaas,…) en voeg er verse bieslook & dille aan toe. Werk af met een kneepje citroen en een feestelijke prikker.
1. Doe een flinke hoeveelheid roomkaas in een kom en voeg verse bieslook & dille toe. Meng goed en breng op smaak met peper en een beetje citroensap.
2. Neem een wrap en bestrijk met roomkaas in de vorm van een vierkant.
3. Leg enkele plakjes gerookte zalm op het laagje roomkaas.
4. Bedek met een tweede wrap en bedek opnieuw met een laagje roomkaas en enkele sneetjes gerookte zalm.
5. Eindig met een laagje roomkaas en een derde wrap.
6. Duw de wraps stevig op elkaar en wikkel er wat huishoudfolie rond. Leg in de koelkast voor een viertal uurtjes zodat het geheel stevig wordt.
7. Haal uit de koelkast en verwijder de huishoudfolie. Snijd met een scherp mes de wraps voorzichtig in vierkantjes.
8. Presenteer met een feestelijke prikker, een schijfje citroen en klaar. Easy peasy!
Tips
Hoe simpel kunnen lekkere dingen soms zijn! Geniet van dit easy peasy hapje.
Fijne feestdagen en tot volgend jaar!
Heb je dit recept gemaakt? Laat me weten wat je ervan vindt! Schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op InstagramenFacebook Tag @foodbysin en gebruik #foodbysin
Een snelle en simpele foto, maar daarom niet minder lekker!Ben je nog op zoek naar een feestelijk dessertje? Heb je nog een grote voorraad liggen van de Sint? (chocolade, speculaas,…) Dan is dit jouw ideale kerstdessertje! Mascarponemousse met speculaaskruimels, chocoladeschilfers en als speciaal ingrediënt advocaat …
Ben je nog op zoek naar een lekker gerechtje voor op de feesttafel? Of misschien voor tijdens de periode tussen Kerst & Nieuwjaar? Wat denk je van deze traditionele mosselen met frietjes, uiteraard met véél mosselgroentjes, een goeie scheut witte wijn, maar ook enkele flinke …
Waar zijn al die GINTO lovers? It’s gin O’clock! Ik mocht vorige week de Tastebox van O’live GIN uittesten. Ik maakte deze HO HO HO Kerstcocktail met veenbessensap, gesuikerde veenbessen en rozemarijn. De perfecte cocktail voor tijdens de feestdagen. En geef toe? Voor dat kleurtje alleen al zou je deze cocktail willen maken, toch?
Tastebox O’live GIN
Kerstcocktail met veenbessensap, gesuikerde veenbessen en rozemarijn
O’LIVE GIN
O’live GIN is een unieke en volledige gedestilleerde olijvengin uit het West-Vlaamse Zwevegem, gemaakt met de beste mediterrane olijven en verse kruiden. Je kan hem puur drinken, in een gin tonic, cocktail of om mee te koken.
Uitzonderlijke ingrediënten (mediterrane olijven en graanalcohol)
Artisanaal distillatieproces (ieder botanische ingrediënt, de olijven en jeneverbessen ingebrepen, worden apart gedestilleerd zonder toevoegingen of extracten.
Een veelzijdige gedestilleerde drank
Dankzij de delicate en toch rijke smaak kan je deze gin puur drinken, in een klassieke gin-tonic of cocktail. Maar deze O’live kan je ook verwerken in je gerechten (bv. dressings, marinades,…). Meer info vind je op www.olivegin.com/nl
Kerstcocktail met O’live GIN, veenbessensap, gesuikerde veenbessen en rozemarijn
scheutje100% veenbessensapnaar eigen smaak toevoegen
Fevertree Elderflower Tonic
enkele takjes rozemarijn
ijsblokjes
1limoen
GESUIKERDE VEENBESSEN
100mlwater
75gramsuiker
50gramkristalsuiker
enkeleveenbessen
limoensap
Bereiding
1. Wrijf de rand van het glas in met limoensap en dop de rand daarna in een schaaltje met kristalsuiker.
2. Doe een scheutje veenbessensap in een glas. In een glas voeg je als eerste de cranberry siroop toe.Vul het glas af met crushed ijs en schenk vervolgens voorzichtig de gin erbij.Top af met de tonic en steek het takje Rozemarijn erlangs.
3. Vul het glas met ijsblokjes en schenk voorzichtig de gin erbij.
4. Doe er de gewenste hoeveelheid tonic bij.
5. Werk af met een schijfje limoen en een takje rozemarijn.
6. Serveer de cocktail met een prikker met enkele gesuikerde veenbessen.
GESUIKERDE VEENBESSEN
1. Was de veenbessen en blancheer de veenbessen kort.
2. Doe het water en de suiker samen in een steelpan en zet op laag vuur tot alle suiker gesmolten is.
3. Voeg de veenbessen en de suikersiroop samen in een kom en laat 1 uur weken.
4. Laat de veenbessen even uitlekken in een zeef.
5. Doe de witte kristalsuiker in een bord en rol één voor één de veenbessen erdoor.
6. Leg op bakpapier en laat even drogen. Steek de gesuikerde veenbessen op een prikker en serveer samen met de kerstcocktail.
HO HO HO Kerstcocktail
Heb je dit recept gemaakt? Laat me weten wat je ervan vindt! Schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op InstagramenFacebook Tag @foodbysin en gebruik #foodbysin
Hij komt, hij komt! Die lieve goede Sint!En hij breng heel wat lekkers mee voor jou en elk braaf kind.En natuurlijk ook voor al die geduldige mama’s en papa’s dit jaar! 😉Ben jij net zoals ik EXTRA braaf geweest dit jaar en weet je binnenkort …
Op zoek naar een leuk hapje voor de feestdagen? Wat denk je van 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐬𝐞 𝐤𝐚𝐤𝐢𝐚𝐠𝐞? Euh… kakia… wat?Toen ik deze naam voor het eerst las, had ik geen idee van de uitspraak en sprak ik het uit op zijn Frans! Oeps!Maar in het Japans klinkt …
Foodbag & de Mucovereniging slaan de handen in elkaar. Voor elke Culin’air feestmenu dat wordt verkocht, schenkt Foodbag €10 aan de Mucovereniging.
Foodbag en de Mucovereniging slaan de handen in elkaar en organiseren een feestboxmet een knipoog naar het culinaire aspect van Foodbag en de air of lucht die zo kostbaar is voor mucopatiënten. CULIN’AIR Per feestmenu gaat er 10 euro naar de Mucovereniging voor onderzoek naar mucoviscidose (taaislijmziekte).
WAT IS MUCOVISCIDOSE?
Mucoviscidose of muco (ook wel taaislijmziekte of cystic fibrosis genoemd) is de meest voorkomende levensbedreigende erfelijke ziekte in België. Taai slijm zorgt naast problemen met de luchtwegen, ook voor aantasting van andere organen. Verteringsenzymen in het spijsverteringskanaal geraken niet of onvoldoende tot bij het voedsel, met een gebrekkige vertering en voedselopname tot gevolg. Door de spijsverteringsproblemen kan iemand met muco minder energie en voedingsstoffen uit voeding halen. Terwijl je net méér energie nodig hebt om tegen je ziekte te vechten en te ademen als je muco hebt. Daarom wordt vetrijke voeding met extra veel calorieën voorgesteld. Wij wisten al lang dat (lekker) eten belangrijk is, maar voor mucopatiënten is het zelfs van levensbelang! (bron: Foodbag)
FOODBAG & MUCOVERENIGING
Wat hebben Foodbagen de Mucovereniging nu met elkaar gemeen? Meer dan je zou denken! Beide komen uit een totaal andere branche, maar hebben wel dezelfde kenwaarden namelijk: 100 % Belgisch, bewust, lokaal & met een heel menselijk karakter.
De receptenbundel boordevol tips & tricks
Wat houdt de box in?
Lekkere culin’aire feestgerechten van hapjes tot dessert met aandacht voor lokale producten
Keuze uit een klassiek (vlees en vis) of veggie feestmenu
Een box met alle ingrediënten en recepten voor een feestelijk viergangendiner
Een receptenbundel met enkele toffe tips & tricks rond het dresseren en het presenteren van de gerechtjes
Leuke extra’s zoals menu- en naamkaartjes en styling tips om van jouw tafel een echte feesttafel te maken
Per verkochte box doneert Foodbag €10 aan de strijd tegen muco
Foodbag wil jou op deze manier een memorabele avond bezorgen waarin genieten (ja, ook voor jou!) centraal staat samen met je bubbel en een lekker glaasje bubbels. Dubbel bubbel fun! Foodbag levert alles aan huis, jij volgt het stappenplan van aperitief tot dessert met een handig schema van wat je op voorhand kan maken en wat à la minute. Maar geloof me, alles is zo goed als klaar! Je hoeft het enkel op te warmen, af te werken en leuk te presenteren. Piece of cake!
KLASSIEK OF VEGETARISCH FEESTMENU
De feestbox Culin’air bestaat uit een klassiek of veggie feestmenu. Je ontvangt een feestbox thuis met alle ingrediënten en recepten voor een heerlijk viergangendiner. De klassieke feestmenu kan je bestellen voor 4, 6 of 8 personen. Het veggie feestmenu is verkrijgbaar voor 4 personen. Voor het klassieke feestmenu verwijs ik graag door naar de webiste van Foodbag. Dankzij Wavemakerspr mocht ik samen met enkele andere foodies een online kookworkshop volgen met Wim Ballieu en een feestbox Culin’air uittesten. Ik koos uit nieuwsgierigheid voor het veggiemenu. Benieuwd welke gerechten er in mijn feestbox zaten?
TRIO VAN HAPJES: knolseldersoepje met oesterzwam krokantjes, torentje van veggie bouding blanc van Bonrill met peperkoek en appel en gevulde pompoenballetjes van ‘Balls & Glory’Wim Ballieu
VOORGERECHT: Tartaar van rode biet met mierikswortelcrème, dille & witloof + breekbrood
HOOFDGERECHT: Gevulde pompoen met kastanje, zongedroogde tomaat en pecannoten, veenbessenroomsaus en verse kroketjes
BIJGERECHT: Geroosterde pastinaak en gepofte prei uit de oven + wintersalade met boerenkool, veenbessen en sinaasappel
DESSERT: Mousse van pure chocolade met compote van Mandarijn & kletskoppen van Jules Destrooper
TRIO VAN HAPJES
Knolseldersoepje met oesterzwamkrokantjes
Torentje van veggie boudin blanc met peperkoek en appel
Gevulde pompoenballetjes van Balls & Glory Wim Ballieu
VOORGERECHT
Het voorgerecht bestaat uit een heerlijke tartaar van rode biet met mierikswortelcrème, dille & witloof. Als bijgerecht serveer je zelfgemaakt breekbrood.
HOOFDGERECHT
De hoofdschotel is een gevulde pompoen met kastanje, zongedroogde tomaat en pecannoten. Dit wordt geserveerd met een heerlijke veenbessenroomsaus en verse kroketjes.
Gevulde pompoen met veenbessenroomsaus en kroketjes
BIJGERECHT
Als bijgerecht hebben we geroosterde pastinaak en gepofte prei uit de oven + een wintersalade met boerenkool, veenbessen en sinaasappel.
DESSERT
And last but not least… de absolute kers op de taart! Of beter gezegd een mousse van pure chocolade met compote van mandarijn en kletskoppenmet chocolade van Jules Destrooper.
Geef mucopatiënten meer ademruimte (letterlijk & figuurlijk)! Steun hen via deze feestbox en/of doe mee aan de #mucosocks campagne en koop je eigen mucosocks.
EEN FEESTMENU CULIN’AIR BESTELLEN
Bestel je feestmenu en geef op deze manier een beetje extra adem om iedereen met muco een zo normaal mogelijk leven te gunnen. Want wij leven tijdelijk in een wereld waarin mondmaskers en ontsmettingsgel overal aanwezig is en waar we bang zijn voor besmettingsgevaar, maar voor mucopatiënten is dit dagelijkse kost. Zij vechten elke dag tegen de ziekte, in de hoop dat in de nabije toekomst nieuwe behandelingen een beter en langer leven mogelijk maken. Want mucoviscidose genezen is spijtig genoeg nog niet mogelijk. Toch zijn kinderen, jongeren en volwassenen met muco enkele uren per dag bezig met hun therapie, om de symptomen te behandelen en waar mogelijk te voorkomen: elke dag opnieuw aerosols, kinesitherapie, tientallen pillen, hoge dosissen antibiotica en allerlei medicijnen om complicaties te behandelen. Ga naar www.foodbag.be/nl/culinair voor alle info en bestel je feestmenu culin’air!
Fijn feestdagen en geniet van jullie feestmenu!
Heb je een Feestmenu Culin’air besteld? Laat me weten wat je ervan vindt! Schrijf hieronder een reactie en deel je foto’s op Instagramen Facebook Tag @foodbysin en gebruik #foodbysin
Gemarineerde biefstukreepjes, Oosterse paddenstoelenmengeling, noedels naar keuze, sesamzaadjes en lente-ui. Quick & easy… Ik kan het niet anders omschrijven. Een simpel en snel te bereiden gerechtje dat wekelijks bij ons op tafel komt tot grote vreugde van mijn man.De ingrediënten voor deze snelle wok heb …
Goodmorning op deze vrijdagochtend de 13de van het jaar 2020. Oh boy… als dat maar goed komt! Gelukkig kan ik op deze ‘ongeluksdag’ alvast 4 ondernemers super gelukkig maken met een kleine verrassing.Want KW Weekend vroeg mij tijdens een interview naar mijn vier favoriete lockdown …
Vandaag stond dit bundeltje troost aka Japanse omurice op tafel. Kennen jullie dit Japans eiergerecht? Ik heb dit voor het eerst gegeten in Zuid-Korea. Zo simpel, maar oooo zo lekker!
Omurice bestaat uit ‘omu’ (omelet) en ‘raisu’ (rijst) en is ZEER makkelijk om te maken.
Deze zoet-zoute omelet kun je eten als ontbijt, lunch of diner en is erg populair bij kinderen. #kidsproof Het bestaat uit een zachte en dunne omelet met daarin gebakken rijst met vlees (of vleesvervanger) en knapperige groentjes naar keuze. Dankzij de ketchup & kikkoman sojasaus krijgt het gerecht een zoet-zoute toets. Ideaal om veel leftover groentjes in te verstoppen! Benieuwd hoe ik dit gerecht heb gemaakt?
INGREDIËNTEN (voor 4 personen)
2 wortels
handje shiitakes
4-8 eieren (1 à 2 eieren per persoon)
2 lente-uien
1 zoete ui
300 g gehakt (rund of kip), kippenblokjes of vegetarische vervanger naar keuze
plantaardige olie
zwarte peper
zout
250 g rijst (bij voorkeur Aziatische ‘plak’ rijst)
2 el ketchup
2 el Kikkoman sojasaus
optioneel: geraspte kaas, scheutje melk
BEREIDING
Spoel alle groenten en borstel de shiitakes. Pel en versnipper de ui en schil de wortelen. Snijd de shiitakes in dunne reepjes en de wortelen in blokjes. Spoel de lente-ui, snij de onderkant af en snijd de rest van de lente ui in schuine ringen.
Doe een scheutje olie in een pan en stoof de shiitakes. Voeg de ui en wortelen toe en roerbak enkele minuten op hoog vuur. Kruid je gehakt of kippenblokjes of vleesvervanger en voeg deze bij de groenten. Als alles gaar is voeg je de Kikkoman sojasaus en ketchup toe. Proef en voeg meer sojasaus (zouter) of ketchup (zoeter) toe naar smaak. Kruid af met zwarte peper en een snufje zout.
Doe een scheutje olie in een pan of wok en klop 1 of 2 eieren per persoon in een kom. Hoe meer eieren, hoe groter de omelet om rond je vulling te plooien. Als je dat wenst kan je wat meer smaak toevoegen aan het ei door een scheutje melk toe te voegen. Voeg peper en zout toe en giet het eimengsel al draaiend in de hete wok zodat het de vorm heeft van een pannenkoek. Als de omelet aan 1 kant mooi gebakken is, draai ze dan voorzichtig om en bak nog eventjes aan de andere kant. Haal de omelet voorzichtig uit de pan en leg opzij. Bak de andere omeletten. (1 per persoon) Optioneel: Strooi een beetje geraspte kaas over de zijde waarmee je het gehakt zal bedekken.
Doe je vulling in een klein kommetje naar keuze (afhankelijk van hoe groot je de de omurice wil) en draai de kom om op een bord. Leg de omelet erover en stop de onderkant een beetje vast onder je vulling zodat het een mooi bolletje vormt.
Werk de omurice af met enkele strepen ketchup. Serveer met een lekkere salade!
Smullen maar!
Heb je dit recept gemaakt? Laat me weten wat je ervan vindt! Schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op Instagram en Facebook met #healthyfoodmakesyoufeelgood. Ik ben benieuwd! 🙂
Kennen jullie SAN in Gent al?Aan de Gentse brabantdam vind je SAN, het derde bistrorestaurant van tweesterrenchef Sang Hoon Degeimbre van L’air du temps.SAN is een duurzame, zero waste wereld-bistro met aan het fornuis de jonge dynamische en creatieve chef Joël Rammelsberg. “SAN Gent is …
Heb je mijn vorig bericht al gezien?Verrassing! Liesbeth en ik hebben niet één, maar twee gerechten gemaakt voor het nieuwe rubriekje ‘Koken onder Foodies‘ van Lizzylizzblog. KOKEN ONDER FOODIES Wat houdt deze rubriek precies in? Een dagje samen koken, gerechtjes stylen en foto’s nemen.Een uitwisseling van foodprops, backdrops, …
Yay! Eindelijk is het zover! Ik ben de allereerste foodie in het nieuwe rubriekje ‘Koken onder Foodies‘ van Lizzylizzblog. Een dagje samen koken, gerechtjes stylen en foto’s nemen. Een uitwisseling van foodprops, backdrops, stijl en creativiteit. Er is slechts 1 voorwaarde: de gerechten moeten een combinatie zijn van beide keukens. In ons geval is dat de Aziatische keuken vs Belgische klassiekers. Wij kozen voor gehaktballen met een Thaise toets!
THAISE GEHAKTBALLETJES MET MIHOEN
Thaise gehaktballetjes met Mihoen, zwarte sesamzaadjes en seroendeng (strooisel van kokos en pinda) Het is een gerecht dat mijn Aziatische keuken en Liesbeths Belgische keuken samenbrengt. Allebei zijn we verzot op gehaktballetjes en we kozen ervoor om de klassieke balletjes een Aziatische toets te geven. In plaats van de balletjes te serveren met frietjes of puree – typisch Belgisch – gingen we voor mihoen (dunne Chinese noedels gemaakt van rijstbloem) En zoo kwam dit gerechtje tot stand en werd het met héél véél liefde gemaakt! Klik hier op rechtstreeks naar het recept te gaan op haar blog.
KOKEN ONDER FOODIES MET LIZZYLIZZBLOG
“Willen we eens samen koken en wat foto’s trekken? Leuke gerechten maken die wat van jouw en wat van mijn keuken weghebben.Wat denk je?“ Zo kwam deze nieuwe rubriek tot stand. Een dagje onder foodies doorbrengen. Iets bijleren van elkaar. Zowel wat het koken als het fotograferen betreft. En geef toe, wat je doet met twee, doe je meestal beter hé! Qua fotografie doet ieder zijn stijl, maar dat is nu net het leuke, eenzelfde gerecht gefotografeerd door twee verschillende foodies. Of misschien wil de andere foodie gewoon eens wat nieuwe sfeerbeelden van zijn gerecht? Dat kan ook!No stress, ’t is gewoon een gezellig samenzijn en we zien wel hoe de dag verloopt. Zet alvast maar een glaasje klaar zou ik zeggen. I’m on my way!
Lizzylizzblog
OVER LIZZYLIZZBLOG
www.lizzylizzblog.be
Lizzylizzblog staat voor koken met verse Belgische producten. Een lekker stuk vlees of vis gebakken in goeie roomboter en rijkelijk overgoten met een goeie saus. Stoofpotjes, ovenschotels, pasta in al z’n geuren en kleuren, gebak, smaakvolle desserts, het komt allemaal aan bod. En Liesbeth weet als geen ander hoe ze alles mooi in beeld moet brengen. Ik ben trouwens een grote fan van Liesbeth haar foodstyling en servet plooien. 😉 Dus ik vond het stiekem leuk om eens een foto te maken met een mooie gestylde servet. Voor eetstokjes en Aziatische dingetjes moet je dan weer bij mij zijn. Er bestaat geen groter contrast dan onze keuken, maar dat is net het leuke eraan! 🙂 Wat vinden jullie van ons fusion gerecht? Samen gekookt, samen gestyled MAAR op onze eigen manier gefotografeerd. Dankjewel voor de gezellige kooknamiddag, Liesbeth! Wat eerst een gezellig bezoekje was in juli, bleek achteraf een fantastisch idee voor een nieuwe rubriek op je blog. Ik ben fan!
Wil je ook eens samen met Liesbeth een gerechtje koken, stylen en fotograferen? Klik hier voor alle info! Ik ben benieuwd naar de volgende foodies! 🙂
INGREDIËNTEN (voor 4 personen)
VOOR DE GEHAKTBALLETJES
500 g kippengehakt
2 el vissaus
1 kl rode curry pasta
1 el suiker
1 teentje knoflook
1 zoete ajuin
plantaardige olie
zout
peper
verse basilicum
VOOR DE CURRY
1 ajuin
1 teentje knoflook
1 el rode currypasta
400 ml kokosroom (blik)
Sap van 1 limoen
1 el vissaus
1 el suiker
verse basilicum
plantaardige olie
peper
zout
mihoen (dunne Chinese noedels gemaakt van rijstbloem)
optioneel: gedroogde of verse koriander of peterselie, seroendeng (strooisel van kokos en pinda)
Thaise gehaktballetjes met mihoen
BEREIDING
GEHAKTBALLETJES
Doe alle ingrediënten in een kom en meng alles tot één geheel.
Draai vervolgens kleine balletjes.
Bak de balletjes gaar in een pan met een beetje olie en draai regelmatig om.
Haal de balletjes uit de pan en zet opzij.
CURRY
Gebruik dezelfde pan waarmee je de balletjes hebt aangebakken en doe opnieuw een beetje olie in de pan. Stoof de ajuin en de knoflook zachtjes aan.
Voeg vervolgens de rode curry pasta en de kokosroom toe. Meng enkele malen met een houten lepel zodat alle ingrediënten mooi worden opgenomen in de saus. Laat een 10-tal minuten pruttelen tot de saus de gewenste dikte krijgt.
Afwerken doe je met het limoensap, de vissaus en de suiker.
Laat de saus nog een 10-tal minuutjes pruttelen.
Werk af met enkele (gedroogde) kruiden en strooisel van kokos en pinda. mogeaat opnieuw nog een 10-tal minuten pruttelen.
Kook ondertussen de mihoen volgens de instructies op de verpakking.
Eet smakelijk!
Thaise gehaktballetjes met mihoen
Heb je dit recept gemaakt? Laat ons weten wat je ervan vindt! Schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op Instagram en Facebook met #healthyfoodmakesyoufeelgood. Vergeet ons niet te taggen! Ik ben benieuwd! 🙂
Leve de hittegolf! Leve de slaatjes zonder sla!Dit keer ga ik voor een zomerse salade met cumelo.Cumelo wat???No worries… ik kende het ook niet tot ik er eentje kreeg van Kroon op het Werk om te proberen. OVER DE CUMELO… Deze Italiaanse zomervrucht is de …
Hot dogs… ze zijn zo simpel, maar ooo zo lekker!Zeker met deze zomerse temperaturen kan niemand weerstaan aan deze yummy comfort food.En toch wou ik eens iets anders proberen.Een hotdog met een gezondere twist! Et voilà! Carrot dogs à la Sin! In soja gemarineerde wortelen …
Een frisse cake met perzikschijfjes, bosbessen en kokosrasp. Deze cake is niet alleen een streling voor de tong, maar ook voor het oog.
Ohhh…! Iemand nog een gaatje vrij voor een dessertje? Wat denk je van deze frisse cake met bosbessen, perzik en geraspte kokos on top! Yum! Ik weet het… ik deel veel te weinig desserts met jullie. Enerzijds omdat ik er vaak niets van bak (lees: misBAKsels) en anderzijds omdat ik mezelf niet kan bedwingen en zo’n hele caloriebom met gemak in men eentje kan opsmikkelen. Herkenbaar? Gelukkig is er een nieuwe gezondere suikervervanger op de markt!
over zùsto
Alice bown vroeg mij om met deze nieuwe suikervervanger aan de slag te gaan. Zùsto heeft dezelfde smaak en textuur als gewone suiker, maar bevat tot 75% minder calorieën! Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, toch? Maar ik heb deze suikervervanger uitvoerig getest en goedgekeurd! Het verdict: same taste, more pleasure and less guilt! 🙌
WAAROM zùsto?
Als big foodie hou ik enorm van eten, maar daar is mijn lichaam en mijn gezondheid niet altijd even blij mee. Daarom ben ik een grote voorstander van gezondere alternatieven. Naast het feit dat ik met Zùsto een gezondere suikervervanger in huis heb, vind ik het ook een groot pluspunt dat je die 1 op 1 kan vervangen in elk recept. Dus vanaf nu geen ingewikkelde omrekeningen meer! Easy peasy!
Same taste, more pleasure!
Voor mij proeft Zùsto hetzelfde als gewone suiker en toch bevat het 4 x minder calorieën dan gewone suiker. More pleasure, less guilt! En geef toe… voor de kleurrijke verpakking alleen al wil je een pakje Zùsto in je keuken! En wat ik het allerhandigste vind? Je kan deze 1 op 1 vervangen in elk recept. Dus geen gesukkel meer met lastige omrekeningen en verhoudingen! #easypeasy Bovendien is Zùsto een op en top Belgisch product en daar mogen we best trots op zijn! 😊 Deze suikervervanger is trouwens glutenvrij en geschikt voor diabetici. Zùsto, el buen guesto! 😍
zùsto ZELF PROBEREN?
Zelf Zùsto proberen?
Gebruik mijn kortingscode ZUSTO-HEALTHYFOOD en betaal geen verzendingskosten binnen België en Nederland. De korting geldt vanaf 2 stuks, dus sharing is caring! 😉 Het recept van deze (not so) guilty pleasure vind je terug op de website van Zùsto. Benieuwd? Neem zeker een kijkje via deze link. https://zusto.com/cake-met-perzik-bosbes-kokos/
INGREDIËNTEN (voor 1 ronde taartvorm)
150 g Zùsto
150 g zelfrijzende bloem
120 g boter
100 g bosbessen
2-3 perziken in dunne schijfjes
2 eieren
1 tl vanille extract
1 tl bakpoeder
snufje bakzout
optioneel: topping naar keuze (kokosrasp, amandelschilfers,…)
BEREIDING
Verwarm de oven voor op 180°C.
Bekleed een bak- of taartvorm met bakpapier.
Laat de boter langzaam smelten in een pannetje. Meng de gesmolten boter en de Zùsto in een kom en voeg de eieren en het vanille extract toe. Mix het geheel samen tot de eieren goed zijn gemengd.
Voeg het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder en een snufje bakzout toe. Roer alles samen tot een glad geheel en schep het mengsel voorzichtig in de taartvorm.
Was het fruit en snijd de perziken in dunne schijfjes. Versier de cake met de bosbessen en de perzikschijfjes.
Hou je van zoet? Strooi dan nog een beetje extra Zùsto over het geheel.
Zet de taartvorm in de oven voor ongeveer 30 minuten.
Prik na een twintigtal minuten met een houten prikker in de cake en laat indien nodig nog een tiental minuutjes verder bakken. Als er geen deeg aan de prikker blijft hangen, dan is de cake klaar.
Laat de cake afkoelen en bestrooi met kokosrasp en toppings naar keuze.
Smullen maar!
En dan ga ik nu genieten van mijn creatie met een lekker theetje dabei! Ik wens jullie een heel fijn weekend!
Heb je dit recept gemaakt? Laat me weten wat je ervan vindt! Schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op Instagram en Facebook met #healthyfoodmakesyoufeelgood. Ik ben benieuwd! 🙂
Heb je zelf iets gemaakt met Zùsto? Laat het hen zeker weten en tag hen in jouw creatie! Meer info vind je op www.zusto.com Klik hier voor meer recepten met Zùsto. Volg Zùsto via Instagram en Facebook.
De voorbije weken heb ik heel wat moederdagmanden zien passeren.Jammergenoeg kon ik geen enkele bemachtigen hier op de boerebuiten. 😅Dan maar mijn eigen mandje samenstellen!Want… wat je zelf doet, doe je beter! Toch?Het vraagt een beetje meer voorbereidingswerk dan een kant-en-klare mand dat aan huis wordt geleverd, …
Onder het motto ‘koop lokaal en steek de lokale handelaars een hart onder de riem’ ben ik de superdeluxe groentepakket gaan afhalen bij Le Monde des Milles Couleurs in Ieper. OVER WILD FARMER DRIES DELANOTE ‘Wild farmer’ Dries Delanote van Le Monde des Milles Couleurs …
Goodmorning! It’s sunday brunchday! Aangezien onze kippen 2-3 eieren per dag leggen, kunnen we ze tijdens deze corona quarantaine bijna niet meer aan. Dus we starten onze zondag met een recept voor een heerlijk eitje deluxe van Libelle lekker. Een roereitje met enkele stukjes van het witte goud er doorheen, afgetopt met grijze garnaaltjes en verse kruiden. Je kan dit gewoon op een bord leggen, maar ik koos ervoor om het te serveren in een uitgewassen eierschaal met enkele minisoldaatjes. Het oog wil nu eenmaal ook wat. 😊 Nog een glaasje alcoholvrije bubbels dabei! Mmmm… genieten!
INGREDIËNTEN (voor 4 personen)
4 witte asperges
4 (grote) eieren
100 g grijze garnalen
bladpeterselie
200 ml (soja)room
2 el boter
1 sneetje bruin of volkoren brood
peper en zout
BEREIDING
Snij de onderkant van de asperges en schil ze. Snij elke asperge in stukken van 2 à 3 cm. Breng wat lichtgezouten water aan de kook en kook de asperges in ongeveer 3 minuten beetgaar. Laat ze uitlekken.
Snij minisoldaatjes van het sneetje brood en bak ze aan beide kanten goudbruin en krokant in een klontje boter. Spoel de peterselie, schud droog en hak fijn.
Klop de eieren los met de room en kruid met peper en zout. Hou de schalen bij. Roerbak de eieren in de rest van de boter tot ze net ge- stold, maar wel nog smeuïg zijn. Roer er voorzichtig de aspergestukjes – behalve de punten – door.
Schep het mengsel voorzichtig in goed gespoelde eierschaaltjes. Werk af met een aspergepunt, wat grijze garnalen, fijngehakte peterselie en een soldaatje.
Genieten maar! Fijne zondag!
Heb je dit recept gemaakt? Laat me weten wat je ervan vindt! Schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op Instagram en Facebook met #healthyfoodmakesyoufeelgood. Ik ben benieuwd! 🙂