Recent Posts

Bruiswater met zwarte bes (SodaStream)

Bruiswater met zwarte bes (SodaStream)

Het is zomer en wat worden we verwend door de zon dit jaar! Ik weet nog hoe ik vorig jaar klaagde over de meest trieste zomer ooit. Mijn zoontje was toen 1,5 jaar en werd heel snel ziek, dus bij teveel wind, teveel regen en 

Sodastream ART

Sodastream ART

SodaStream, wie kent dit bruiswatertoestel nog niet? Een hip toestel waarmee je zelf kan bepalen hoeveel bruis je toevoegt aan je water en waar je verschillende smaakjes kan toevoegen als gezonder alternatief voor frisdrank.Persoonlijk drink ik liever mineraalwater dan bruiswater en drink ik zelden frisdrank. 

Foodies in de ajuinenstad (food tour Aalst)

Foodies in de ajuinenstad (food tour Aalst)

“Dat het anders is in Aalst, dat wist je misschien al. Maar wist je ook dat Aalst serieus kan smaken? Zin in haute cuisine of eerder in the mood voor hippe streetfood? Kom de originele culinaire troeven van Aalst ontdekken.”

– Visit Aalst

Zo luidde het begin van de uitnodiging voor een leuke Food Tour in “Oilsjt“.
Mijn eerste reactie was: “In Aalst begot?!”. Ik heb al heel wat mooie plekjes in de wereld gezien, maar ik moet met schaamrode kaken toegeven dat ik bitter weinig ken van ons eigen Belgenlandje. Aalst is zo’n plek dat ik ken van op de E40 en waar voor mij de miserie (lees: ochtendspits) begint. Verder denk ik bij Aalst spontaan aan ajuinen, Oilsjt carnaval en Aalsterse vlaaien. Maar verder dan deze drie woorden reikt mijn kennis over Aalst niet. Hoog tijd om deze stad wat beter te leren kennen en samen met enkele andere foodies de culinaire troeven van deze mooie stad te ontdekken. Voor de allereerste keer in Aalst! How exciting!

Deze food tour werd georganiseerd door de immers sympathieke Laurien van Visit Aalst en de meest gastvrije ‘Kom binnen en zet u’ gastvrouw van het land Anniek van Tafelklap. We verzamelden met z’n allen aan de toeristische dienst op de Hopmarkt. De carnavalspoppen en het 360 graden panoramafilmpje brachten ons meteen in de sfeer en we begonnen onze food tour tussen de kraampjes van de zaterdagse markt. Wat een heerlijke start!

Philimonius

Samen met 14 andere collega foodbloggers liet ik mij van begin tot einde verrassen en culinair verwennen door wat stad Aalst ons te bieden had. Kijken jullie mee?

PHILIMONIUS

Coffee, what else?!
Het was een zonnige, maar koude zaterdagmorgen, dus we startten onze tour met een bezoekje aan de enige echte specialty coffee bar & concept store PHILIMONIUS

Barista Jo De Bruyne ontving ons met open armen en vertelde gepassioneerd over zijn liefde voor koffie en het ontstaan van de koffieshop in combinatie met de winkel en dat terwijl hij vlot de een na andere specialty coffee met mooie latte art op tafel toverde. Bij Philimonius kan je terecht voor koffie in alle maten en smaken, want je kan er kiezen tussen 25 à 30 specialty coffees, gemaakt door een echte barista en met grotendeels biologische producten.

De koffie ging gepaard met een lekker huisgemaakt taartje of brownie. Ik proefde de brownie en die smaakte heerlijk! Benieuwd naar de Philimonius brownies? Je kan deze makkelijk bestellen en per post laten bezorgen. So knock yourself out!
Wie mij een beetje kent weet dat ik dol ben op koffiebars, maar absoluut geen koffiedrinker ben. I love the smell, but I hate the taste of it. Gelukkig kan barista Jo ook de non-koffiedrinkers verwennen met een prachtige pink latte op basis van rode biet. Helemaal verliefd op dat prachtige roze kleurtje!

Als kers op de taart mochten we proeven van de ‘Philimonius chai’, een unieke blend van zwarte thee, gember, kaneel, kardemom en veel andere specerijen. Ik leerde ‘masala chai‘ kennen tijdens mijn reis in India en ik proef als geen ander het verschil tussen een echte chai en commerciële chaipoeders. De Philimonius chai bevat échte theeblaadjes, échte specerijen en is ook vrij van kunstmatige aroma’s, bewaar- en verdikkingsmiddelen, geur- en kleurstoffen én last but not least… vegan-friendly!
Benieuwd naar deze chai? Klik HIER voor de bereidingswijze.
Kortom, voor een grote theeliefhebber als ik scoort deze koffiebar heel veel punten, want meestal heeft een specialty coffee bar een uitgebreide koffiekaart, maar heel weinig opties voor non-koffiedrinkers en theeliefhebbers. Dus hier kom ik zeker nog terug!

Handmodel: Innersparkle

Terwijl je geniet van een lekker kopje koffie of thee kan je rondsnuisteren in de winkel op zoek naar leuke hebbedingetjes of originele cadeautjes. Duurzaam en lokaal vat het aanbod het beste samen. Jo kiest vooral voor Belgische merken zoals parfums van Miglot, tassen van La Femme Garniture, alcoholvrije Gimber, sjaals van Talking Walls, Helen B, reisgidsen van Luster, handgemaakte juwelen van Mariska van Lissum en nog veel meer! Onder het motto ‘Koop lokaal(st)’ kan je hier naar hartelust shoppen.

“Philimonius, een unieke koffiebar én cadeaushop met duurzame papierwaren, boeken met een hoekje af en leuke hebbedingen!”

– Philimonius –

We kregen ook nog een goedgevulde Philimonius goodiebag mee met onder andere de allerlekkerste brownie, de chai kruidenmix en een handgemaakt juweeltje van Mariska van Lissum.

MORE INFO: www.philimonius.be
Adres: Louis D’haeseleerstraat 8

Philimonius goodiebag

TIP: Als je in Philimonius bent, vraag dan zeker eens naar de betekenis van de naam. Er volgt een leuke anekdote. Meer verklap ik niet! 🙂

CIRK TATTOO (Mariska Van Lissum)

Met ons handgemaakte juweeltje van Mariska van Lissum in de hand zetten we onze tour verder. Even later kwamen we aan bij CIRKTATTOO en dat was tot onze grote verbazing de winkel van deze tattoo-artieste en juwelenontwerpster.

“Tough but Tender”
– CIRKTATTOO-

Mariska van Lissum is de ontwerpster van de juwelen INKFRIENDS. Als tattoo-artieste gaf ze tijdens de lockdown haar passie voor juwelen maken een nieuw elan. Haar inspiratie haalt ze uit haar kindertijd waar ze als klein meisje opgroeide in het circus van haar grootmoeder. Haar stijl is dan ook een beetje rebels en ‘bohemian chic’.

Een handgemaakt cadeautje van Mariska van Lissum

MEER INFO: www.cirktattooinkfriends.com
Adres: Pontstraat 19

INGANG LEVIONOIS

Tijdens onze wandeling kwamen we af en toe non-food gerelateerde, maar fotogenieke plekjes tegen zoals deze ingang Levionois. Een unieke en historische straat, pal in het stadscentrum, tussen de Louis D’Haeseleer- en de Korte Zoutstraat. Het straatje heeft een geschiedenis die teruggaat tot in de jaren 1800. Dit prachtige pittoresk straatje staat trouwens geklasseerd als onroerend erfgoed! Very instaproof, toch?

HUIS DE VOS – MARIJKE DE VOS

De prijs van meest charmante winkeltje gaat ongetwijfeld naar het oudste kruidenierswinkeltje Huis De Vos van Marijke De Vos. Een familieonderneming dat bestaat sinds 1875 en nog steeds gerund wordt door drie generaties samen, waaronder Marijke. Het is een groot- en kleinhandel van allerlei voedingswaren waar je alles kan vinden zoals vroeger. Van wasproducten tot streekproducten, huishoudmateriaal, verse koffiekoeken, eieren, enz. Alles staat door en naast elkaar, maar dat zorgt net voor charme.

Marijke liet ons vol trots proeven van twee streekproducten namelijk haar Aalsterse vlaai, of op z’n Aalsters ‘Oilsjterse vloïn(volgens haar recept, want het recept dat je online vindt bevat volgens haar teveel suiker) gemaakt van mastellen en de huisgemaakte speculoos waarvoor men met Sinterklaas aanschuift tot buiten. Ik had nog nooit eerder gehoord van mastellen. Dat is een soort sandwich met kaneel. Zowel de vlaai als speculoos smaakten SU-PER lekker! De Aalsterse vlaai is trouwens erkend als streekproduct. Een echte aanrader dus!

“Echte Aalsterse mastellen, huisgemaakte vlaaien en artisanale bodding. En vooral: bekend bij de Sint, de Kerstman en de Paasklokken.”

Huis De Vos
Stefaan De Winter (Blogvivant)
Foto van Liesbeth Buyse (Lizzylizzblog)

Bij Huis De Vos vind je onder andere ook een beetje Aalsterse levenswijsheid zoals deze GEWELDIGE spreuk op het lijf geschreven van collega foodblogger Stefaan De Winter.

MEER INFO: www.huisdevos.be
Adres: Pontstraat 73

Cimorné

Onze volgende stop is Cimorné, een ontmoetingsplaats in het hartje van Aalst. Het was ooit een oude glasslijperij en wordt nu gebruikt als ontmoetingsplaats voor creatieve zielen en ondernemers.
Je kan er genieten van een lekkere maaltijd bij micro zuurdesembakkerij Gist, originele creaties bewonderen van Drift en Kloon Graphics, een taartje of gebakje bij patisseriebar Lotje Bakt, enz. Centraal bevindt zich De Fietserij waar hergebruik, sociaal engagement en professionalisme hand in hand gaan.

“Cimorné, een uitzonderlijke ontmoetingsplek in het hart van Aalst.”

Cimorné

Cimorné:

Begijnhofkerk

MEER INFO: www.cimorne.be
Adres: Alfred Nichelsstraat 14

LILLY’S ESCARGOTS

Next stop: Lilly’s Escargots (Scherregossekot)
Een authentiek eetkraampje “oever ’t woater” aan de Sint-Annabrug dat al sinds 1936 een vaste waarde is in Aalst. Hier kan je dagelijks proeven van ‘karakollen’ oftewel ‘scherregossen’ (Aalsters dialect voor wulken, zeeslakken) in een zelfgetrokken bouillon volgens een geheim recept met onder andere verse krab. Hier mochten we proeven van deze Aalsterse lekkernij gepaard met een glas witte wijn.

Door de zwangerschap heb ik met veel spijt in het hart vriendelijk bedankt voor beiden, maar ik kom zeker terug om deze specialiteit te proeven. Ik zag alleen maar blije gezichten en hoorde vreugdekreetjes alom, dus ik ben er zeker van dat iedereen in de zevende hemel was na het proeven van Lilly’s Escargots. 😉 Wat wil je nog meer? Street food, een glaasje witte wijn en het zonnetje op ons bolletje onder een straalblauwe hemel. Genieten met grote G!

MEER INFO: Facebookpagina Lilly’s Escargots
Adres: Molendries 5

KLEURRIJKE HUISJES IN DE PEPERSTRAAT

Toen ik deze kleurrijke huisjes zag, verscheen er meteen een glimlach op mijn gezicht. Hoe leuk is dit? Hier word je toch instant happy van? Deze kleurrijke huisjes doen mij trouwens een beetje denken aan de Deense kleurrijke huizenrij in het wereldberoemde Nyhavn in Kopenhagen waar ik soms met het werk verbleef. Het roept prachtige herinneringen op. De huisjes hebben opvallende kleuren nl. blauw, geel, rood, zandkleur en olijfkleur. Je kan deze huisjes bezichtigen in de Peperstraat naast de nieuwe bib en muziekacademie Utopia.

Utopia – Bibliotheek Aalst

ZUIVELHOEVE KEYMEULEN

Bijna lunchtijd! We springen even binnen bij Zuivelhoeve Keymeulen, een melkveebedrijf in Hofstade met een pop-up in het centrum van Aalst. Op deze manier willen ze een stukje van hun boerderij naar de stad brengen. Al generaties lang maken ze verse, ambachtelijke hoeveproducten zoals artisanale kaas en zuivelproducten, maar ook verschillende desserts en vers hoeveijs met een hart voor mens, dier en natuur. Zo vertelden ze over de diervriendelijke omstandigheden van hun koeien, waarbij ze bewust kiezen voor een kleiner aantal koeien om hen zo meer levenskwaliteit te bezorgen.

Tijdens het luisteren begon mijn maag serieus te knorren en dwaalden mijn ogen regelmatig af naar de toog vol huisgemaakte lekkernijen zoals cheesecake, ijsjes,… Gelukkig gingen we niet met lege handen naar buiten, maar mochten we een fantastische kaasplank meenemen naar onze volgende stop, nl. onze lunchplek. Hongerrrrr!

MEER INFO: www.kaasboerderij.be
Adres: Kattestraat 55A

TOWERHOTEL AALST

Met de rijkgevulde kaasplank gaan we richting onze lunchplek dat gelegen is in een smal straatje vlakbij het centrum van Aalst. Het Tower Hotel beschikt over een rooftop met een prachtig panorama over Aalst. De ideale lunchplek als je het mij vraagt!

LUNCH WITH A VIEW

Onze lunch bestond uit een charcuterieschotel van Slagerij De Jaeger en een kaasplank van Zuivelhoeve Keymeulen.

COCKNEY’S GIN

Bij ons lekker charcuterie- en kaasbordje konden we genieten van een pittige, maar verfrissende Aalsterse gin, nl. Cockney’s Gin. De naam Cockney verwijst naar de bijnaam van de Londense werkmensen. Het is een gin met ziel en geschiedenis, gemaakt door ambachtslieden en gestookt door stokerij Van der Schueren uit Aalst.

De originele gin had maar drie kruiden: jeneverbes, koriander en gentiaan, maar in het nieuwe recept zijn er 15 extra kruiden aan toegevoegd, dus 18 kruiden in totaal, waaronder yuzu, angelicawortel, komijn, paradijszaad, zoethout, pompelmoes en bittere sinaas. Een kruidige maar frisse gin dat goed tot zijn recht komt met een garnituur van jeneverbesjes en zeste van sinaasappel.

Jammergenoeg kon ik door de zwangerschap niet proeven van een verfrissende G&T, maar ook de non-alcoholische mocktail op basis van komkommer smaakte lekker en verfrissend. Een aperitiefje met zicht op Aalst. Life is great!

MEER INFO: www.towerhotelaalst.com
Adres: Vrijheidstraat 62

MURPHY’S

Next stop: Murphy’s LA inspired smashed burgers.
Als dit geen streetfood is, dan weet ik het ook niet meer. Murphy’s serveert burgers dat bestaat uit biologisch Black Angus vlees dat op een plancha van 250 graden platgedrukt (smashed) wordt met een soort spatel zodat de dunne burger in zijn eigen vet karamelliseert en krokant wordt. Wie is al aan het watertanden? Wacht.. er komt nog meer! De ‘smashed burger’ stopt men tussen een zacht briochebroodje en wordt afgewerkt met cheddarkaas, huisgemaakte sauzen zoals ketchup van gefermenteerde tomaten, zoete mosterd en een fantastische relish van augurkjes (fijngehakte en ingelegde augurkjes).

Buiten in het zonnetje genieten we van onze L.A. smashed cheese burger. Even waan ik mij in Amerika… Oh, wat mis ik USA! Amerikaanser dan dit zal het niet worden! Dankjewel, Murphy’s!

MEER INFO: Facebook en Instagram
Adres: Molenstraat 12

DEN BIEKORF

FINAL STOP: Den biekorf Aalst oftewel ‘den biekerf Oilsjt’.
Last but not least! De perfecte afsluiter van deze culinaire wandeling, namelijk een lokaal biertje proeven in een Aalsterse, sfeervolle, authentieke, bruine kroeg. Het oudste cafeetje van Aalst waar zelfs de menukaart in het Aalsters is en waar ze je met veel plezier onderdompelen in de carnavalsfeer door middel van luide, opzwepende carnavalmuziek en enkele Aalstenaren die uit volle borst meezingen en zorgen voor een goeie portie ambiance! Ik kom zoiezo nog eens terug voor carnaval op z’n ‘Oilsjt’. Ik denk dat dit op iedereen zijn bucketlist moet, dus Aalst… I’ll be back!

PESTKOP BIER

De naam ‘Pestkop’ verwijst naar het Rubensschilderij, dat de lange naam ‘De Heilige Rochus door Christus aangesteld tot patroon van de pestlijders’ draagt. Het is een blond bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 6.4%, op ambachtelijke wijze gebrouwen door brouwerij Danny uit Oordegem. Door de tweede gisting in de fles wordt het bier op natuurlijke wijze gerijpt, waardoor je een fris en evenwichtig biertje hebt met een uitstekend boeket, een zachte smaak van mout en een gehopte afdronk. Je kan dit Pestkopbiertje proeven in meer dan 30 Aalsterse horecazaken.

“Santé men Bieke!”

MEER INFO: Instagram
Adres: Kerkstraat 26

De Grote Markt van Aalst
(Het schepenhuis, het belfort en het Gebiedshuisje)

DANKJEWEL Laurien & Anniek!

Dankjewel Laurien Van Melckebeke van Visit Aalst en Anniek Chiau van Tafelklap voor de uitnodiging, de fantastische organisatie, de gezellige groep en uiteraard jullie enthousiasme en het geweldige initiatief! Ik voel me vereerd dat ik deel mocht uitmaken van zo’n fantastische tour en het “smaakt” zeker naar meer! Heb je’m? 😉

Goodiebag ‘Visit Aalst’

DANKJEWEL AALST EN TOT ZIENS!

Dankjewel lieve collega foodbloggers!

Foto van Liesbeth Buyse (Lizzylizzblog)

Lees ook het verslag van de 14 andere foodies!
Bread baker Glen, Blogvivant, Stijns Kitchen, Roeckiesworld, Kris Kookt, Pinches of happiness, Share My Food, Tafelklap, Avocado van de duivel, Lizzylizzblog, Minister van eten, Hap & Tap, Innersparkle, Deugenieten.

Op zoek naar meer info en leuke adresjes? Ga zeker eens langs bij de toeristische dienst op de Hopmarkt.

www.visit-aalst.be

Infokantoor Toerisme Stad Aalst
Hopmarkt 51
9300 Aalst
053 72 38 80
[email protected]

Ik maakte een leuke reel met enkele hoogtepunten van onze Food Tour. Neem zeker eens een kijkje op mijn Instagram. 🙂

Afrikaanse vis met saffraanrijst en een groentensalade (MAILLE)

Afrikaanse vis met saffraanrijst en een groentensalade (MAILLE)

De feestdagen, de gezelligste periode van het jaar. Een periode dat bestaat uit veel en lekker eten. Gezellig tafelen doen we tijdens deze periode vaak met fondue, gourmet, teppanyaki, gevulde kalkoen, rosbief, heerlijke koude schotels, enz. Elke familie heeft zijn eigen tradities met vaste klassiekers 

Mosselhapje met tartaarsaus en verse kruiden (PAUWELS sauzen)

Mosselhapje met tartaarsaus en verse kruiden (PAUWELS sauzen)

HO HO HO! It’s almost Christmas!Ben jij klaar voor de feestdagen? Of mis jij een beetje Christmas feeling? Vier jij dit jaar uitgebreid met familie in beperkte kring of blijf jij nog even op een veilige afstand in je vertrouwde coronabubbel? Of je het nu 

Koreaanse bulgogi op authentieke wijze

Koreaanse bulgogi op authentieke wijze

We kennen allemaal de Chinese, Japanse, Thaise en Vietnamese keuken, maar de Koreaanse keuken blijft onbekend.
Onterecht als je het mij vraagt! Het is time to shine voor de Koreaanse keuken, want onbekend maakt onbemind. We beginnen met één van de meest gekende (niet pikante) gerechten, nl. BULGOGI en betekent letterlijk vertaald ‘vuurvlees’.
Bulgogi is gegrild gemarineerd rundsvlees en wordt gegeten met rijst of op authentieke wijze met een slablad uit de hand. Heerlijk! Dit gerecht is ideaal voor een eerste kennismaking met de Koreaanse keuken.

“De Koreaanse keuken smaakt pikant, anders dan wat je gewoon bent, maar verslavend lekker!”

Een traditionele maaltijd bij mijn familie in Zuid-Korea

Een typisch Koreaanse maaltijd bestaat uit een hoofdschotel met daarrond allerlei verschillende kleine bijgerechten, waaronder heel veel gestoomde en gefermenteerde groenten. Koreanen fermenteren veel oa. radijzen, komkommers, maar het allerbekendste bijgerecht is het nationale gerecht KIMCHI. Dat is gefermenteerde, pikante Chinese kool waar je even moet aan wennen qua smaak, want je kan het met niets vergelijken. Ofwel lust je het, ofwel lust je het niet. Maar je kan het maar beter lusten, want het wordt doorheen de dag bij elke maaltijd geserveerd. 😉
Als West-Vlaming heeft het toch een tijdje geduurd vooraleer ik het lustte, maar nu kan ik geen enkel Koreaans gerecht eten zonder deze nationale winnaar. I loooove it!

Meer weten over de Koreaanse keuken? Lees mijn blogpost HIER.

Afdrukken

Koreaanse bulgogi op authentieke wijze

Gang Main Course
Keuken Asian
Keyword biefstukreepjes, bulgogi, koreaans, rijst, rundsvlees, sla
Author By Sin

Ingrediënten

Voor de bulgogi marinade

  • 500 g tenderloin (filet)
  • 1/2 nashipeer (Aziatische peer) Of bosc peer
  • 1/2 ui
  • 4 teentjes look
  • 1 cm gember
  • 3 lente-uitjes
  • 3 el sojasaus
  • 1 el rijstazijn
  • 1 el mirin (rijstwijn)
  • 2 el lichtbruine suiker
  • 1 el sesamolie
  • 1 kleine wortel
  • zwarte peper
  • zout

Voor de Ssamjang dip

  • 2 el doenjang (Koreaanse sojabonenpasta)
  • 1 el gochujang (Koreaanse chilipasta)
  • 1 lente-ui
  • 1 teentje look
  • 2 el honing
  • 1 el sesamolie
  • 1 el sesamzaadjes

Serveertips

  • rijst
  • kleine slablaadjes
  • kimchi

Bereiding

BULGOGI MARINADE

  • Snijd het vlees in zeer fijne plakken en daarna in reepjes. Hoe dunner, hoe beter. Verwijder indien nodig het vet. (TIP: Vries het vlees eventjes in om fijne plakjes te kunnen snijden of vraag de slager om fijne plakjes met de machine te snijden.)
  • Doe de peer, ui, look en gember in de foodprocessor en maal fijn tot een puree.
  • Doe de runderreepjes in een kom en voeg de puree toe.
  • Snijd 2 lente-uien in ringen en voeg toe.
  • Schil de wortel en snijd in fijne, langwerpige plakken. Doe ze bij de rest in de kom.
  • Voeg de sojasaus, bruine suiker, sesamolie, rijstazijn, mirin, peper en zout toe en meng goed. Zet even in de koelkast om te marineren. (Minimum 30 minuten, bij voorkeur enkele uren)
  • Doe een beetje olie in een bakpan en bak of grill de bulgogi kort gaar. Let op! Bak de bulgogi niet te lang anders worden ze te taai. De reepjes moeten mals en sappig smaken.
  • Snijd 1 lente-ui in ringen en voeg toe aan de bulgogi om te serveren.
  • Werk af met lente-ui en sesamzaadjes

SSAMJANG DIP

  • Doe de sojabonenpasta, chilipasta, ui, lente-ui, look, honing, sesamolie en sesamzaadjes in een kom en meng goed.
  • Schep het mengsel in een schaaltje en zet op tafel.

Serveertips

  • Was de slablaadjes en dep ze droog. Leg ze op een groot bord of een schaal.
  • Kook de rijst volgens de verpakking. (Bij voorkeur sushirijst of kleverige rijst)
  • Serveer de ssamjang dip in een schaaltje.
  • Serveer met kimchi (het nationale gerecht van Korea).
  • Zet nog enkele toppings op tafel zoals sesamzaadjes, lente-ui ringen, gekleurde pepers, etc.

Tips

Eet de bulgogi op authentieke wijze.
  1. Neem een slablad in je hand
  2. Leg er een beetje rijst, bulgogi, kimchi,… op
  3. Doe er wat ssamjangdip over
  4. Rol op (indien grote slabladeren) of eet het slablad uit de hand. 맛있게 드십시오! Eet smakelijk!

Eet de Koreaanse bulgogi heel authentiek uit de hand. Schep wat rijst, vlees, bosui en kimchi in een slablad, rol op en eet uit de hand. Yummy!

Heb je dit recept gemaakt?
Laat me weten wat je ervan vindt!
Schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op Instagram en Facebook met #healthyfoodmakesyoufeelgood.
Ik ben benieuwd! 

Tendens TV (Focus Tv)

Wist je dat ik dit gerecht heb gemaakt voor Tendens Smakelijk?
Klik HIER en bekijk de aflevering ‘Foodiebabbel met Food By Sin‘.

NOTE: Alle beelden komen uit de aflevering ‘Foodiebabbels’ van Tendens Smakelijk.
Beeldmateriaal van Tendens TV

Foodiebabbel met Food By Sin (Tendens TV)

Foodiebabbel met Food By Sin (Tendens TV)

Vandaag mocht ik iets superleuks doen! Tendens TV (Focus TV) kwam langs voor een leuke foodiebabbel en ondertussen maakte ik een Koreaans gerechtje klaar. De aflevering wordt een heel weekend lang uitgezonden en zal te zien zijn op Focus TV en in de rubriek Tendens 

DE FEESTTRADITIES VAN FOOD BY SIN (een lepeltje lekkers)

DE FEESTTRADITIES VAN FOOD BY SIN (een lepeltje lekkers)

Mijn lieve vriendin Annelies die je misschien kent van de foodblog ‘Een lepeltje lekkers’ vroeg mij om een woordje neer te pennen voor de rubriek ‘De feesttradities van…’ op haar blog. Ik moest eventje nadenken, maar al vlug kwam ik tot de conclusie dat ik 

Crostini met aardbei, ricotta en balsamicocrème (PONTI)

Crostini met aardbei, ricotta en balsamicocrème (PONTI)

Wist je dat je aardbeien en balsamico perfect kunt combineren?
I know! Het klinkt misschien raar, maar wacht tot je dit golden duo proeft! A match made in heaven! Yum!
Denk maar aan aardbeien met balsamico en een bolletje vanille. Een echte klassieker!
Ik maakte een
crostini met ricotta, gemarineerde aardbeien, gehakte basilicum, munt en balsamicocrème.

Toen ik deze lekkere crostini met ricotta en gemarineerde aardbeien zag voorbij komen op pinterest, kreeg ik het water in de mond. Ik voegde er zelf nog wat gehakte basilicum en munt aan toe met als final touch een homemade balsamicocrème. Zo zo zo simpel, maar ooo zo lekker!

PONTI ACETO BALSAMICO DI MODENA

Ponti Aceto balsamico di Modena

De ene balsamico azijn is de andere niet…
Enkel de azijnen die gemaakt worden op basis van trebbianodruiven afkomstig uit de regio Modena (Noord-Italië) is de naam ‘balsamico’ waardig. Deze druif wordt gebruikt voor de productie van wijn en aromatische azijn.
De trebbianodruiven zijn relatief klein, maar bevatten veel sap. Ponti Aceto balsamico di Modena is een echte authentieke Italiaanse azijn en dankt haar fantastische kwaliteit aan het 18 maanden durende fermentatieproces in eikenhouten vaten. Ze wordt vervaardigd uit een combinatie van druivenmost van geselecteerde driuven en wijnazijn.

De klassiek fruitige smaak van deze azijn is ideaal voor in de keuken.

  • als saladedressing
  • smaakmaker in sauzen en marinades
  • in nagerechten zoals vanille ijs en aardbeien
  • bij rood vlees: besprenkel het vlees na het bakken met balsamico
  • als afwerking van een gerecht zoals tomaat-mozzarella, toast,…

TIP: In warme gerechten voeg je de balsamico azijn pas op het einde van de bereiding toe.
Door de hitte van de pan gaat de balsamico wat zoeter smaken.

WIST JE DAT….

Balsamicoazijn mag enkel de naam Aceto balsamico Tradizionale di Modena D.O.P dragen als ze minstens twaalf jaar oud zijn. Sommige Italiaanse balsamicoazijnen zijn meer dan honderd jaar oud. Voor zeer oude balsamico betaal je soms honderden euro’s voor een klein kopje. Je hebt slechts zeer weinig nodig om smaak te geven aan je gerecht. De goedkopere balsamicoazijnen in de supermarkt zijn dus vaak jonger dan 12 jaar.
Aceto balsamico di Modena I.G.P. is meestal korter gerijpt (<12 jaar) en behoren tot de goedkopere balsamicoazijnen die je in de supermarkt vindt. Staat er niet op de fles hoe lang de azijn gerijpt is, dan kun je ervan uitgaan dat dit niet erg lang is.

CREMA DI BALSAMICO

Voor dit gerecht gebruikte ik balsamico om de aardbeien te marineren, maar ik maakte ook balsamicocrème om de crostini mee af te werken. Balsamicocrème bestaat eigenlijk uit balsamicoazijn met suiker en is superlekker op bv. kaas, vlees, paté, salades, etc.
Het enige wat je nodig hebt is een goede kwalitatieve balsamicoazijn en suiker.
Verhit de azijn met wat suiker in een kookpan en laat zachtjes koken tot de suiker is gesmolten en de azijn een stroperige, siroopachtige structuur krijgt.

Balsamicocrème
Afdrukken

Crostini met aardbei, ricotta en balsamicocrème

Gang Appetizer, Side Dish, Snack
Keuken Belgian
Porties 15 porties
Author By Sin

Ingrediënten

Bruschetta:

  • 250 g aardbeien ongeveer 12-15 stuks
  • 200 g ricotta
  • 1 stokbrood
  • 1-2 el balsamico kwalitatieve balsamico bv. Ponti
  • Verse basilicum of munt
  • olijfolie
  • peper en zout

Balsamicocrème:

  • 100 ml balsamico kwalitatieve balsamico bv. Ponti
  • 25-50 g suiker afhankelijk hoe zoet je het wil

Bereiding

Voor de balsamicosiroop:

  • Doe de balsamicoazijn en de gewenste hoeveelheid suiker (afhankelijk van hoe zoet je het wil) in een pannetje en breng langzaam aan de kook tot de suiker is gesmolten. Proef na enkele minuten of de smaak zoet of zuur genoeg is en voeg eventueel nog wat suiker of azijn toe.
  • Als het mengsel kookt zet je het vuur zachter en laat je de azijn inkoken tot het de gewenste dikte heeft. Roer af en toe met een spatel tot de siroop de gewenste dikte heeft.
    Laat de siroop niet teveel indikken, want de siroop is vloeibaarder warm dan wanneer hij afgekoeld is (de crema wordt dikker bij het afkoelen), dus hij mag in het pannetje best nog een beetje vloeibaar zijn. (zoals limonade siroop)
  • Giet de balsamico di crema in een glazen bokaal in de koelkast. laten afkoelen en klaar!

Voor de bruschetta:

  • Verwarm de oven en zet op de grillfunctie.
  • Was de aardbeien en verwijder het kroontje. Snij de aardbeien in partjes.
  • Doe de aardbeien in een kom. Voeg 1 à 2 eetlepels balsamico toe en meng goed. Zet even opzij.
  • Was de basilicumblaadjes of munt en hak fijn.
  • Doe een scheutje olijfolie, peper, zout, gehakte basilicum of munt in een kom en meng goed.
  • Snijd het stokbrood in plakjes en bestrijk aan beide kanten met de olijfolie.
    Leg de crostini's op een rooster en zet een 10-tal minuutjes onder de grill (of leg ze op de barbecue) zodat ze lekker krokant worden. Laat even afkoelen.
  • Bestrijk de crostini met een laagje ricotta, voeg enkele gemarineerde aardbeien toe en werk af met gehakte munt of basilicum.
  • Ga met een lepel balsamicocrème over de crostini's of werk af met een beetje honing voor een zoete toets.

Tips

De balsamicocrème kan je ongeveer 2 weken bewaren in een afgesloten bokaal in de koelkast. 
Een druppeltje balsamicocrème smaakt heerlijk bij salades, vlees (paté), kaasplankje, tomaten en zelfs bij een bolletje vanilleijs. Door de dikke stroperige structuur is deze crème ideaal om gerechtjes mee te decoreren.
Heb je geen zin om balsamicocrème zelf te maken?
Je kan deze ook kant-en-klaar kopen in de supermarkt of je werkt af met een beetje honing voor de zoete toets.
NAANBROOD MET PEER, BRIE, TIJM & HONING

NAANBROOD MET PEER, BRIE, TIJM & HONING

Time for some goodness!Opgelet! Dit gerechtje is niet voor gevoelige kijkers met grote honger.Dit is namelijk zoooo lekker en ongetwijfeld één van de lekkerste ontdekkingen tijdens mijn corona quarantaine. Wat een smaakbom! Homemade naanbrood met gebakken peer, zachte brie, verse tijm, crunchy walnoten en héél 

Plantaardig broodbeleg

Plantaardig broodbeleg

Wanneer Delhaize vraagt of je hun nieuwe 100% plantaardige spreads wil testen, dan zeggen we JAAAAA!Maar dat er dan een grote box met een volledige plantaardige lunch voor mijn deur staan? Wauw!ALLES op deze foto zat in de box. Super handig, want ik probeer elke 

Humulus red grape mocktail (Bel’Uva Humulus NA Red)

Humulus red grape mocktail (Bel’Uva Humulus NA Red)

Yippie! Vandaag zitten we al in de helft van Tournée Minerale.
Houden jullie het nog vol of zijn jullie die mierzoete mocktails al beu gedronken? Goed nieuws! Want ik heb een nieuwe lekkere alcoholvrij aperitiefje ontdekt. De Bel’Uva Humulus Aperitif non-alcoholic red.

Bel’Uva Humulus Non-Alcoholic RED

BEL’UVA HUMULUS NON-ALCOHOLIC RED

Een premium natuurlijke drank op basis van hun vermout recept met 2 hoofdingrediënten: Belgische wijndruiven in harmonie met botanicals (kruiden, specerijen, planten) zowel alcoholisch als non-alcoholisch.

Smaakt lichtjes bitter, maar toch fruitig!

Bel’Uva producten

ALCOHOLISCH
  • Red grape vermouth
  • Wine grape gin pinot blanc
  • Wine grape gin muscaris
  • Wine grape gin cabernet noir
NON-ALCOHOLISCH
  • Humulus red wine grape aperitif
  • Humulus white wine grape aperitif


Klik hier om het volledige assortiment te bekijken: www.beluva.be/products

Ik mocht de Humulus red wine grape aperitif non-alcoholic uittesten en maakte er een lekkere mocktail mee.
Meer recepten? Klik hier voor 3 recepten met Bel’Uva Humulus NA red: Aperitif Humulus NA Red (beluva.be)

Humulus Red Grape Wine mocktail
Afdrukken

Humulus Red Wine Grape Mocktail

Gang Drinks
Keyword humulus, mocktail, nonalcoholisch, rode wijn
Porties 1 glas
Author By Sin

Ingrediënten

  • 20 cl Bel'Uva Humulus Aperitif red
  • 10 cl Elderflower Tonic
  • 1,5 el limoensap
  • ijsblokjes
  • framboosjes of ander rood fruit ter afwerking
  • schijfje limoen ter afwerking
  • rozemarijn ter afwerking

Bereiding

  • 1. Doe enkele ijslokjes in een glas.
  • 2. Voeg Bel'Uva Humulus Aperitif toe
  • 3. Voeg de gewenste hoeveelheid tonic toe.
  • 4. Werk af met een takje rozemarijn, enkele framboosjes en een schijfje limoen.

BEL’UVA WINACTIE

Bel’Uva winactie

Benieuwd naar deze non-alcoholische aperitief? Goed nieuws! Want ik mag een fles Bel’Uva Humulus aperitif Non-alcoholic ROOD of WIT wegschenken! Neem snel een kijkje op mijn Instagram- en Facebookpagina en laat mij weten of je graag de rode of witte Bel’Uva Humulus wil ontdekken. Veel succes!

Kan je niet wachten? Met mijn code BELUVA-FOODMAKESYOUFEELGOOD krijg je tijdens de Tournée Minerale maand 20% korting op jouw Bel’Uva Humulus Aperitif NA.

Heel veel succes! Zondag 21/02 maak ik de winnaar bekend!

Humulus Red Grape Wine mocktail

Heb je dit recept gemaakt?
Laat me weten wat je ervan vindt!
Schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op Instagram en Facebook
Tag @foodbysin en gebruik #foodbysin

Crumble met appel, peer, bosbessen en kaneel

Crumble met appel, peer, bosbessen en kaneel

Goodmorning! Are you ready to (c)rumble?Ik start mijn dag met een warme crumble uit de oven en veeeeel kaneel! I loooove sin-a-mon! (Heb je ‘m?) 😉Niets zaligers om deze koude morgen te beginnen met een warme schotel recht uit de oven en een heerlijk kopje 

Feestelijke wraps met gerookte zalm, roomkaas, verse bieslook & dille

Feestelijke wraps met gerookte zalm, roomkaas, verse bieslook & dille

Never change a winning team! In dit geval het onafscheidelijke duo gerookte zalm & roomkaas.Op een bagel, boterham, toast, in een aperoglaasje of opgerold in een wrap, het maakt niet uit, want met deze 2 toppers samen scoor je ALTIJD! Zeker bij mij, want voor 

Mascarponemousse met advocaat, speculaas & chocoladeschilfers

Mascarponemousse met advocaat, speculaas & chocoladeschilfers

Een snelle en simpele foto, maar daarom niet minder lekker!
Ben je nog op zoek naar een feestelijk dessertje? Heb je nog een grote voorraad liggen van de Sint? (chocolade, speculaas,…) Dan is dit jouw ideale kerstdessertje!

Mascarponemousse met speculaaskruimels, chocoladeschilfers en als speciaal ingrediënt advocaat voor de feestelijke toets.

Voor dit dessertje kan je ook kant-en-klare chocoladeschilfers gebruiken voor een mooier effect, maar ik heb mijn overschot aan Sinterklaaschocolade geraspt.
Dit dessertje is trouwens geproefd, getest & goedgekeurd door mijn kinesisten. 😉
Een receptje geïnspireerd op de Tiramisu met speculaas & advocaat van 15gram.

Afdrukken

Mascarponemousse met advocaat, speculaas & chocoladeschilfers

Gang Dessert
Keyword advocaat, chocolade, dessert, mascarpone, mousse, speculaas
Porties 4 personen
Author By Sin

Ingrediënten

  • 250 gram mascarpone
  • 75 gram suiker
  • 100 ml advocaat bv. Filliers Distillery
  • 2 eieren
  • 2 el poedersuiker
  • 200 gram sinterklaas speculaas
  • geraspte sintchocolade of chocoladeschilfers

Bereiding

  • 1. Splits de eieren en klop de eierdooiers luchtig met de suiker. Voeg de mascarpone en advocaat toe en roer goed.
  • 2. Voeg de poedersuiker toe aan de eiwitten en klop het eiwit stijf. Voeg het eiwit voorzichtig toe aan de mascarpone met gebruik van een spatel.
  • 3. Breek de speculaas in kleine stukjes en verkruimel het in de gewenste grootte.
  • 4. Verdeel de helft van de speculaaskruimels over 4 glaasjes. Doe er een laagje van mascarpone over. Leg opnieuw een laagje speculaaskruimels en eindig met de rest van het mascarponemengsel.
  • 5. Zet minstens 2 uur in de koelkast.
  • 6. Werk af met enkele stukjes speculaas, geraspte chocolade of kant-en-klare chocoladeschilfers of andere toppings naar keuze.

Tips

Smullen maar!

Merry Christ-mask everyone!

Mascarponemousse met speculaas & advocaat

Heb je dit recept gemaakt?
Laat me weten wat je ervan vindt!
Schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op Instagram en Facebook
Tag @foodbysin en gebruik #foodbysin

Mosterdmosselen met friet (MAILLE)

Mosterdmosselen met friet (MAILLE)

Ben je nog op zoek naar een lekker gerechtje voor op de feesttafel? Of misschien voor tijdens de periode tussen Kerst & Nieuwjaar? Wat denk je van deze traditionele mosselen met frietjes, uiteraard met véél mosselgroentjes, een goeie scheut witte wijn, maar ook enkele flinke 

Kerstcocktail met veenbessen en rozemarijn (o’live GIN)

Kerstcocktail met veenbessen en rozemarijn (o’live GIN)

Waar zijn al die GINTO lovers? It’s gin O’clock! Ik mocht vorige week de Tastebox van O’live GIN uittesten. Ik maakte deze HO HO HO Kerstcocktail met veenbessensap, gesuikerde veenbessen en rozemarijn. De perfecte cocktail voor tijdens de feestdagen.En geef toe? Voor dat kleurtje alleen 

Speculoos truffels met maar 3 ingrediënten

Speculoos truffels met maar 3 ingrediënten

Hij komt, hij komt! Die lieve goede Sint!
En hij breng heel wat lekkers mee voor jou en elk braaf kind.
En natuurlijk ook voor al die geduldige mama’s en papa’s dit jaar! 😉
Ben jij net zoals ik EXTRA braaf geweest dit jaar en weet je binnenkort niet wat gedaan met al die chocolade en speculoos? Dan zijn deze supersimpele speculoos truffels DE oplossing!

Speculoostruffels met slechts 3 ingrediënten en je favoriete topping

Speculoostruffels met slechts 3 ingrediënten:

speculoos, roomkaas en je favoriete chocolade!

Snel, simpel en superlekker!

Afdrukken

Speculoos truffels met slechts 3 ingrediënten

Speculoos, roomkaas, gesmolten chocolade
Gang Dessert
Keuken Belgian
Author By Sin

Ingrediënten

  • 100 g speculooskoekjes
  • 50 g roomkaas Philadelphia, monchou,…
  • 100 g gesmolten chocolade naar keuze donker, melk, wit
  • optioneel: toppings naar keuze kokosrasp, speculooskruimels, amandelschilfers,…

Bereiding

  • Doe 100 g speculooskoekjes in de foodprocessor.
  • Meng met 50 g roomkaas en kneed goed samen.
  • Vorm balletjes en laat een halfuurtje stijven in de koelkast.
  • Smelt 100 g chocolade au bain marie
  • Haal de balletjes één voor één door de chocolade en leg op een bord.
  • Werk eventueel af met toppings naar keuze.
  • Laat minstens 1 uur hard worden in de koelkast.

Tips

Koud smaken deze truffels het lekkerst, je bewaart ze dus best in de koelkast.
Japanse kakiage met honing-mosterddip (Maille)

Japanse kakiage met honing-mosterddip (Maille)

Op zoek naar een leuk hapje voor de feestdagen? Wat denk je van 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐬𝐞 𝐤𝐚𝐤𝐢𝐚𝐠𝐞? Euh… kakia… wat?Toen ik deze naam voor het eerst las, had ik geen idee van de uitspraak en sprak ik het uit op zijn Frans! Oeps!Maar in het Japans klinkt 

Feestbox culin’air tvv muco (foodbag)

Feestbox culin’air tvv muco (foodbag)

Foodbag & de Mucovereniging slaan de handen in elkaar.Voor elke Culin’air feestmenu dat wordt verkocht, schenkt Foodbag €10 aan de Mucovereniging. Foodbag en de Mucovereniging slaan de handen in elkaar en organiseren een feestbox met een knipoog naar het culinaire aspect van Foodbag en de 

Snelle Oosterse wok met biefstuk

Snelle Oosterse wok met biefstuk

Gemarineerde biefstukreepjes, Oosterse paddenstoelenmengeling,
noedels naar keuze, sesamzaadjes en lente-ui.


Quick & easy… Ik kan het niet anders omschrijven.
Een simpel en snel te bereiden gerechtje dat wekelijks bij ons op tafel komt tot grote vreugde van mijn man.
De ingrediënten voor deze snelle wok heb ik altijd in huis, want dit simpel gerechtje maak ik klaar wanneer ik niet veel tijd of zin heb om te koken en manlief toch wil verwennen met lekker eten, want van ALLE gerechten die ik klaarmaak, is en blijft dit gerecht zijn grote favoriet.
Hij zou dit elke dag kunnen eten. Iets van de maag van de man en de liefde ofzo?
Het perfecte lazy hubbygerechtje dus!

Afdrukken

Oosterse wok met noedels en biefstuk

Gemarineerde biefstukreepjes, Oosterse paddenstoelenmengeling, noedels naar keuze, sesamzaadjes en lente-ui
Gang Main Course
Keuken Asian
Porties 4 personen
Author by Sin

Ingrediënten

  • 400 g biefstuk bv. dunne lende, entrecote
  • noedels naar keuze bv. sobanoedels, rijstnoedels, udon, mihoen
  • 1 bakje Oosterse paddenstoelenmengeling
  • 1 ui in halve ringen
  • 2 teentjes knoflook geperst of geraspt
  • 2 cm gember geraspt
  • 50 ml sojasaus
  • 40 ml ketjap manis
  • 1 el sesamolie
  • handje geroosterde sesamzaadjes
  • 2 lente-uitjes in fijne ringen
  • 1 rode peper optioneel
  • plantaardige olie

Bereiding

Voor de marinade:

  • Pel de ui en de knoflook. Verwijder de schil van de gember met de achterkant van een lepel. Halveer de ui en snijd in fijne ringen. Pers de look en rasp de gember.
  • Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd in dunne ringetjes.
    Hou een beetje apart voor de afwerking.
  • Snijd het biefstuk in dunne fijne plakjes en doe deze samen met de ui, look, gember en de rode peper in een kom.
  • Voeg de sojasaus, ketjap, sesamolie en geroosterde sesamzaadjes toe en meng goed. Zet opzij en laat even marineren.

Voor de noedels:

  • Kook de gewenste noedels gaar volgens de verpakking
  • Giet af (en spoel indien nodig met koud water) en meng met een lepeltje sesamolie en zet opzij.

Voor de paddenstoelenmengeling:

  • Borstel de paddenstoelen (verwijder aarde) en snijd eventuele houterige deeltjes weg.
  • Snijd de grote exemplaren in dunnere plakken en laat de kleinere paddenstoelen in hun geheel.
  • Bak de paddenstoelen gaar in een beetje olie.
    Kruid met peper en zout en zet opzij.

Voor de wok:

  • Was de lente-ui en snijd in dunne schuine ringen. Hou een beetje apart voor de afwerking.
  • Verhit een scheutje plantaardige olie in de wok en voeg de marinade met de biefstuk toe.
  • Roerbak de biefstukreepjes even kort op hoog vuur en doe daarna het deksel op de wok en draai het vuur lager zodat het biefstuk niet te taai wordt, maar mals en sappig gaart. Laat even garen tot de gewenste cuisson.
  • Voeg de paddenstoelenmengeling toe en schep om.
  • Voeg de noedels toe en roer om.
  • Doe de lente-ui ringetjes en geroosterde sesamzaadjes erbij en roer om.
    Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer en werk af met lente-ui, sesamzaadjes en rode peper ringetjes.

Tips

Serveertip
Serveer met rijst in plaats van noedels. 
Eet de gemarineerde biefstuk op authentieke wijze uit de hand.
Neem een blad baby gem (de minivariant van de Romeinse sla) in je hand en vul het blad met een beetje vlees, rijst, lente-ui, sesamzaad, rode peper. Rol het slablad op en eet op Aziatische wijze uit de hand.

Heb je dit recept gemaakt?
Laat me weten wat je ervan vindt!
Schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op Instagram en Facebook
Tag @foodbysin en gebruik #foodbysin
Ik ben benieuwd! 🙂

mijn 4 lockdown tips (KW weekend)

mijn 4 lockdown tips (KW weekend)

Goodmorning op deze vrijdagochtend de 13de van het jaar 2020. Oh boy… als dat maar goed komt! Gelukkig kan ik op deze ‘ongeluksdag’ alvast 4 ondernemers super gelukkig maken met een kleine verrassing.Want KW Weekend vroeg mij tijdens een interview naar mijn vier favoriete lockdown 

Japanse omurice (Kikkoman)

Japanse omurice (Kikkoman)

Vandaag stond dit bundeltje troost aka Japanse omurice op tafel.Kennen jullie dit Japans eiergerecht?Ik heb dit voor het eerst gegeten in Zuid-Korea.Zo simpel, maar oooo zo lekker! Omurice bestaat uit ‘omu’ (omelet) en ‘raisu’ (rijst) en is ZEER makkelijk om te maken. Deze zoet-zoute omelet 

SAN GENT (chef Joel Rammelsberg)

SAN GENT (chef Joel Rammelsberg)

Kennen jullie SAN in Gent al?
Aan de Gentse brabantdam vind je SAN, het derde bistrorestaurant van tweesterrenchef Sang Hoon Degeimbre van L’air du temps.
SAN is een duurzame, zero waste wereld-bistro met aan het fornuis de jonge dynamische en creatieve chef Joël Rammelsberg.

SAN Gent is het derde adres waar chef Sang Hoon Degeimbre zijn ‘bistronomisch’ concept presenteert. Een kom en een lepel.
Dat is de basis voor zijn visie op gastronomie in de stad, toegankelijk en ongedwongen.
Achter het fornuis van de open keuken vind je chef Joël Rammelsberg. Hij staat garant voor een elegante, creatieve en geëngageerde keuken en vindt het juiste evenwicht tussen smaken en texturen uit de tuin.
Als bewuste ecologist kiest Joël voor een duurzame keuken, gebaseerd op het zero-waste-principe.

Hij beperkt elke voedselverspilling en valoriseert elk product zoveel mogelijk in zijn geheel.”

– Filosofie SAN Gent –

SAN Gent
Brabantdam 50, Gent

CONCEPT

Ik kom niet vaak in Gent, maar als je een uitnodiging krijgt van zo’n creatieve topchef met een uniek concept, dan beweeg ik hemel en aarde om op de uitnodiging in te gaan en mij samen met The Mood of Eva culinair te laten verwennen door deze topchef met superleuk concept.

SAN concept = 1 kom + 1 lepel

That’s all chef Joël needs to create gold in a bowl!
Dit concept helpt ook om voedselverspilling tegen te gaan bij klanten.

OVER CHEF JOËL RAMMELSBERG

Zelden heb ik zo’n sympathieke, creatieve en innovatieve chef ontmoet die zo erg streeft naar zero voedselverspilling.
Elk onderdeel van de groenten en het fruit (schil, wortel, zaden,…) verwerkt chef Joël op een creatieve manier in zijn gerechten of het dresseren.
In zijn keuken spelen groenten de hoofdrol en dat proef je!
Pure smaken, intense gerechten, één voor één smaakexplosies in de mond en invloeden van over de ganse wereld. In één woord WAUW!

Chef Joël Rammelsberg is omringd door een vlot en dynamisch team: Heider, Yana en Malek.

Chef Joël is een echte artiest.
Voor hem draait het niet alleen om ‘lekker eten’ en dat proef je.
In elk kommetje proef je zijn passie, zijn overtuiging en zijn filosofie.
De heerlijke kommetjes worden gemaakt met LOKALE ingrediënten uit de tuinen van L’air du temps en Goedinge zodat elk gerecht pure en eerlijke smaken, verse producten en top kwaliteit biedt.
Ik had de eer en het genoegen om van hun lunch menu te genieten en ik was echt sprakeloos!
Dit is pure magie… die smaakcombinaties zijn ON-GE-LO-FE-LIJK!
Ik deel enkele van zijn pareltjes met jullie, maar chef Joël liet mij weten dat de gerechtjes dagelijks veranderen naargelang de oogst van de dag en het seizoen.
’s Avonds kan je genieten van de full SAN experience.
Hier komen enkele gerechtjes! Opgelet! Niet voor hongerige kijkers! 😉

SAN LUNCH

APERITIEF

We starten met een aperitiefje en enkele hapjes.
Ik koos voor de mocktail met abrikoos, ananassalie en citroenafrikaantjes en Eva ging voor de GINTO met paarse basilicum. Dat paarse kleurtje is zo mooi!
We klonken op een fantastische ervaring en een culinair hoogstandje!

  • Lepel: paksoi, rammenas en radijsbloem
  • Vork: komkommer, wasabi en pistache


Elk hapje, elk drankje zit boordevol smaakmakers!
Het zijn echte kunstwerkjes die bijna te mooi zijn om te eten.
Maar het zou ook weer zonde zijn om ze niet te eten! 😉
Het is ongelofelijk hoeveel smaken er in zo’n klein lepeltje zitten.

Boven elke tafel hing er een lekkere zadencracker te bengelen waar je af en toe een stukje van kon afbreken. Heerlijk en zoooo crispy!
In het midden van het restaurant staan verse kruiden die terugkomen in de gerechtjes.

HAPJES

Vraag mij niet om elk gerecht neer te pennen, want dat is onbegonnen werk.
Elke creatie bevat zoveel ingrediënten en smaakmakers, waardoor ik amper kon onthouden welke uitleg bij welk gerecht hoorde. Oeps!
De hapjes bestonden onder andere uit een toast, terrine, kalfstartaar, ansjovis crème, appel, basilicum, kip, enz…

VOORGERECHT
Voorgerecht: Zeeuwe mosseltjes

Het voorgerecht zat er meteen boenk op!
Zoiezo 10/10 voor presentatie, want dit is pure kunst op je bord!
Maar ook voor smaak krijgen deze zeeuwe mosseltjes een dikke 10!
Dit gerecht bevat een mix van allerlei smaakmakers.


Zeeuwe mosselen met mirepoix, groentjes, tomaat, kruiden, crème van citroen, schuim van jus met groene kruiden en een ijsje van mossel.

Pure kunst!

Het ijsje van mossel was de verrassing van de dag.
Ik heb er maar 1 woord voor… mindblowing!
Heerlijk en wat een leuke smaakbeleving in de mond.
Ik ben fan!

BIJGERECHT
Zuurdesembrood met stukjes houtskool

Bij het gerecht kregen we een versgebakken zuurdesembroodje met stukjes houtskool en hoeveboter.
Het broodje kwam recht uit de oven en was nog een beetje warm.
Dit in combinatie met die heerlijke hoeveboter smaakte hemels!

HUISGEMAAKTE KOMBUCHA

Tussendoor genoten we van een glaasje huisgemaakte kombucha.
Kennen jullie kombucha?
Kombucha is een gefermenteerde drank op basis van zwarte of groene thee.
Het is naast thee mijn favoriete drink! I just loooove it!

HOOFDGERECHT

Het hoofdgerecht bestond uit rendang van kalsfvlees met wortel, peer en kruiden.
Opnieuw alle punten voor smaak en presentatie!

DESSERT

Afsluiten doen we in schoonheid met deze lekkere dessertjes!

  • shake van notenlikeur en gelei van Belgische gin
  • amandelijs van karnemelk en geranium
  • herfstframboosjes en een crumble van witte chocolade en gekonfijte afrikaantjes
  • sorbet van pinda en abrikoos met een olie van basilicum

Deze goddelijke zoete lekkernijen zorgen voor de perfecte afsluiter!
Ze zijn om ter mooist en om ter lekkerst!
Om duimen en vingers bij af te likken! Yum!

THEE MET KOEKJES

Het is nog niet gedaan!
Op het einde kwam chef Joël ons een doosje brengen met een verrassing in.
Wat een schattige boterkoekjes!
Ik was eigenlijk meer dan voldaan en dacht dat dit als een blok op de maag ging vallen, maar nee hoor!
Deze boterkoekjes zijn super luchtig en licht.
Het perfecte afscheidssnoepje! 😉

Wat een smakelijke lunch en wat een ervaring!
We zijn nog steeds aan het nagenieten!

Wist je trouwens dat hun bestek en kommetjes speciaal worden ontworpen door het atelier Bibenbou?
Zij maakt handgemaakte borden en kommetjes voor topchef Sang Hoon Degeimbre van L’air du temps.
Stuk voor stuk pareltjes!

INTERIEUR

Bij aankomst waren we meteen onder de indruk van het interieur en de open keuken.
Van bovenuit had je een prachtig zicht op de open keuken en kon ik ongegeneerd kijken hoe ze bezig waren met de voorbereiding van onze lunch. 🙂
Een open keuken vind ik altijd een meerwaarde hebben, zeker voor een foodie zoals ik.
Ik vind het ongelofelijk interessant om te zien hoe echte chefs (geen amateurs zoals ik) te werk gaan in de keuken.

DE HANGENDE ZADENCRACKERS

HUISGEMAAKTE PRODUCTEN

In hun gerechten en aperitief en dranken maken ze vaak gebruik van huisgemaakte producten zoals de ambachtelijke Gentse notenlikeur Notekop op basis van groene walnoten en wijn, gefruit met sinaas en verfijnd met een vleugje vanille.
Daarnaast heb je ook DJIN, een Belgische kruidige en frisse gin van sterrenchef Sanghoon Degeimbre.

VEGETARISCHE LUNCH OP ZATERDAG

Liever vegetarisch? Ja, dat kan!
Elke zaterdagmiddag kan je in SAN genieten van een heerlijke veggie lunch à la chef Joël.
Dit bestaat uit een 5-gangen menu dat volledig bestaat uit groenten, vruchten, bloemen en planten uit de tuinen van Square Melon, Lothar Vilz te Waimes en L’air du temps.
Hier kom ik zeker nog eens voor terug! That’s a promise!

SAN DINER

Wil je liever voor de totale ‘SAN experience’ gaan?
Ook dat kan! Van dinsdagavond tot zaterdagavond kan je er terecht voor het DISCOVERY menu met wine pairing voor de wijnliefhebbers.
Waaraan kun je je verwachten tijdens een SAN diner?
Een tafel vol heerlijke gerechtjes!
Enkele voorbeeldjes:

  • groene kruiden crackers
  • zuurdesembrood met houtskool
  • snacks & bites
  • grijze garnalen uit de Noordzee
  • grote scheermessen uit Schotland
  • schorseneren van Goedinge
  • zeeduivel uit Lorient
  • bosduif van Fiers
  • knolselder gegaard in zoutkorst
  • Manjari chocolade – Madagascar
  • cannelé, pralines, caramel,…
  • en nog veel meer!

Beginnen jullie ook te watertanden?
Een echte aanrader voor wie graag ‘all the way’ gaat en de totale SAN experience wil.
Mijn eerlijke mening? Dit is (voorlopig) nog geen sterrenzaak, maar als je graag eens op sterrenniveau wil eten aan een betaalbare prijs, dan raad ik SAN aan!

TAKE AWAY

Wil je liever genieten van een SAN creatie bij je thuis?
Van dinsdagmiddag tot vrijdagmiddag kan je een lunch bestellen en afhalen.
Er zijn twee opties:

  • LUNCH TO GO (2 gangen + kombucha)
  • LIERNU TO GO (seizoensgroenten, lacto jus, olie van de tijd)

Ook SAN is getroffen door corona en moet daardoor de deuren sluiten tijdens de lockdown.
Hou hun social media kanalen in de gaten voor meer info over chef Joël zijn letterlijke ‘home creations’ en afhaalacties (bv. 4 chefs, 1 box) tijdens de lockdown.

BEDANKT SAN!

Samen met The Mood of Eva @ SAN Gent

MEER INFO?
GA NAAR www.sangent.be
VOLG SAN Gent VIA INSTAGRAM EN FACEBOOK.

Mac ’n cheese tikka masala (koken onder foodies)

Mac ’n cheese tikka masala (koken onder foodies)

Heb je mijn vorig bericht al gezien?Verrassing! Liesbeth en ik hebben niet één, maar twee gerechten gemaakt voor het nieuwe rubriekje ‘Koken onder Foodies‘ van Lizzylizzblog. KOKEN ONDER FOODIES Wat houdt deze rubriek precies in? Een dagje samen koken, gerechtjes stylen en foto’s nemen.Een uitwisseling van foodprops, backdrops, 

THAISE GEHAKTBALLETJES MET MIHOEN (Koken onder Foodies)

THAISE GEHAKTBALLETJES MET MIHOEN (Koken onder Foodies)

Yay! Eindelijk is het zover!Ik ben de allereerste foodie in het nieuwe rubriekje ‘Koken onder Foodies‘ van Lizzylizzblog.Een dagje samen koken, gerechtjes stylen en foto’s nemen.Een uitwisseling van foodprops, backdrops, stijl en creativiteit.Er is slechts 1 voorwaarde: de gerechten moeten een combinatie zijn van beide 

ZOMERSE SALADE MET CUMELO

ZOMERSE SALADE MET CUMELO

Leve de hittegolf! Leve de slaatjes zonder sla!
Dit keer ga ik voor een zomerse salade met cumelo.
Cumelo wat???
No worries… ik kende het ook niet tot ik er eentje kreeg van Kroon op het Werk om te proberen.

Cumelo
(Bron: Jumbo)

OVER DE CUMELO…

Deze Italiaanse zomervrucht is de perfecte mix tussen komkommer en meloen.
CU(cumber) + ME(lon)
De cumelo groeit enkel in de regio Puglia in Italië en is daar beter gekend als ‘La barratierra’.

Cumelo
(Bron: The Greenery)

HOE BEREIDEN?

Je schilt de vrucht zoals een meloen.
Je haalt de pitjes eruit en snijd hem in blokjes of schijfjes zoals een komkommer. Easy peasy!

HOE SMAAKT HET?

De vrucht lijkt meer op een meloen, maar ik vind het toch meer naar komkommer smaken, maar dan wel een zoete komkommer met een stevigere structuur en iets meer bite!
Does that make sense?
De cumelo smaakt koud het allerlekkerst en past dus perfect in een lekkere salade tijdens deze hittegolf! Yay!

(Foto van Jumbo)

WAAR TE KOOP?

De cumelo is voorlopig enkel te verkrijgen bij Jumbo.

ZOMERSE SALADE MET CUMELO

Ik maakte een zomerse salade met cumelo, bulgur, limoen, paprika, verse munt uit de tuin, feta, kikkererwten en de kleurrijke tomatenmix van Stoffels Tomaten.
Een recept van Jumbo! Een heerlijke frisse salade!
En dan ga ik nu eten, he! 😉

Zomerse salade met cumelo

INGREDIËNTEN (voor 4 personen)

  • 150 g bulgur
  • 1 cumelo
  • 1 gele paprika
  • 1 rode paprika
  • sap van 1 limoen
  • 1 tl ras el hanout
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 el vloeibare honing
  • handje tomatenmix of halfgedroogde tomaten
  • 1 blik kikkererwten
  • verse munt
  • 200 g feta
  • olijfolie
  • peper en zout
Zomerse salade met cumelo

BEREIDING

  1. Schenk 300 ml kokend water over de bulgur in een schaal en laat 10 min. wellen. Roer de bulgur los met een vork.
  2. Snijd de ongeschilde cumelo en de paprika’s in blokjes.
  3. Klop van het limoensap, de ras el hanout, het gerookte paprikapoeder, de honing en ev de olie uit het bakje halfgedroogde tomaten (niet van toepassing bij kerstomaatjes) een dressing en schep samen met de groenten door de bulgur.
  4. Spoel de kikkererwten af en meng ze met de tomaten door de bulgur. Pluk de blaadjes van de takjes munt.
    Houd een paar blaadjes achter en snijd de rest fijn.
  5. Snijd de feta in blokjes.
    Meng bijna alle feta en de gesneden munt door de salade.
  6. Garneer met de achtergehouden muntblaadjes en fetablokjes.

    (recept van Jumbo)

Buon appetito!

Zomerse salade met cumelo

Heb je dit recept gemaakt?
Laat me weten wat je ervan vindt!
Schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op Instagram en Facebook met #healthyfoodmakesyoufeelgood.
Vergeet mij niet te taggen! Ik ben benieuwd! 🙂

CARROT DOGS MET ZOETE AARDAPPELBROODJES EN SOJA-MAYO (kikkoman)

CARROT DOGS MET ZOETE AARDAPPELBROODJES EN SOJA-MAYO (kikkoman)

Hot dogs… ze zijn zo simpel, maar ooo zo lekker!Zeker met deze zomerse temperaturen kan niemand weerstaan aan deze yummy comfort food.En toch wou ik eens iets anders proberen.Een hotdog met een gezondere twist! Et voilà! Carrot dogs à la Sin! In soja gemarineerde wortelen 

CAKE MET BOSBESSEN, PERZIK EN GERASPTE KOKOS (ZUSTO)

CAKE MET BOSBESSEN, PERZIK EN GERASPTE KOKOS (ZUSTO)

Een frisse cake met perzikschijfjes, bosbessen en kokosrasp.Deze cake is niet alleen een streling voor de tong, maar ook voor het oog. Ohhh…! Iemand nog een gaatje vrij voor een dessertje?Wat denk je van deze frisse cake met bosbessen, perzik en geraspte kokos on top!  Yum!Ik 

homemade MOEDERDAGontbijt

homemade MOEDERDAGontbijt

De voorbije weken heb ik heel wat moederdagmanden zien passeren.
Jammergenoeg kon ik geen enkele bemachtigen hier op de boerebuiten. 😅
Dan maar mijn eigen mandje samenstellen!
Want… wat je zelf doet, doe je beter! Toch?
Het vraagt een beetje meer voorbereidingswerk dan een kant-en-klare mand dat aan huis wordt geleverd, maar nu bestaat mijn moederdagontbijt echt wel uit ALLES wat ik lekker vind! #happinessishomemade

MIJN MOEDERDAGONTBIJT

  • Rozenthee La Vie en Rose – Or Tea?
  • Yoghurt met bosbessencoulis
  • Bagels met roomkaas, gerookte zalm, komkommer en dille
  • Poffertjes met rood fruit en bosvruchten
  • Aardbeien omhuld met chocolade en kokosschilfers
  • Wafeltjes met maple syrup
  • Fruitsalade
  • Kwarteleitjes

Dan ga ik nu genieten, he!
En dat ik het verdiend heb potverdikke! 

Hebben jullie ook je eigen ontbijtje samengesteld of een lekkere ontbijtmand besteld?
Wat mag er zeker niet ontbreken in jouw mand? 
Ik ben benieuwd
!

Fijne moederdag! 💐

Heb jij een foto van je moederdagontbijt gemaakt?
Laat me weten hoe jouw ontbijt eruit zag!
Deel jouw foto op Instagram en Facebook met #healthyfoodmakesyoufeelgood.
Ik ben benieuwd! 🙂